Obavijesti

Lifestyle

Komentari 1

Neredovit ciklus, upala ili bol signali su za prvi pregled...

Neredovit ciklus, upala ili bol signali su za prvi  pregled...

Ginekolozi savjetuju da mlade djevojke obave rutinski pregled, čak i ako nemaju smetnji. Prvi kontakt je najbitniji pa je dobro pripremiti se za njega i doći u pratnji bliskih osoba

VIDEO

Ginekološki pregled može se napraviti u bilo kojoj životnoj dobi, od najmlađe dobi pa sve do starosti. Mnoge se mlade djevojke srame prvog ginekološkog pregleda, no on je najnormalniji postupak čak i u vrlo mladoj dobi.

- Ne postoji najbolje vrijeme kad treba doći ginekologu nego se dolazi kad se jave određene smetnje kao što su upale, problemi s menstruacijom, ili radi rutinskoga ginekološkog pregleda ili savjeta, tvrdi ginekologinja iz Klinike za dječje bolesti Zagreb, prim.mr. sc. dr. Nives Šikanić Dugić.

Pazite na simptome

- U najčešće smetnje ubrajaju se problemi vezani uz menstruaciju, to jest neredovitost ciklusa, izostanci menstruacije ili njihova učestalost, te bolnost i obilnost menstruacija. Zatim su tu smetnje vezane uz upale, kao što su pojačan iscjedak, svrbež ili peckanje, smetnje s mokrenjem, bolovi u donjem dijelu trbuha, hormonski problemi. Mogu se pojaviti i  problemi poput akni, pojačanog rasta dlačica ili opadanje kose. 

Važan prvi kontakt

Sve su to razlozi da se djevojka javi ginekologu, kako bi se učinila obrada i riješili problemi, dodaje ginekologinja. Iako su ovi problemi najčešći razlog odlaska na ginekološki pregled, preporučuje se i da se on obavi rutinski, čak i kada djevojka ne osjeća nikakve smetnje.

Ginekolozi su osobe koje pacijenticama mogu na najbolji način pojasniti sve nejasnoće koje se javljaju ulaskom u pubertet i odrastanjem. 

- Prvi kontakti s ginekologom su važni jer su to stručnjaci koji se brinu o reproduktivnom zdravlju, a i osobe u koje svaka djevojka mora imati povjerenje i vjerovati točnim informacijama koje će od njih dobiti. 

Time se razbija strah od dolaska ginekologu, stvara povjerenje i otvorenost pacijentica za postavljanje pitanja i rješavanja svih nejasnoća. U toj mladoj dobi rijetko je potreban ginekološki pregled, a ako je ipak potreban, ne treba se toga bojati jer je bezbolan - objasnila je dr. Šikanić Dugić. 

Bez straha

Ako je iz bilo kojeg razloga potrebno učiniti pregled na ginekološkom stolu, djevojka dobije upute na koji način  leći na stol, a za pregled se koriste mali instrumenti prilagođeni mladim djevojkama, koji su bezbolni.

Pripremite se

Kod prvog odlaska ginekologu obavezno pripremite informacije o dužini menstrualnog ciklusa, dužini menstruacije, obilnosti i bolnosti menstruacije, datumu zadnje menstruacije, kao i približnom datumu prve menstruacije.

Pratnja bliskih osoba pomaže pobijediti strah

Kod prvog pregleda djevojka može doći s majkom, prijateljicom ili nekom drugom bliskom osobom. Ako dolazi u vezi smetnji zbog kojih je potreban pregled, najbolje je da dođe u suknji, što olakšava nelagodu kod skidanja te njoj čini pregled ugodnijim - savjetuje dr. Šikanić Dugić. Važno je naglasiti da se pregled mladih djevojaka bitno razlikuje od pregleda odraslih žena, pa nema razloga za strah.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'
'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'
TO NIJE OČEKIVALA

'Sa oženjenim šefom spavala sam samo jednom i zatrudnjela, njegova reakcija me šokirala'

Buduća mama je u drami nakon što je njezina afera s oženjenim šefom završila trudnoćom. Iako je bila to romansa za jednu noć, stigli su problemi