Obavijesti

Lifestyle

Komentari 3

Nova studija otkrila kada su oboljeli od korone najzarazniji

Nova studija otkrila kada su oboljeli od korone najzarazniji

Istraživači su otkrili da virusno opterećenje SARS-CoV-2 doseže vrhunac u gornjim dišnim putevima u ranoj fazi bolesti, između pojave prvih simptoma i petog dana bolesti

VIDEO

Ljudi su najviše zarazni u prvih pet dana nakon pojave simptoma Covida-19, potvrđuje je to novo istraživanje u kojemu stoji da je izolacija u toj fazi bolesti izuzetno važna. Osim toga, u istraživanju objavljenom u časopisu 'Lancet' piše da asimptomatski bolesnici mogu brže očistiti svoje tijelo od virusa te su kraće vrijeme zarazni.

POGLEDAJTE VIDEO Pulmolog pokazao pluća oboljelog od Covida-19:

Pokretanje videa...

Pulmolog 01:54

Istraživači su analizirali podatke iz 98 prethodnih studija o prijenosu infekcije korona virusom, a dodatnu pažnju obratili su na tri ključna čimbenika:

  • 1. Virusno opterećenje - količina virusa otkrivena u tijelu kroz različite faze infekcije.
  • 2. Raspršivanje virusne RNA - duljina perioda kad netko može širiti virusni genetski materijal.
  • 3. Izolacija živog virusa - živi virus se izolira i testira da li se može uspješno replicirati u laboratoriju.

Istraživači su usporedili svoja otkrića o Covidu-19 s dva druga soja koronavirusa, kako bi bolje razumjeli zašto se Covid-19 Tako brzo širi. Otkrili su da virusno opterećenje SARS-CoV-2 (virus koji uzrokuje Covid-19) doseže vrhunac u gornjim dišnim putevima u ranoj fazi bolesti, između pojave simptoma i petog dana bolesti.

Afrički misterij: Otporniji su na koronu? Imaju manje oboljelih i umrlih nego ostatak svijeta...
Afrički misterij: Otporniji su na koronu? Imaju manje oboljelih i umrlih nego ostatak svijeta...

Znanstvenici to otkriće smatraju značajnim, jer se vjeruje da je virus u gornjim dišnim putovima glavni izvor prijenosa bolesti. Za usporedbu, virusno opterećenje za dva druga soja korona virusa (SARS-CoV i MERS-CoV) dostiže vrhunac kasnije - 10 do 14 dana, odnosno 7 do 10 dana - pružajući time više vremena za prepoznavanje simptoma i izolaciju

- Naši rezultati su sukladni studijama koje ukazuju na to da se većina virusnog prijenosa odvija u vrlo ranoj fazi bolesti, posebno u prvih pet dana nakon pojave prvih simptoma, što ukazuje na važnost samoizolacije odmah nakon početka simptoma - rekla je glavna autorica studije Muge Cevik.

FILE PHOTO: Employee Philipp Hoffmann, of German biopharmaceutical company CureVac, demonstrates research workflow on a vaccine for the coronavirus (COVID-19) disease at a laboratory in Tuebingen

- Moramo podići svijest javnosti o rasponu simptoma povezanih s bolešću, uključujući blage simptome koji se mogu javiti ranije tijekom infekcije do onih koji su izraženiji poput kašlja ili temperature - dodala je.

Iako se čini da su virusna opterećenja uglavnom slična onima kod bolesnika sa i bez simptoma, istraživanje je pokazalo da bi asimptomatske osobe mogle brže očistiti virusni materijal iz svojih tijela.

- Nekoliko je studija otkrilo da osobe s asimptomatskom infekcijom mogu virus brže očistiti, što sugerira da oni bez simptoma mogu biti jednako zarazni kao oni sa simptomima na početku infekcije, ali mogu biti zarazni i kraće vrijeme - objasnila je Cevik.

HZJZ traži koronu u otpadnim vodama: Žarište mogu otkriti čak 7 dana prije prvih simptoma
HZJZ traži koronu u otpadnim vodama: Žarište mogu otkriti čak 7 dana prije prvih simptoma

Međutim, naglasila je, kako je potrebno više istraživanja o otpuštanju zaraznog virusa kod asimptomatskih bolesnika prije nego što se može razmotriti bilo kakva promjena politike u pogledu trajanja izolacije.

Autori studije su, kažu, primijetili kako su mnogi sudionici studije bili bolesnici hospitalizirani s Covidom-19 te postoji mogućnost da su primali terapije koje su možda utjecale na tijek njihove infekcije, prenosi huffpost.com.

Karlovac: Odjel za COVID karlovačke bolnice

Simptomi variraju od slabih do vrlo ozbiljnih

Svjetska zdravstvena organizacija navela je moguće simptome Covida-19.

Najčešći simptomi:

  • vrućica
  • suhi kašalj
  • umor

Rjeđi simptomi:

  • bolovi 
  • grlobolja
  • proljev
  • konjunktivitis
  • glavobolja
  • gubitak okusa ili mirisa
  • osip na koži ili promjena boje prstiju na rukama i nogama
Ministar zdravstva skeptičan je prema masovnom testiranju...
Ministar zdravstva skeptičan je prema masovnom testiranju...

Ozbiljni simptomi:

  • otežano disanje ili kratkoća daha
  • bolovi u prsima ili osjećaj pritiska
  • gubitak govora ili pokreta

- Najčešći simptomi su povišena tjelesna temperatura, suhi kašalj i umor. Manje česti simptomi su bolovi u mišićima i zglobovima, začepljen nos ili curenje iz nosa, glavobolja, grlobolja, upala očne spojnice (konjunktivitis),  kratkoća daha,  proljev i trbušne tegobe, iznenadan gubitak mirisa i okusa. Određeni simptomi poput kašlja i gubitka mirisa mogu trajati tjednima nakon što bolesnik prestane biti zarazan za okolinu kažu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

U HZJZ-u su naglasili važnost nošenja maske i obrazložili

- Rezultati istraživanja pokazuju da nošenje maski (platnene maske, domaće ili komercijalne izrade ili kirurške maske)  ima učinkovitost na smanjenje prijenosa respiratornih infekcija za nositelje maski i to za barem jednu trećinu u odnosu na osobe koje ne nose masku za lice ili medicinsku masku, odnosno da mogu smanjiti respiratorne virusne infekcije za 33 % i usporiti širenje bolesti Covid-19 u zajednici - pojasnili su i napomenuli pravilnog nošenja, stavljanja i skidanja maske:

  • potrebno je staviti masku na lice tako da se prekriju usta i nos te je neophodno prilagoditi masku tako da se smanji koliko je god moguće bilo koji razmak između lica i maske
  • kada je maska na licu nije poželjno dodirivati je
  • maska se skida na način da se najprije skida povez oko glave ili ušiju kako se prednja strana maske ne bi dodirnula
  • maska se treba zamijeniti čim postane vlažna
  • maska koja je za jednokratnu upotrebu ne bi se trebala ponovno koristi
  • maske za jednokratnu upotrebu trebaju se odbaciti u otpad
  • prije stavljanja ili nakon skidanja maske preporučeno je oprati ruke vodom i sapunom ili ih dezinficirati.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku