Obavijesti

Lifestyle

Komentari 86

Stručnjaci ne mogu vjerovati: 'Biljka iz Hercegovine pomaže u liječenju korona virusa!'

Stručnjaci ne mogu vjerovati: 'Biljka iz Hercegovine pomaže u liječenju korona virusa!'

Meni, kao imunofarmakologu, to je još lakše shvatiti, vidi se da svi lijekovi koji djeluju na uzročnika malarije djeluju uspješno i na Covid-19, rekao je imunolog iz BiH, prof. dr. Jasenko Karamehić

VIDEO

Kada se u Hercegovini prije nekoliko godina masovno počelo saditi smilje, koje je također ljekovita biljka, ja sam htio učiniti nešto drukčije. Čitao sam da se u kineskoj tradiciji posebno cijenio pelin u liječenju kancerogenih oboljenja i godinama istražujem kako postići najbolju kvalitetu u najboljim uvjetima uzgajanja ove specifične biljke. I tako je počela moja avantura s organskim uzgajanjem slatkog pelina - rekao je Petar Mihić iz Ljubinja, kojega vijest da ta biljka pomaže u liječenju korone nije iznenadila, za Deutsche Welle.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Markotić: 'Ispiriti nos slanom otopinom, korona ju ne voli' 01:09

On godinama jedini u BiH uzgaja slatki pelin temeljen na bio uzgoju. Kaže kako se ova biljka desetljećima koristila kao lijek protiv malarije, a u BiH raste i kao samonikla biljka.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Testove dostavljaju biciklom na kućni prag, Austrijanci za djecu uvode i korona test lizalicama
Testove dostavljaju biciklom na kućni prag, Austrijanci za djecu uvode i korona test lizalicama

Radi se o slatkom pelinu (Artemisia annua), biljci čija se ljekovitost u narodu poznaje od davnina, za kojeg su znanstvenici s njemačkog Instituta Max-Planck u Potsdamu utvrdili da pomaže u liječenju korona virusa. Raste u Hercegovini, a njihovo otkriće prenio je Deutsche Welle. 

Napisali su da 'otkako je svijet u utrci za pronalaskom pouzdanog cjepiva protiv Covida-19, neočekivane pošasti 21. stoljeća koja je odnijela više od milijun života, znanstvenici s njemačkog Instituta Max-Planck u Potsdamu istražuju kako oboljele liječiti od korona virusa i to uz pomoć jedne obične ljekovite biljke – slatkog pelina'.

- U habitusu je naroda koji žive na području Hercegovine traženje lijeka u pripravcima biljnog podrijetla kojima je Hercegovina jako bogata. Upoznata sam s činjenicom da su ljudi s ovih prostora ispijali čaj od slatkog pelina te prijavljivali pozitivne učinke u svim fazama infekcije Covid-19. Smatram da bi bilo jako korisno provesti dodatne kliničke prospektivne studije po ovom pitanju - kazala je epidemiologinja dr. med. spec Andrea Jurić.

Gospina trava umanjuje osjećaj iscrpljenosti, umora i depresije
Gospina trava umanjuje osjećaj iscrpljenosti, umora i depresije

S njom se slaže i jedan od vodećih internista imunologa u BiH, prof. dr. Jasenko Karamehić. Po njemu sve to ima smisla te i on napominje kako se dio biljke slatkog pelina u Aziji koristi u liječenju malarije godinama i tamošnje stanovništvo je, također, dobro upoznato sa koristima njezinih ljekovitih svojstava. 

- I tu je ta poveznica. Meni, kao imunofarmakologu, to je još lakše shvatiti i vidi se da svi lijekovi koji djeluju na uzročnika malarije djeluju uspješno i na Covid-19. Da se razumijemo, nije to specifični lijek, ali jest specifično nespecifičan, što znači ima određen učinak - pojasnio je.

- Trebamo uzeti najbolje cjepivo. Najučinkovitije, s najmanje neželjenih posljedice i bez prefiksa rusko, kinesko, američko, britansko, tursko itd. Što se mene osobno tiče, a radio sam diljem svijeta, najviše nade polažem u britansko cjepivo s Oxforda. To je europsko cjepivo, ispitano dominantno na Europljanima koji zemljopisno žive 'pod istim krovom', vrlo sličnom klimom i ono bi nam najbolje odgovaralo - naglasio je.

Capak: 'Takvih napisa će biti, ali...'

Ravnatelj HZJZ-a smatra kako će 'takvih napisa biti' te upozorava kako su neki ozbiljni lijekovi bili proglašeni učinkovitima za liječenje Covida-19. 

- Na primjer, klorokin i neki antivirusni lijekovi. Kasnije se to u znanstvenim istraživanjima i kliničkim praćenjem ishoda takvih liječenja pokazalo da nema nikakve veze. U jednom trenutku je klorokin potpuno nestao iz svih apoteka u Europi - pojasnio je Krunoslav Capak, a prenio RTL.

Dodao je da će se u vremenima pred nama govoriti o tome  kako neki biljni pripravci mogu biti dobri kod liječenja korona virusa, ali treba se voditi znanstvenim istraživanjima. 

- No, mi se u medicinskoj struci prije svega vodimo znanstvenim istraživanjima i kliničkim ispitivanjima lijekova i medicinskih postupaka i tek kada je nešto dokazano korisno, onda govorimo o tome - naglasio je Capak.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'