Lifestyle

Komentari 15

Normalno ili ne? Bol dulje od dva dana i povraćanje nisu...

Normalno ili ne? Bol dulje od dva dana i povraćanje nisu...

Iako 90 posto žena osjeća bol tijekom menstruacije, stručnjaci upozoravaju da njeno dugo trajanje, bol u nogama i povraćanje mogu biti simptomi endometrioze

Grčevi u trbuhu, bol, nesanica i razdražljivost dobro su poznati većini žena u "onim danima" mjeseca, no razorna bol koja ne prestaje i mučnina koja vodi do povraćanja definitivno nisu normalni te mogu biti simptom nečeg ozbiljnijeg, objašnjava dr. Lara Briden za Daily Mail.

Studije pokazuju da preko 90 posto žena redovito osjeća tegobe povezane s mjesečnicom, no traje li bol dulje od prva dva dana ciklusa, ne mogu je blokirati tablete poput ibuprofena ili se uz to pojavljuju i drugi simptomi, tada je znak za uzbunu i obavezni liječnički pregled.

Mogući i vrlo česti uzrok ovih simptoma je endometrioza - u kojem tkivo endometrija, odnosno unutarnjeg sloja maternice, raste te se razvija izvan same maternice. Kod endometrioze, ovo tkivo može, ako se nalazi na drugim organima koji nisu u spolnom sustavu, uzrokovati unutarnje krvarenje, upalu, bol te stvaranje ožiljaka. 

Znakovi da menstruacija nije normalna

Standardna bol kod menstruacije se javlja u području donjeg dijela trbuha gdje se nalazi maternica zbog stezanja i otpuštanja njenog tkiva. Bol se može reflektirati i na donji dio leđa u istoj ravnini, no javi li se bol drugdje u zdjelici, leđima, ili pak nogama - moguće je da se radi o endometriozi. Bol može pratiti mučnina i nagon za povraćanjem.

Seks je bolan

Bol tijekom ili nakon seksa koja nalikuje na probadajuću bol u bilo kojem dijelu ciklusa - za vrijeme plodnih dana, menstruacije ili nakon nje - može biti ključni simptom endometrioze. 

Još jedan znak je krvarenje između menstruacija, koje je također znak da posjetite liječnika i izvijestite ga o svojim simptomima, savjetuje Briden.

Više o mogućim uzrocima bolova tijekom seksa pročitajte na portalu Zdrava Krava

Najčitaniji članci