Lifestyle

Komentari 2

Nije problem u želucu: Izbirljive s hranom muči stav, a ima lijeka

Nije problem u želucu: Izbirljive s hranom muči stav, a ima lijeka

Mnogi će za svoju odbojnost prema određenoj hrani okriviti karakter ili genetiku, no jedan stručnjak kaže da se sve može promijeniti postupnim izlaganjem toj hrani

Želudac vam se diže na prokulice, korijandar vam ima okus poput sapuna ili naprosto ne možete probaviti gljive? Sve je to u vašoj glavi, tvrde znanstvenici. 

Ipak, objašnjavaju kako neke preferencije u prehrani jesu zadane i svojstvene većini ljudi - a to je odbojnost prema gorkim te nepoznatim začinima i povrću, ponajviše hrani koja ne raste u njihovom podneblju.  

Biljke proizvode gorak okus kako bi od sebe odbile predatore, a ljudi su razvili osjećaj odbojnosti prema tom okusu kao svojevrsni zaštitni mehanizam. No da evolucija i dalje ima tako snažan učinak na ljude, tada nitko ne bi jeo kelj, cvjetaču i slične namirnice, objašnjava prehrambeni stručnjak Frank Bruni.

U svojim se tvrdnjama poziva na američku studiju iz 80-ih, prema kojoj glavni razlog što će netko jesti ili odbiti, ovisi isključivo o stavu.

- Tko je slobodoumniji i više voli eksperimentirati, taj će probati i zavoljeti više vrsta hrane, dok će oni izbirljivi u glavi složiti priču kako oni to naprosto ne mogu jesti - ističe Bruni.

Kao primjer za to navodi masline i oštrige koje mnogi ne vole jesti kao mali, no do odrasle dobi se nađu u više situacija u kojima se upravo ta hrana jede, pa popuste pritisku i povremeno je kušaju u društvu. Što im okus postane poznatiji, to je više zavole, objašnjava Bruni.

Najčitaniji članci