Nova studija otkrila kada su oboljeli od korone najzarazniji | 24sata
Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Nova studija otkrila kada su oboljeli od korone najzarazniji

Nova studija otkrila kada su oboljeli od korone najzarazniji

Istraživači su otkrili da virusno opterećenje SARS-CoV-2 doseže vrhunac u gornjim dišnim putevima u ranoj fazi bolesti, između pojave prvih simptoma i petog dana bolesti

VIDEO

Ljudi su najviše zarazni u prvih pet dana nakon pojave simptoma Covida-19, potvrđuje je to novo istraživanje u kojemu stoji da je izolacija u toj fazi bolesti izuzetno važna. Osim toga, u istraživanju objavljenom u časopisu 'Lancet' piše da asimptomatski bolesnici mogu brže očistiti svoje tijelo od virusa te su kraće vrijeme zarazni.

POGLEDAJTE VIDEO Pulmolog pokazao pluća oboljelog od Covida-19:

Pokretanje videa...

Pulmolog 01:54

Istraživači su analizirali podatke iz 98 prethodnih studija o prijenosu infekcije korona virusom, a dodatnu pažnju obratili su na tri ključna čimbenika:

 • 1. Virusno opterećenje - količina virusa otkrivena u tijelu kroz različite faze infekcije.
 • 2. Raspršivanje virusne RNA - duljina perioda kad netko može širiti virusni genetski materijal.
 • 3. Izolacija živog virusa - živi virus se izolira i testira da li se može uspješno replicirati u laboratoriju.

Istraživači su usporedili svoja otkrića o Covidu-19 s dva druga soja koronavirusa, kako bi bolje razumjeli zašto se Covid-19 Tako brzo širi. Otkrili su da virusno opterećenje SARS-CoV-2 (virus koji uzrokuje Covid-19) doseže vrhunac u gornjim dišnim putevima u ranoj fazi bolesti, između pojave simptoma i petog dana bolesti.

Afrički misterij: Otporniji su na koronu? Imaju manje oboljelih i umrlih nego ostatak svijeta...
Afrički misterij: Otporniji su na koronu? Imaju manje oboljelih i umrlih nego ostatak svijeta...

Znanstvenici to otkriće smatraju značajnim, jer se vjeruje da je virus u gornjim dišnim putovima glavni izvor prijenosa bolesti. Za usporedbu, virusno opterećenje za dva druga soja korona virusa (SARS-CoV i MERS-CoV) dostiže vrhunac kasnije - 10 do 14 dana, odnosno 7 do 10 dana - pružajući time više vremena za prepoznavanje simptoma i izolaciju

- Naši rezultati su sukladni studijama koje ukazuju na to da se većina virusnog prijenosa odvija u vrlo ranoj fazi bolesti, posebno u prvih pet dana nakon pojave prvih simptoma, što ukazuje na važnost samoizolacije odmah nakon početka simptoma - rekla je glavna autorica studije Muge Cevik.

FILE PHOTO: Employee Philipp Hoffmann, of German biopharmaceutical company CureVac, demonstrates research workflow on a vaccine for the coronavirus (COVID-19) disease at a laboratory in Tuebingen

- Moramo podići svijest javnosti o rasponu simptoma povezanih s bolešću, uključujući blage simptome koji se mogu javiti ranije tijekom infekcije do onih koji su izraženiji poput kašlja ili temperature - dodala je.

Iako se čini da su virusna opterećenja uglavnom slična onima kod bolesnika sa i bez simptoma, istraživanje je pokazalo da bi asimptomatske osobe mogle brže očistiti virusni materijal iz svojih tijela.

- Nekoliko je studija otkrilo da osobe s asimptomatskom infekcijom mogu virus brže očistiti, što sugerira da oni bez simptoma mogu biti jednako zarazni kao oni sa simptomima na početku infekcije, ali mogu biti zarazni i kraće vrijeme - objasnila je Cevik.

HZJZ traži koronu u otpadnim vodama: Žarište mogu otkriti čak 7 dana prije prvih simptoma
HZJZ traži koronu u otpadnim vodama: Žarište mogu otkriti čak 7 dana prije prvih simptoma

Međutim, naglasila je, kako je potrebno više istraživanja o otpuštanju zaraznog virusa kod asimptomatskih bolesnika prije nego što se može razmotriti bilo kakva promjena politike u pogledu trajanja izolacije.

Autori studije su, kažu, primijetili kako su mnogi sudionici studije bili bolesnici hospitalizirani s Covidom-19 te postoji mogućnost da su primali terapije koje su možda utjecale na tijek njihove infekcije, prenosi huffpost.com.

Karlovac: Odjel za COVID karlovačke bolnice

Simptomi variraju od slabih do vrlo ozbiljnih

Svjetska zdravstvena organizacija navela je moguće simptome Covida-19.

Najčešći simptomi:

 • vrućica
 • suhi kašalj
 • umor

Rjeđi simptomi:

 • bolovi 
 • grlobolja
 • proljev
 • konjunktivitis
 • glavobolja
 • gubitak okusa ili mirisa
 • osip na koži ili promjena boje prstiju na rukama i nogama
Ministar zdravstva skeptičan je prema masovnom testiranju...
Ministar zdravstva skeptičan je prema masovnom testiranju...

Ozbiljni simptomi:

 • otežano disanje ili kratkoća daha
 • bolovi u prsima ili osjećaj pritiska
 • gubitak govora ili pokreta

- Najčešći simptomi su povišena tjelesna temperatura, suhi kašalj i umor. Manje česti simptomi su bolovi u mišićima i zglobovima, začepljen nos ili curenje iz nosa, glavobolja, grlobolja, upala očne spojnice (konjunktivitis),  kratkoća daha,  proljev i trbušne tegobe, iznenadan gubitak mirisa i okusa. Određeni simptomi poput kašlja i gubitka mirisa mogu trajati tjednima nakon što bolesnik prestane biti zarazan za okolinu kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

U HZJZ-u su naglasili važnost nošenja maske i obrazložili

- Rezultati istraživanja pokazuju da nošenje maski (platnene maske, domaće ili komercijalne izrade ili kirurške maske)  ima učinkovitost na smanjenje prijenosa respiratornih infekcija za nositelje maski i to za barem jednu trećinu u odnosu na osobe koje ne nose masku za lice ili medicinsku masku, odnosno da mogu smanjiti respiratorne virusne infekcije za 33 % i usporiti širenje bolesti Covid-19 u zajednici - pojasnili su i napomenuli pravilnog nošenja, stavljanja i skidanja maske:

 • potrebno je staviti masku na lice tako da se prekriju usta i nos te je neophodno prilagoditi masku tako da se smanji koliko je god moguće bilo koji razmak između lica i maske
 • kada je maska na licu nije poželjno dodirivati je
 • maska se skida na način da se najprije skida povez oko glave ili ušiju kako se prednja strana maske ne bi dodirnula
 • maska se treba zamijeniti čim postane vlažna
 • maska koja je za jednokratnu upotrebu ne bi se trebala ponovno koristi
 • maske za jednokratnu upotrebu trebaju se odbaciti u otpad
 • prije stavljanja ili nakon skidanja maske preporučeno je oprati ruke vodom i sapunom ili ih dezinficirati.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 3

VIDEO

Dnevni horoskop za nedjelju 21. srpnja: Vage će biti u pokretu, a Strijelac neće moći spavati
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za nedjelju 21. srpnja: Vage će biti u pokretu, a Strijelac neće moći spavati

Pročitajte dnevni horoskop za nedjelju 21. srpnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

U gužvi mu nestalo sastojaka u restoranu, a on smislio hit jelo
100 GODINA CEZAR SALATE

U gužvi mu nestalo sastojaka u restoranu, a on smislio hit jelo

Plus+ Caesar Cardini, talijanski kuhar koji je radio u Meksiku, 1924. smislio je salatu koja je i danas omiljena. Spremala se ispred mušterija, a preporuka je bila da se miješa samo sedam puta i - jede rukama
Seksualni život muškarca nakon 45. godine: Evo što je normalno
NAJČEŠĆE ZABLUDE

Seksualni život muškarca nakon 45. godine: Evo što je normalno

Muškarci u starijoj životnoj dobi često ostaju seksualno aktivni, a iz različitih se razloga mogu boriti s erektilnom disfunkcijom. 10 posto njih održava seksualne odnose na zavidnoj razini - nekoliko puta tjedno