Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
5 komentara

'Neuroni za pamćenje prestaju se proizvoditi nakon 13 godine'

Rezultati našeg istraživanja upućuju na to da je hipokampus kod čovjeka u velikoj mjeri već izgrađen tijekom razvoja mozga fetusa, rekao je znanstvenik Arturo Alvarez- Buylla

Thinkstock
Foto: Thinkstock
5 komentara

Područja ljudskog mozga zadužena za pamćenje i učenje prestaju proizvoditi neurone oko trinaeste godine života pojedinca, pokazali su rezultati nedavno provedenog istraživanja američkih i španjolskih znanstvenika. 

Otkriće koje bi moglo izmijeniti područje neuroznanosti dovodi u pitanje dosad poznato stajalište po kojemu hipokampus nastavlja proizvoditi neurone, važne zbog prijenosa informacija u mozgu, sve do odrasle čovjekove dobi. 

Fotolia PRAVA SMRT Mozak nastavlja raditi i nakon što je srce prestalo kucati...

Ranija istraživanja upućuju na to da se svakodnevno u ljudskom hipokampusu proizvedu stotine neurona. Vjerovalo se i da bi se poticanjem neurogeneze (nastanka neurona u odrasloj dobi) moglo doskočiti raznim neurodegenerativnim bolestima koje se razvijaju u starijoj životnoj dobi. 

Foto: Dreamstime

Proučavajući uzorke mozga 59 odraslih osoba i djece ustanovili smo da "nema dokaza o postojanju mlađih neurona ili matičnih stanica koje proizvode nove neurone" u hipokampusu osoba starijih od 18 godina, kazao je suautor studije sa Sveučilišta Kalifornija u San Franciscu, Arturo Alvarez- Buylla. 

- Pronašli smo određen broj neurona kod djece do godinu dana i još nešto kod djece u dobi između sedam i 13 godina. Rezultati našeg istraživanja upućuju na to da je hipokampus kod čovjeka u velikoj mjeri već izgrađen tijekom razvoja mozga fetusa - rekao je znanstvenik. 

MIHAEL ŠANKO: Pretjeranom brigom djecu lišite prilike da se pripreme za život

Znanstvenici su pronašli nove neurone u nekim drugim dijelovima mozga, preciznije u moždanim klijetkama. Kažu da moraju provesti dodatna istraživanja na ostalim dijelovima mozga kako bi ustanovili događa li se i ondje neurogeneza. 

- Rezultati će bez sumnje potaknuti polemike - rekao je za časopis Nature neuroznanstvenik Jason Snyder sa Sveučilišta British Columbija.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message