Lifestyle

Komentari 21

Nemate mjesta u kuhinji: Ovo su savršene stvari koje će se uklopiti u vaš maleni prostor

Nemate mjesta u kuhinji: Ovo su savršene stvari koje će se uklopiti u vaš maleni prostor

Iako svi želimo imati kuhinju iz snova, ponekad moramo živjeti s onom skromnijom koja čini djelić prostora za kojim žudimo. Ako je to slučaj, obično morate biti vrlo kreativni s malo prostora koji imate

Nema mjesta u kuhinji? Nema problema. Postoji mnoštvo kuhinjskih stvari koje možete nabaviti, a koje su savršene za male prostore. Iako svi želimo imati veliku kuhinju svojih snova s dovoljno mjesta i prostranim ormarićima, ali ponekad se moramo zadovoljiti i s onom nešto skromnijom koja nudi djelić prostora za kojim žudimo. Ako je to slučaj, obično morate biti vrlo kreativni s malo prostora koji imate.

POGLEDAJTE VIDEO:

Postoje proizvodi, a mnogi su dizajnirani posebno za male prostore, koji vam mogu pomoći maksimalno iskoristiti prostor i napraviti vam kompaktnu kuhinju. Bilo da vam nedostaje prostora na pultu, ormariću ili oboje, određeni vam proizvodi mogu pomoći da povećate svoj prostor bez žrtvovanja stila ili funkcije.

Na primjer, ako vam ponestaje prostora u ormarićima i ne možete pohraniti sve svoje namirnice, razmislite o kupnji dozatora za hranu koje umjesto toga možete pričvrstiti na obližnji zid i tako osloboditi prostor u vašim pretrpanim ormarićima. S druge strane, ako je prostor na pultu ograničen, kupite stalak za sušenje posuđa kojeg ćete smjestiti iznad vašeg sudopera kako vaša radna ploha ne bi bila neupotrebljiva, odnosno pretrpana satima nakon svakog obroka.

Rješenja za uštedu prostora za vašu malu kuhinju postoje, donosimo vam nekoliko ideja kojima to možete i učiniti.

Stalak za sušenje iznad vašeg sudopera

Ako imate malu kuhinju, velike su šanse da nemate puno prostora na pultu. Ako je to slučaj, razmislite o kupnji proširivog stalka za sušenje koji se može montirati iznad vašeg sudopera gdje ćete odložiti posuđe nakon što završite s njegovim ispiranjem. Na taj način ne zauzimate dodatni prostor, a vaše posuđe ima dovoljno mjesta za sušenje. Možete potražiti praktičan stalak koji ima proreze, tako da će višak vode pasti u sudoper ispod.

Aparat za kavu

Kava je neophodna za većinu, a ugurati aparat za kavu u malu kuhinju s ograničenim prostorom na pultu gotovo je nemoguće. Potražite, na tržištu postoji mnoštvo kompaktnih uređaja posebno dizajniranih da stanu u male prostore.

I ne morate se brinuti o žrtvovanju stila ili okusa jer većina aparata danas ima elegantan, moderan dizajn i mogu pripremiti desetke kava i espresso napitaka, a dolaze u različitim veličinama. 

Set posuda za miješanje

Posude za miješanje neophodne su za svakog ili domaćeg kuhara, ali pronaći mjesta za veći broj zdjela različitih veličina nije lak zadatak ako imate samo nekoliko ormarića na raspolaganju. Srećom, možete uložiti u set posuda za miješanje koje se ugnijezde jedna u drugu i zauzimaju samo prostor najveće posude u setu.

Magnetni držač noževa

Dok vam držanje bloka noževa na pultu daje osjećaj kao da ste profesionalni kuhar, nema sumnje da on zauzme dragocjeni prostor na pultu. Ipak, budući da je kvalitetan set istih neophodan u kuhinji, morate pronaći način da ga pohranite.

Ako u kuhinji imate slobodnog prostora na zidu, kupite magnetni držač za noževe. Dok je jedna strana pričvršćena na zid, druga strana, s magnetom u sebi, lako drži sve vaše noževe organiziranima i na mjestu. 

Zidni dispenzeri za hranu

Još jedan zidni predmet koji je izvrstan za male kuhinje su dispenzeri za hranu. Naravno, možete zalijepiti neke posude za pohranu hrane u svoju smočnicu ili kuhinjske ormariće, ali ako vam je i dalje malo prostora, najbolje je pričvrstiti ih na zid. Napunite ih suhim namirnicama koje često koristite, tjesteninu, sušeni grah, rižu i sličnu hranu, sigurno da će vam zaista dobro doći. 

Proširiva polica za ormarić

Kao što je slučaj s mnogim kuhinjama, osobito kada su u pitanju kuhinjski ormarići, većinom imate dovoljno vertikalnog prostora, ali bi vam dobro došlo kada biste mogli iskoristiti više horizontalnog prostora. U tom slučaju nabavite proširivu policu koja ide unutar vaših kuhinjskih ormarića i dodaje više površine. Na ovaj način ćete stvoriti dodatni red za rad i možete sigurno slagati svoje posuđe ili hranu dok oslobađate prijeko potrebno mjesto u ormaru. 

Set posuda za skladištenje hrane

Posude za miješanje nisu jedini predmeti koji se mogu umetnuti jedan u drugi. Postoji i nekoliko setova spremnika za pohranu hrane s istim karakteristikama, što znači da možete pohraniti više spremnika unutar jednog velikog. Ako često imate problema s ostacima hrane ili radije pripremate obroke nekoliko dana unaprijed i imate malu kuhinju, ovakav set je od ključne važnosti.

Stalak za čaše za vino

Čaše za vino su lijepe i elegantne izgledom, ali često zahtijevaju više prostora za pohranu od običnih čaša. Ako nemate mjesta za niz vinskih čaša, pokušajte kupiti stalak na koji možete pohraniti čaše naopako, a da pritom ne potrošite vrijedan prostor u svojim ormarićima. Činjenica da su čase sada još lakše dostupne samo je bonus.

Stalak za začine

Svaka kuhinja treba barem desetak začina, a ako često kuhate ili pečete, vjerojatno ih imate mnogo više od toga. Iako je većina staklenki za začine prilično mala, razmislite o tome da svoju kolekciju stavite na stalak za začine koji može ići u vašu smočnicu ili u kuhinjske ormariće ili pak kao zasebna polica na zid. Na ovaj način ne samo da će svi vaši začini biti na jednom mjestu, već će zauzimati mnogo manje mjesta nego prije.

Viseći stalak za lonce i tave

Lonci i tave vjerojatno su neki od najvećih predmeta u vašoj kuhinji, ali prijeko su vam potrebni za kuhanje, pečenje i prženje. Ako nemate prostora u ormariću za pohranu svih, ili bilo kojeg od vaših lonaca i tava, investirajte u viseći stalak koji se može postaviti na zid u blizini vašeg štednjaka. Većina regala dolazi s brojnim kukicama, a neki čak imaju i ugrađenu policu za dodatnu pohranu, piše Real Simple.

 

Najčitaniji članci