Lifestyle

Komentari 1

Ove predmete nikad ne smijete ostavljati na kuhinjskom pultu

Ove predmete nikad ne smijete ostavljati na kuhinjskom pultu

Iako izgleda primamljivo, pojedinim predmetima nije mjesto na kuhinjskom pultu jer predstavljaju opasnost i rizik od ozljede, ali i nepotrebno zatrpavaju prostor

Jeste li savršeno organizirani i imate kuhinju koja izgleda kao iz magazina? Bravo! No ako s druge strane u kuhinji držite plišane dječje igračke, četke i gumice za kosu ili ostatke Lego kockica, ovaj članak mogao bi vam pomoći. Naime, bez obzira na vaše organizacijske vještine u kućanstvu, Lifehacker piše kako postoje stvari koje nikad ne biste trebali držati na kuhinjskom pultu. Osim što doprinose neredu, mogu predstavljati i popriličan rizik.

POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti za čišćenje octom

1. Uređaji koje rijetko rabite

U nedavnoj studiji koju je proveo MasterBrand, 60 posto ispitanika tvrdi kako im je kuhinjski pult glavni izvor stresa u kući, a za to su glavni krivac uređaji koje ondje drže. Svaki organizacijski stručnjak slaže se u tome da uređaje koje ne rabite svakodnevno valja spremiti čak i ako se to čini teško, pa i onda kada ih je još teže ponovo vaditi za uporabu.

Stvari poput blendera, samostojećih miksera, sokovnika, mašina za izradu kruha ili čak tostera koje ne koriste svakodnevno jednostavno valja pospremiti. Odvojite policu ili dio smočnice i držite ih ondje. 

2. Noževi

Ne samo što kutije s noževima zauzimaju vrijedan prostor na vašem kuhinjskom pultu te ondje skupljaju bakterije, stalno povlačenje oštrica iz drvenog okvira može otupjeti noževe. Alternativa su magnetne trake na zidu ili ladica sa ulošcima isključivo za noževe.

Ako noževe morate ukloniti radi male djece, čuvajte ih u dobro zatvorenim ladicama koje djeca ne mogu otvoriti ili u posebnim spremnicima koje možete prati. No što god činili, nemojte ih samo ubaciti u ladicu sa svim ostalim stvarima. Možete se porezati na njih, a oštrice će se sudarati sa drugim priborom i  oštetiti se. 

3. Hrpe papira

Oprali ste suđe, obrisali podove, dezinficirali pult i mislili ste se opustiti? A što je sa ovom hrpom papira na pultu? Pošta, novine, kuponi i dječji crteži koje biste trebali baciti, no osjećate krivnju zbog toga.

Ta se hrpa lako može smočiti i zaprljati pa ćete imati još više posla da očistite i uklonite ostatke s pulta. Ako nije moguće organizirati te hrpe papira svakodnevno, osmislite posebnu policu ili ladicu u koju ćete ih ubacivati dok ih ne sortirate. 

4. Maslinovo ulje

Čuvanje maslinovog ulja na izravnom sunčevom svjetlu i pri visokim temperaturama umanjuje njegovu kvalitetu, a ukoliko je bližu štednjaka, brže će propasti. Ako boce ne možete čuvati negdje drugdje, u ormariću držite manju kutiju u kojoj ćete čuvati takve boce na dohvat ruke. Važno je jedino da to ne stoji blizu štednjaka. 

5. Začini

Kao i kod maslinovog ulja, toplina i svjetlost te vlaga mogu oslabjeti učinak začina i omogućiti kemijske procese koji će kemijskim reakcijama uništiti njihove okuse i mirise. Kako ne bi postali pljesnivi čuvajte ih u nepropusnim spremnicima u ormariću daleko od štednjaka. 

6. Brašno, šećer i tjestenina

Spremnike sa brašnom, šećerom i tjesteninom također ne treba držati na pultu. Masti u cijelom zrnu žitarice oksidiraju kad ih izlažemo vlazi i zraku, pa je zato iznimno važno dobro čuvati brašno kako bismo zbog njegove svježine postizali pekarske ciljeve kakve želimo.

7. Pladnjevi i šalice

Pladnjevima i šalicama nije mjesto na pultu. Ondje će se oštetiti, a usto će se preko njih stvoriti tanak sloj prašine i masnoće od kuhanja, pa biste ih trebali prati prije korištenja. Isto vrijedi i za figurice i druge porculanske sitnice koje možda skupljate i držite u kuhinji.

8. Daska za rezanje

Ako na pultu želite držati staru dasku za rezanje koju više ne koristite, nema problema. No ako prije svakog korištenja ne želite prati dasku za rezanje i strahovati jesu li se na njoj namnožile bakterije, najbolje je spremiti je u ladicu ili na neko drugo mjesto. 

9. Kuharice

Iako ih možda često koristite i djeluju kao estetski dodatak vašem kulinarskom raju, kuharice se s vremenom mogu zaprljati, korice mogu izblijedjeti od sunca, a stranice se zalijepiti. Ipak zaslužuju bolju sudbinu. 

10. Sitne stvari 

Ostaci rođendanskih svijeća, slamke, ubruse iz omiljenog restorana i slične sitnice ne treba ostavljati na pultu. Sve to možete reorganizirati i baciti ono što više nećete koristiti, ili spremiti u ormariće i ladice ono što će vam još trebati. Začudit ćete se koliko mira to može donijeti vašem duhovnom životu.