Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Nikada niste zadovoljni svojim selfiejem čim ga snimite? Evo kako se vaš mozak igra s vama

Nikada niste zadovoljni svojim selfiejem čim ga snimite? Evo kako se vaš mozak igra s vama

Kad god nešto procjenjujemo - bilo da se radi o ljepoti, okusu, stvarima - to se nikada ne temelji na apsolutnoj vrijednosti koju to nešto ima. Naša procjena je uvijek u odnosu na naša očekivanja

VIDEO

Podignite ruku ako ste ikada bili posebno uzbuđeni jer na društvenim mrežama želite podijeliti svoju novu frizuru ili odjeću. Stoga željno zgrabite telefon i..., slika je grozna. Vaša nova frizura nije tako sjajna kao što ste mislili. Haljina vam ne stoji baš tako dobro kako ste mislili. 

POGLEDAJTE VIDEO: Muzej selfija

Pokretanje videa...

specka švedski muzej selfija VIDEO

Ovo se ljudima često događa. Pomislit će da im je dobar dan za frizuru, odjevnu kombinaciju ili nešto treće, a zatim će pogledati selfie koji su napravili i ostati u šoku... Čak i početi preispitivati svaku dobru misao koju su imali o svom izgledu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Ali, ako fotografiju odmah ne izbrišu, nakon nekog vremena će im se sviđati to što vide na fotografiji. 

Ako ste se ikad tako osjećali, moglo bi vas utješiti saznanje da psiholozi nisu uopće time iznenađeni. Ali što to govori o tome kako gledamo na vlastitu ljepotu, kako u ovom trenutku, tako i tijekom dugog vremenskog razdoblja?

Ovih 10 trikova će vam pomoći da bolje izgledate na fotkama
Ovih 10 trikova će vam pomoći da bolje izgledate na fotkama

Za početak, mi nismo objektivni suci

Nekoliko bi stvari moglo utjecati na ovaj fenomen, kaže dr. sc. Aenne Brielmann, psihologinja i postdoktorandica koja proučava ljepotu i estetiku na Institutu Max Planck za biološku kibernetiku u Njemačkoj. Prvi faktor su vaša očekivanja dok planirate savršenu fotografiju.

- Kad god nešto procjenjujemo, bilo da se radi o ljepoti, okusu, stvarima, to se nikada ne temelji na apsolutnoj vrijednosti koju to nešto ima - kaže ona. Što znači, vaša fotografija objektivno nije 'dobra' ili 'loša', ili ako više volite ekvivalent na društvenim mrežama, 'vrijedi objave' ili 'nije vrijedna objave'.

- Umjesto toga, naša procjena je uvijek u odnosu na naša očekivanja - kaže Brielmann, napominjući da većina nas zapravo ima prilično visoka očekivanja od sebe, sve dok nešto poput kliničke depresije nije u igri. 

- Ako očekujemo da će naša fotografija biti bolja od prosjeka, a dobijemo prosječnu fotografiju, veća je vjerojatnost da ćemo biti razočarani. To je dobra fotografija, ali očekivali smo da ćemo napraviti izvrsnu sliku - kaže. 

Efekt nostalgije

Brielmann kaže da je upitno možemo li procijeniti fotografiju neovisno o sjećanjima koja su s njom povezana. To znači da sjećanje na lijepa vremena - čak i ako su bila samo prošli tjedan - čini pozitivniju procjenu fotografije, jer smo skloni vidjeti ljepotu kao dio cjelokupnog pozitivnog iskustva, obojenog nostalgijom i lišenog bilo kakvih stresnih faktora koji nas muče u ovom trenutku.

Sedam osobina koje povećavaju seksepil žene: Iskrenost, strast
Sedam osobina koje povećavaju seksepil žene: Iskrenost, strast

- Skloni smo odbacivanju negativnih sjećanja, osim onih vrlo averzivnih i stvarnih prijetnji tako da se uglavnom sjećamo samo dobrih vremena - kaže Brielmann,

Srednja škola i fakultet izvrsni su primjeri toga. Vjerojatno ste bili pod velikim stresom kao tinejdžer, ali kad kasnije pogledate fotografije, pomislite, 'dovraga, to je bilo zabavno'. 

- Fotografija vas podsjeća na  dobra vremena i taj bi se lijepi osjećaj mogao primijeniti na vašu prosudbu same fotografije - kaže Brielmann.

Ovo je osobito istinito što dalje gledate u prošlost, ali se može odnositi i na sliku koju ste snimili prošli tjedan.

- Naše raspoloženje utječe na to kako sebe doživljavamo - potvrđuje dr. sc. Pamela K. Keel, profesorica istraživanja na Sveučilištu Florida State, koja proučava poremećaje prehrane i sliku tijela. 

 - Dakle, loše raspoloženje može pridonijeti pojačanoj percepciji nesavršenosti. Da ne spominjemo, statična priroda fotografija čini fokusiranje na sitnice izrazito primamljivim. Fotografija zamrzava naš izgled u vremenu, što stvara priliku da se fokusiramo na detalje jer se oni ne mijenjaju - kaže Keel. 

- U stvarnom životu stalno smo u pokretu, s promjenama u izrazima lica i položaju tijela koje nas potiču da vidimo sebe kao cjelinu - objašnjava.

10 načina kako postati najbolja verzija samog sebe: Živite da ugodite sebi, a ne drugima!
10 načina kako postati najbolja verzija samog sebe: Živite da ugodite sebi, a ne drugima!

I godine su faktor

Brielmann kaže da je prirodno željeti se poboljšati. Ali kad pogledate sliku iz srednje škole - želite li je stvarno poboljšati? Ako to i želite, ne možete. Ili možda već jeste. U svakom slučaju, to je druga osoba, a ne onakva kakva ste danas. Čak i ako vam se ne sviđa frizura ili odjeća koju ste tad imali, vjerojatno osjećate nostalgiju i ljubav prema toj svojoj prijašnjoj verziji sebe. 

Poanta je da čovjek treba biti sam prema sebi milosrdan. ljudi trebaju početi razvijati pozitivniji odnos prema samima sebi i prema starenju.

Dreamstime

- Težimo potvrđivanju onoga u što vjerujemo, čak i ako vjerujemo da s nama nešto nije u redu - kaže Keel.

To se zove pristranost samopotvrđivanja, a u ovom slučaju to znači da vjerujete da su vaše bore užasne, pa onda skenirate svoje fotografije kako biste potvrdili ono u što već vjerujete da je istina: da su vam bore užasne. 

- Pronađete svoje dokaze i krug se nastavlja, doslovno sve dok ne umrete ako ne prekinete taj zlokoban ciklus - objašnjava.

Dobra vijest je da ćete, ako tražite nešto pozitivno, i to pronaći, a to je puno sretniji i opušteniji način starenja i uživanja u sebi i svojem životu, piše InStyle.

8 nevjerojatno korisnih stvari koje možete napraviti umjesto da se uspoređujete s drugima
8 nevjerojatno korisnih stvari koje možete napraviti umjesto da se uspoređujete s drugima

Fotografija je samo zamrznuti trenutak u vremenu koji bi nas trebao podsjećati na sve dobro. Ako se odlučimo tako razmišljati, tako će nam i biti.

Ako se fokusiramo na loše, onda ćemo tražiti još lošega. To vrijedi za sve u životu, a ne samo za izgled. Stoga, sljedeći put kad napravite selfie umjesto da tražite nesavršenosti, opustite se i uživajte u trenutku koji je toliko dobar da ste ga odlučili ovjekovječiti. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite
PROGNOZA ZA DANAŠNJI DAN

Dnevni horoskop za četvrtak, 28. ožujka: Jarci će biti uspješni na poslu, a Ribe jako duhovite

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 28. 3. i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...
KRAJ KORIZME

Običaji za Veliki četvrtak: Ne obavljaju se teški poslovi u polju, zvona prestaju zvoniti...

Veliki četvrtak, Veliki petak i Velika subota čine vazmeno trodnevlje koje započinje u četvrtak, na posljednji dan korizme. To je sjećanje na posljednju Isusovu večeru, na njegovu patnju...
Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama
DREVNA ASTROLOGIJA

Egipatski horoskop: Otkrijte koji ste bog i što to govori o vama

Na osnovu datuma rođenja možete saznati koje je vaše egipatsko božanstvo te što drevni egipatski horoskop otkriva o vašim emocijama i karakteru