Obavijesti

Lifestyle

Komentari 59

Neodoljive su: Mousse torta od naranče i fina jesenska šarlota

24sata placeholder

Ako nemate ideju kakvu poslasticu napraviti ovog vikenda - evo vam odlična. Ovdje su dva recepta za neodoljive poslastice kojima će vaši ukućani teško odoljeti

Mousse torta od naranče

Sastojci:

  • 120 g maslaca
  • 100 g brašna
  • 2 žlice kakaa
  • 1/2 žličice praška za pecivo
  • 120 šećera
  • 2 jaja
  • 3 žlice likera od naranče
  • žele: 3 omota preljeva za tortu, 3 dl soka od naranče, 50 g šećera u prahu, žličica arome naranče,
  • glazura: 200 g čokolade za kuhanje, 140 g maslaca
  • mousse: 250 g bijele čokolade, 100 ml mlijeka, 3 dl slatkog vrhnja, 2 bjelanjka, 2 omota želatine u prahu

Korak 1: Izmiješajte brašno, kakao i prašak za pecivo. Dodajte šećer, omekšali maslac i jaja. Izlijte smjesu u kalup i pecite na 190°C, 15 minuta. Ohladite biskvit i poškropite likerom. Preljev za tortu skuhajte sa sokom od naranče, šećerom u prahu i dodajte aromu. Izlijte po biskvitu i stavite u hladnjak. Rastopite na pari 100 g čokolade i umiješajte 40 g maslaca. Izlijte čokoladnu glazuru preko stisnutog preljeva od naranče i vratite u hladnjak. 

Korak 2: Duboki obli kalup obložite prianjajućom folijom. Zagrijte bijelu čokoladu i mlijeko, pa ohladite. Namočite želatinu. Izmiksajte vrhnje u šlag i istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Umiješajte šlag u ohlađenu čokoladu, dodajte rastopljenu želatinu i snijeg. Ulijte smjesu u kalup i stavite u hladnjak. Maknite pomični kalup s biskvita i želea, pa prebacite na vrh zdjele s mousseom. Pokrijte s folijom i stavite u hladnjak preko noći. Od preostale čokolade i maslaca napravite glazuru, te prelijte preko torte.

Jesenska šarlota

Delicious pound cake "Charlotte" with mango and peaches.

Sastojci:

250 g piškota, gotov okrugli biskvit za torte, 2 žumanjka, 2 dl mlijeka, 100 g mascarpone sira, 100 g šećera, 1/2 dl likera od naranče,  10 g želatine, 1/2 dl soka od mandarine ili naranče, 2 i 1/2 dl slatkog vrhnja, 250 g mandarina, žele preljev: 150 g šećera, 2 i 1/2 dl vode, 3 mandarine, 20 g želatine, listići mente

Korak 1: Pjenasto umutite žumanjke sa šećerom. Dodajte mlijeko i kuhajte na pari miješajući dok se krema ne zgusne. Maknite s vatre, umiješajte liker od naranče i namočene listiće želatine. Posudu stavite u hladnu vodu i ohladite, povremeno miješajući. Kalup za torte obložite prianjajućom folijom.

Na dno posložite biskvit koji ste zalili s malo mlijeka i likerom. Obložite stijenke kalupa piškotama. Istucite slatko vrhnje u šlag, te umiješajte u ohlađenu kremu zajedno s mascarponeom. Na kraju lagano umiješajte komadiće oguljenih mandarina. 

Korak 2: Pripremljenu kremu izlijte u kalup i poravnajte. Stavite u hladnjak dok pripremite žele preljev. Skuhajte sirup od šećera i vode. Dodajte tanko oguljenu koru od mandarina i pustite neka zavrije. Maknite s vatre, dodajte namočene listiće želatine i miješajte dok se ne rastopi.

Kad se sirup malo hladio, dodajte ocijeđeni sok mandarina i procijedite kroz  sito ili gustu gazu. Izlijte  po vrhu šarlote, dobro ohladite i ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i listićima mente.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 59
Evo kako rade dućani u nedjelju
DETALJAN POPIS

Evo kako rade dućani u nedjelju

Trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini, a trgovine i šoping centri sami biraju koje će to nedjelje biti. Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom pogledajte u našem detaljnom vodiču
Veliki tjedni horoskop: Bik će podmiriti dug, Vage biti jako društvene, a Lav sve šarmirati
od 15. do 21. prosinca

Veliki tjedni horoskop: Bik će podmiriti dug, Vage biti jako društvene, a Lav sve šarmirati

Slobodnim Djevicama će stara ljubav ponovno postati aktualna, no sada nastavljate na zdravijim temeljima. Neke bi novu simpatiju mogle steći i na radnom mjestu