Lifestyle

Komentari 0

Norveška će graditi prvi brodski tunel na svijetu radi opasnosti

Norveška će graditi prvi brodski tunel na svijetu  radi opasnosti

Norveška je dala zeleno svjetlo za početak priprema za izgradnju onoga što se očekuje da će postati prvi svjetski brodski tunel, osmišljen kako bi pomogao brodovima u plovidbi opasnim morem Stadhavet

Izgradnja je najavljena prije nekoliko godina od strane norveške obalne uprave. Ovaj tunel širine oko 35 metara i dužine 1,7 kilometara presijecat će norveški poluotok Stad. Ovaj poluotok u Norveškoj ima jednu od najopasnijih obala u regiji zbog čega se tunel i gradi.

POGLEDAJTE VIDEO:

Procjenjuje se da će cjelokupni projekt koštati 2,8 milijardi norveških kruna (250 milijuna eura), a izgradnja će trajati od tri do četiri godine. Trebala bi započeti 2022. godine.

- To je projekt koji se planira desetljećima stoga je vrlo ugodno započeti građevinske radove - rekao je privremeni voditelj projekta Terje Andreassen iz norveške obalne uprave.

Brodovi koji plove ovim morem često su pod utjecajem jakih plima i loših vremenskih uvjeta. Ponekad moraju danima čekati u najbližoj luci da se uvjeti poprave.

- Učiniti brodska putovanja sigurnijima moglo bi dovesti i do brze trajektne linije, a također ojačati industrijske i komercijalne aktivnosti tog područja - dodaje Andreassen.

Ulaz će kontrolirat semafori. Za tunel će raznijeti oko 1,7 kilometara stijene na najužoj točki poluotoka Stad. Iako će vjerojatno privući pažnju ljubitelja infrastrukture iz cijelog svijeta, glavni cilj tunela je jednostavno učiniti tranzit Stadhavetovim morem 'sigurnim' i 'predvidljivim', piše CNN.