Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Nijanse narančaste boje dobro pristaju u kuhinji i dječjoj sobi

Nijanse narančaste boje dobro pristaju u kuhinji i dječjoj sobi

Ako u domu dominira snježnobijela, pristalica ste jednostavnosti, a na svijet gledate nevino. Ljubitelji seksi, otmjene i šik crne žele impresionirati okolinu

VIDEO

Crvena budi apetit i potiče na razgovor te je idealna za prostorije u kojima se jede i druži poput blagovaonice, savjetuju dizajneri interijera. Ako vam je ideja crvenih zidova suviše smjela, bež ili bijele zidove uvijek možete upotpuniti crvenim ormarićima. Boja je moćan alat kojim možete pobuditi emocije, stvoriti iluziju prostranosti ili željenu atmosferu.

Bijela, boja slonovače, siva, bež, ali i smeđa boja podarit će domu klasičan izgled. Uz neutralne boje lako je kombinirati različite vrste i boje namještaje bez brige da će izgledati kičasto. Ako želite da vaše umjetnine dođu do izražaja, neka pozadina bude neutralna.

Narančasta

Za kuhinju i dječju sobu preporučuje se narančasta jer stimulira apetit i poziva na pokret. Narančasto posuđe, stolnjak ili pribor za jelo čine hranu slađom, pokazao je eksperiment koji su proveli španjolski znanstvenici. Svijetlonarančasta stimulira energiju i osvjetljava prostor - nije loše za stolnjak ili jedan zid u kuhinji.

PAZITE: previše jarke narančaste oko vas može učiniti da se ne možete opustiti te pojačati hiperaktivnost kod djece.

Žuta

Žuta boja prema nekim studijama povećava osjećaj anksioznosti, no iznimno je popularna kod uređenja doma, najviše pristaje kupaonicama. Prigušeni i zemljano-žuti tonovi djeluju umirujuće i neutralno. Blijedo žuta čini da prostor djeluje većim.

Prostorije bez prozora izgledat će bolje sa zidovima u jarkoj žutoj boji. Zlatna i boja meda daju notu gostoljubivosti. PAZITE: Žuta je teška za oko pa previše žute može uzrokovati mučninu i glavobolju. 

Zelena

Zelena se povezuje s livadom, lišćem i darovima prirode, daje smirujući osjećaj i idealna je za spavaću sobu. Svjetlije nijanse, poput limete, podižu vitalnost i obnavljaju energiju, pa ih koristite u kupaonici, ili dječjoj sobi.

Zelena olakšava čitanje pa je to zgodna boja za okoliš radnog stola, a djeluje i smirujuće na oči. Prikladna je za kućni ured, sobu za učenje i spavaću sobu.

PAZITE: Zelena je u sredini spektra boja i najlakša je za oči. Zato previše zelene može djelovati toliko uspavljujuće da nećete imati energije za uobičajene obaveze.

Plava

Plava evocira osjećaj mira i svježine te predstavlja snagu i pouzdanost. Za dnevni boravak i spavaću sobu, plava je boja dobar odabir zbog umirujućeg učinka. Za bolji san unesite u spavaću sobu što više plave, tvrdi terapeutkinja Constance Hart.

Nježnije nijanse plave smiruju i prostor čine većim. Za osjećaj kao da ste na plaži, kombinirajte plavu sa zelenom. Plava i žuta donose vedrinu.

PAZITE: Previše jake plave boju djeluje hladno, otuđujuće i može vas rastužiti.

Prirodno je opet u modi: Zidovi vole sve nijanse zelene boje...
Prirodno je opet u modi: Zidovi vole sve nijanse zelene boje...

Ljubičasta

Ljubičasta boja pojačava kreativnost i otpušta osjećaj nemira, zato je često odabiru kreativci. Ima očaravajuće duhovno i mistično djelovanje, potiče na razmišljanje i meditaciju.

Boja ljubičica čini da se osjećamo ugodno, pa je dobra i kao boja za jedan zid u spavaćoj sobi, ili dvosjeda u boravku. Ljubičasta je ujedno boja bogatstva i moći.

PAZITE: Ljubičaste nijanse jako upijaju svjetlost, pa s njima treba biti umjeren i oprezan. Na zidovima zahtijevaju češće bojanje od drugih boja.

Ružičasta

Želite li stvoriti savršeno okruženje za druženje, razbacajte ružičaste jastučiće po sobi, kažu psiholozi, jer ružičasta smanjuje agresiju. Svijetloružičasta je idealna za iza radnoga stola jer podižu energiju.

Boju maline koristite u blagovaonici, topla je i reflektira svjetlost. U kombinaciji s čokolada smeđom, ružičasta djeluje profinjeno, pa je zgodna i za svečani stolnjak.

PAZITE: Intenzivnije ružičastu koristite samo za prostor u kojem ne boravite previše, može uznemiriti.

Crvena

Prostor u kojem prevladava crvena djeluje toplije i življe. Dojam pojačavaju zemljani tonovi. Tamno crvene zavjese ili prekrivači nisu dobri jer ta boja apsorbira svjetlo, naročito u malim prostorijama.

Zamijenite ih svjetlijim tonovima crvene koji odbijaju svjetlost. Crvena stimulira osjećaj živosti te je dobar odabir za sobu za druženje i kućnu teretanu.

PAZITE: Crvena može stimulirati apetit. Ljudi okruženi s previše crvene mogu imati otežano disanje ili osjetiti tjeskobu.

Smeđa

Odjenete li smeđu majicu, osjećat ćete se kao da ste se ogrnuli velikim toplim pokrivačem, ili zagrlili plišanog medu, dakle – ugodno i zaštićeno. Možda se i zato smatra muškom bojom. Djeluje toplo, pogotovo svjetlije i bež varijante te boja lana, pa imamo dojam da kaputi u tim bojama bolje griju. Simbolizira snažnu vezu s prirodom, kao i sve kombinacije s plavom i zelenom.

PAZITE: Previše smeđe može učiniti da se osjećate preopušteno, pa nije dobra kombinacija za ured.

Siva

Real photo of light grey living room interior with fresh plants, book and tea cup on cupboard and simple poster on the wall, Place your sofa here

Siva odaje dojam smirenosti i samostalnosti. Naglašena siva simbolizira snagu, a svjetlija nijansa ima nježniji efekt. Zbog jednostavnosti i pouzdanosti kojom odiše uobičajena je u poslovnom svijetu.

Odlična je na zidovima ‘muških’ prostorija, dok u dnevnom boravku može biti idealna podloga za cvjetne efekte na zidu. U kombinaciji s crvenom djeluje glamurozno, dok s ljubičastom daje dozu profinjenosti.

PAZITE: Nedostaje joj energije, pa previše sive može uzrokovati depresiju.

OTKRIVENA TUŽNA TAJNA PRINCEZE DIANE: Evo kako su Harry i William saznali da je princ Charles vara 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru