Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Nemojte piti alkohol na prazan želudac! Evo što to radi tijelu

Nemojte piti alkohol na prazan želudac! Evo što to radi tijelu

Ako pijete alkohol na prazan želudac, tada se on brže apsorbira u krv i počinjete imati problema s jasnim razmišljanjem i koordinacijom pokreta. Osim toga, neke komplikacije su i vrlo opasne

VIDEO

Keith Grimes, liječnik opće prakse za internetsku stranicu Babylon Health, objašnjava da kada netko pije alkohol, on se apsorbira u krvotok iz tankog crijeva, dijela crijeva koje počinje tamo gdje završava želudac.

- Oko 80% apsorpcije alkohola događa se na tom mjestu i to se brzo događa. Želudac igra važnu ulogu u određivanju koliko brzo alkohol ulazi u tanko crijevo - kaže on.

POGLEDAJTE VIDEO (koliko treba popiti za 0.5 promila):

Pokretanje videa...

02:04

Ako vam je želudac prazan, to se događa brže. Ali ako vam je želudac pun hrane, alkohol ulazi u vaš krvotok sporije i sigurnije.

Tony Rao, savjetnik Nacionalne zdravstvene službe Ujedinjenog Kraljevstva i specijalist za alkohol i mentalno zdravlje, kaže da konzumiranje hrane obično oblaže želudac i usporava apsorpciju alkohola, ali ne uvijek. Masna hrana obično je izuzetak. Koliko brzo alkohol ulazi u krvotok, ovisi o tome koliko se brzo prazni želudac, objašnjava on.

Gripa i korona stižu zajedno na jesen: Zaštitite se ranije uz jači imunitet i zdravije navike
Gripa i korona stižu zajedno na jesen: Zaštitite se ranije uz  jači imunitet i zdravije navike

Jedenje nezdrave, masne hrane može ubrzati proces pražnjenja želuca, što rezultira bržom apsorpcijom alkohola u vaš krvotok. 

- Dakle, jedenje kebaba i čipsa može rezultirati da se alkohol apsorbira prije nego, recimo, ako popijete čašu mlijeka - kaže on.

Vrsta alkoholnog pića također može utjecati na brzinu pražnjenja želuca.

- Jača alkoholna pića ubrzavaju pražnjenje želuca i apsorpciju alkohola. Slatka pića i ona s kofeinom usporavaju proces - kaže Rao.

Ljudi koji jedu prije nego piju imaju tendenciju da se bolje nose s alkoholom, jer se brzina apsorpcije alkohola u krvotok usporava i tijelo ga apsorbira na odgovarajući način. Stručnjaci savjetuju da ne pijete na prazan želudac zbog utjecaja koji to može imati na tijelo. 

Dreamstime

- Kratkoročni učinci pijenja na prazan želudac, posebno jačih alkoholnih pića, može značiti brži porast razine alkohola u krvi - kaže Rao. 

Kad se to dogodi, brzo ćete se osjećati pijanije i imat ćete problema s jasnim razmišljanjem i koordinacijom pokreta.

- Pijenje na prazan želudac je opasno, jer brz porast alkohola u krvi može povećati toksične učinke alkohola na mozak - dodaje.

Lauc o utrci za spas: Rezultati su obećavajući. Ako cjepivo bude učinkovito, pandemiji je kraj
Lauc o utrci za spas: Rezultati su obećavajući. Ako cjepivo bude učinkovito, pandemiji je kraj

Alkohol također može nadražiti sluznicu želuca u kombinaciji sa želučanom kiselinom, što se može pogoršati kada je želudac prazan.

- U vrlo rijetkim slučajevima, ako osoba posti ili gladuje, značajno konzumiranje alkohola može izazvati ozbiljnu komplikaciju zvanu alkoholna ketoacidoza - kaže Grimes. Radi se o poremećenom metabolizmu u tijelu i može dovesti do jake mučnine, povraćanja i bolova u trbuhu.

Stanje zahtijeva bolničko liječenje.

Kraj 'open spacea' u uredima?
Kraj 'open spacea' u uredima?

- Tragično je što smo vidjeli da mlada, fit žena umre od toga - kaže on, govoreći o smrti 27-godišnjakinje iz Velike Britanije, koja je preminula od alkoholne ketoacidoze. Izvještaji pokazuju da je pila alkohol na prazan želudac.

Za one koji piju, a zaboravili su jesti, Grimes savjetuje da se drže slabijih alkoholnih pića ili da isto razrjeđuju vodom ili nečim sličnim, također preporučuje i da nešto jedu ili grickaju dok piju, piše Huffpost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...