Obavijesti

Lifestyle

Komentari 114

Njega drevnih dama: Magareće mlijeko, ocat i lavlja mokraća!

Njega drevnih dama: Magareće mlijeko, ocat i lavlja mokraća!

Kleopatra i lijepa Helena začetnice su beauty rituala kakve poznajemo danas. Ipak, svijet ljepote bio je mnogo opakije mjesto - osim nekih koje danas koristimo, stavljale su na lice i mnoge nezdrave namirnice...

VIDEO

U posljednje vrijeme očit je sveopći povratak prirodi – svijet se kreće u smjeru prirodne kozmetike, a sve više beauty brendova pribavlja razne certifikate kojima dokazuju ekološki prihvatljivu razinu svojih formula. Povijest nas uči, naše bake i prabake koristile su blagodati domaćih namirnica, stoga danas koristimo veličanstvene sastojke kao što su maslinovo ulje, razna eterična ulja, sol, šećer, med, jogurt... Ipak, nije sve tako bajno, bilo je itekako loših uzora. Naime, za neke se sastojke nije znalo da su nezdravi, poput olova i pepela. Osim toga, danas želimo da sve miriši, što sigurno nije bilo tako s devinom mokraćom na glavi...

Kleopatra – od mlijeka preko meda do bijele gline

Jedno je sigurno – žene su se oduvijek voljele brinuti o sebi i naglašavati ljepotu. No nisu se samo one uljepšavale, već su to kroz stoljeća činili i muškarci. U svakom slučaju, činjenica je da je svijet kozmetike krenuo iz kuhinje, vrtova i voćnjaka.

Jedna od najpoznatijih, ali i najstarijih ljepotica svakako je Kleopatra - famozna ikona iz povijesti staroga Egipta, navodno je bila jako lijepa, prava zavodnica. Njezino kupanje u mlijeku i danas je poznato kao jedan od ultimativnih beauty rituala. No stari spisi otkrivaju da to nije bilo kravlje, već magareće mlijeko.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

A kad je poželjela pojačanje, dodala bi i zobene pahuljice ili malo meda – ovaj je sastojak i danas jedan od najpoznatijih nutritivnih fenomena. Da, sve skupa zvuči kao neki zdravi doručak. Možemo i danas med dodati u gotovo sve, od maske za kosu ili lice, preko kreme, emulzije ili šampona... Med, naime, usporava procese starenja kože, bori se protiv raznih mikroorganizama, a podnosi ga i najosjetljivija koža.

No nije to bio jedini Kleopatrin adut, imala ih je mnogo... Na primjer, za piling je koristila sol, dok je na crvenu kožu stavljala aloe veru, i dan danas legendarnu biljku.

Bademovo ulje za elastičnost kože, ricinusovo ulje za sjaj kose

Tijelo je nakon kupanja Kleopatra njegovala bademovim uljem, kako bi joj koža bila divno elastična. Lice je tonirala jabučnim octom – danas znamo da jabučni ocat sadrži pektin, vitamine B1, B2, B6, biotin, folnu kiselinu, niacin, pantotensku kiselinu i vitamin C.

Ujedno ujednačava ten, odnosno izbjeljuje lice jer sadrži octenu i limunsku kiselinu. Nakon toga je Kleopatra stavljala masku od vrhnja ili meda ili pak onu od bijele gline, ako bi poželjela pojačanu detoksikaciju. Kosu je njegovala kombinacijom ricinusovog ulja i meda, a područje oko očiju serumom koji su njezini pomoćnici radili od celera i ulja konoplje.

Tamna linija oko oka tjera zle duhove

Nisu se samo brinule o koži, već su se i šminkale – početak make-upa kakvog znamo danas je tamna linija oko oka, spravljena od minerala. Egipćanke su vjerovale da tako obrubljeni pogled tjera loše duhove, stoga su se tako šminkali svi, pa i muškarci. Ovdje vidimo snažnu semantiku šminke, odnosno tumačenje na spiritualan način.

Kozmetika je često bila dio nekog rituala, bilo da se radi o vjerovanju, ili samo uljepšavanju kože radi njege i užitka. Inače, dame iz drevnog Egipta i Rima, često su isprobavale sastojke koji su im bili na dohvat ruke, jer je njega bila jako popularna, ljepota je bila primat.

Nakon Kleopatre, ikona ljepote bila je Helena Trojanska – također je voljela puniti kadu, no ovoga puta riječ je o jabučnom octu. Omiljeni rituali bili su začinjeni i medom te maslinovim uljem. Slično je bilo i u Staroj Grčkoj, no najpopularniji je sastojak bio jogurt, kod njih od davnina pa i danas vrlo cijenjena namirnica. Koristili su ga kao hranjivu masku za kožu lica i tijela te za tretiranje opeklina. Da, radimo to i danas.

Morske alge za ljepotu, kamen plovućac protiv dlaka...

Za razliku do njih, Rimljanke su koristile prednosti mora i često slagale maske i pilinge od – morskih algi. Cijenimo ih i danas, a spirulina je jedna od njih. Istraživanja pokazuju da alge, među ostalim, ubrzavaju zacjeljivanje rana, vjerojatno su toga bile svjesne i ljepotice Staroga Rima.

Stari spisi imaju niz zanimljivih informacija o beauty ritualima, jedna od komičnijih je ta da su žene iz Babilona, odnosno Mezopotamije, voljele imati kožu bez dlaka. Za to su koristile ni manje ni više, već kamen plovućac. Izgleda da su usput radile mega piling... Bilo je popularno imati čistu, besprijekornu kožu, njega je bila izuzetno važna i cijenjena aktivnost.

Venecijanke s lavljom, a Arapkinje s devinom mokraćom

Od mnogih neobičnih beauty trenutaka u povijesti kozmetike, ovo je vjerojatno jedan od najbizarnijih. Žene iz Venecije, u davnim su vremenima voljele posvijetliti svoju kosu, a u tome im je pomagala lavlja mokraća.

Nakon što su pramenove namazale ovom smrdljivom tekućinom, otišle bi na sunčanje. Ništa manje dosadno nije bilo ni Arapkinjama. One su pak imale pod rukom doslovno devinu mokraću. Imale su slične rituale, također su njome mazale kosu i na taj je način – njegovale. Iako to zvuči u najmanju ruku neobično.

'Gospodin Savršeni' pred samim je finalom, a tko je vaš favorit: Hana, Iva ili Aleksandra?

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 114
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi
Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju