Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Nemojte ignorirati signale koje vam šalje organizam

Nemojte ignorirati signale koje vam šalje organizam
4

Znak manjka tekućine je koža koja puca i crveni se, a na dehidraciju upozorava i loš zadah iz usta. Simptome spriječava pijenje 2,5 l vode na dan

VIDEO

Tijelo šalje znakove koji se očituju na fizičkom izgledu kako bi upozorilo na bolesti te da bi se što prije započelo s liječenjem. Jezik je najjači mišić u tijelu i dobar indikator općeg stanja imuniteta. Morao bi biti ružičast, a ako je suh, to je znak dehidracije. Pojave li se ranice na jeziku i ne zarastaju u roku od tri tjedna, valja što ranije posjetiti liječnika jer one upozoravaju na opću slabost. Kosa govori nedostaje li tijelu proteina: suha kosa ili vrhovi koji se listaju upozoravaju na manjak proteina, što je vrlo čest slučaj kod niskokaloričnih dijeta u kojima se jede premalo mesa i ribe. Jelovnik na kojem je morska riba ili pileće meso pečeno bez ulja na grillu usluga je zdravlju bez suvišnih kalorija, a za nagradu će zablistati i kosa. Čovjeku na dan opadne 100 lasi, no pojačano ispadanje znak je nedostatka željeza ili cinka. Obilje dragocjenih minerala sadrži povrće tamnozelenih listova, citrusa i ribe.
Koža je čovjekov najveći organ, a promjene na njenoj površini alarmiraju kako nije sve u redu sa zdravljem. Ružičasti obrazi i zdrava boja pokazuju dobru prokrvljenost, odnosno da svi nutritijenti brzo dolaze na svoja odredišta. Izbace li se hormoni iz ravnoteže, epitel će se prekriti masnim slojem, a na licu će izbiti akne. Crvenilo, suha koža ili mrlje simptomi su stresa i manjka sna.

OČI GOVORE DA POSTOJI OPASNOST OD DIJABETESA
Oči su prozori zdravlja, tvrde američki stručnjaci i otkrivaju bolesti. Bijeli krug oko šarenice jedan je od znakova visokog kolesterola, a svrbež i nadraženost upozoravaju na alergije na prašinu ili previše rada na računalu. Crvenilo je znak konjuktivitisa, a slab vid i ograničenje vidnog polja čest su slučaj kod jakih glavbolja, osobito migrena.
TEST ŠTIPANJEM UPOZORAVA NEDOSTAJE LI TEKUĆINE
Da bi svi organi glatko funkcionirali, potrebna im je tekućina, pa su dvije litre vode ili čaja gorivo bez kojeg ne mogu optimalno raditi. Ako tijelu ne nedostaje vode, koža će biti dovoljno elastična, a to se lako može provjeriti štipanjem kože na poleđini ruke. Vrati li se trenutno, sve je u redu - no ako joj treba nekoliko sekundi, tada nedostaje vode.
DA NOKTI BIRAJU JELI BISMO JETRICA I ORAŠASTE PLODOVE
Zdravi nokti imaju ružičastu notu i bijele vrhove, a pucaju li ili se listaju, tada organizmu nedostaje masnih kiselina, kalcija, vitamina A i željeza. Nokte će nahraniti jetrica i orašasti plodovi, a valja ih čuvati i od skidača lakova s acetonom te klora iz bazena.

Pretjerivanje u vodi šteti bubrezima
Da bi koža, kosa i nokti izgledali zdravo, mora se osigurati dobra funkcija jetara i bubrega kako bi učinkovito izbacili sve toksine iz tijela, savjetuje mr.sc. Lejla Kažinić Kreho iz udruženja britanskih nutricionista. U knjizi koja će biti objavljena u ožujku “Što ćemo jesti sutra” savjetuje jednom u tri tjedna napraviti detoks dan tijekom kojeg će se izbacivanjem alkohola, kave, glutena i šećera pomoći jetrima i bubrezima da se oslobode toksina. Natašte valja popiti čašu tople vode s malo limuna, a tijekom dana nastaviti s voćnim salatama i povrtnim juhama. Iako se savjetuje piti više vode, bubrezi imaju svoj kapacitet, pa pretjerivanje može izazvati komplikacije. Dovoljno je piti do 2,5 l na dan.



Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru