Lifestyle

Komentari 0

Nova turistička tura: Upoznajte Zagreb kroz grafite i street art

Nova turistička tura: Upoznajte Zagreb kroz grafite i street art

Krešimir Golubić, autor ture koja otkriva metropolu na jedan novi, urbani načn, ujedno gostuje na ljetnim festivalima s brojnim radionicama, a napravio je i prvi gradski vodič na tu temu

- Odnedavno građani i domaći turisti mogu upoznati Zagreb iz jednog drugog kuta, kroz uličnu umjetnost. Svake subote, do kraja srpnja, vodim dvosatnu besplatnu turu po ulicama grada gdje možete upoznati povijest grafita i street arta te imate prilike vidjeti radove domaćih i stranih umjetnika najbrže rastuće umjetnosti u povijesti - ulične umjetnosti – ispričao nam je autor koncepta, Zagrepčanin Krešimir Golubić.

POGLEDAJTE VIDEO: Street art tura po Zagrebu

Na radionicama koje održava paralelno s turama ima moto - grafiti su umjetnost, a ne vandalizam. Naravno, priča o lijepim motivima, a ne šaranju po pročeljima.

Osim toga, Golubić ima još jedan zanimljiv projekt na tu temu.

- Moj dugogodišnji grafiti kolega Siniša Mazulović i ja pokrenulo smo prvi u seriji vodiča na tu temu. Naime, Zagreb Graffiti & Street Art vodič namijenjen je našim i stranim turistima te je ujedno presjek street art scene. Donosi radove koji su nastali zadnjih nekoliko  godina – objasnio je Krešimir.

Nedavno se vratio iz Ljubljane, gdje je gostovao kao voditelj na izložbi jednog od najboljih svjetskih streetart umjetnika, pariškog Space Invadera.

- Izložba inače traje do 15.8. u ljubljanskom Međunarodnom grafičkom likovnom centru pa za sve vas koji volite ovu vrstu umjetnosti, to je nezaobilazna izložba – savjetuje street artist.

Osim spomenutih projekata, tu su još i napredne radionice grafita, stencila, pripreme izložbi i slično.

Krešimir Golubić tek se odnedavno sto posto posvetio ovom poslu, prije toga je radio u – medijima.

- Nakon 20 godina rada u marketingu i prodaji, agencijama i medijima, dakle priličnog sakupljanja iskustva, odlučio sam pokrenuti vlastiti posao naslonjen na moj sada već 30-godišnji hobi. Bavim se i oslikavanjem interijera i eksterijera, a napravio sam i apartman za najam na ovu temu. Zapravo, sada radim i živom svoj dugogodišnji hobi – zaključuje street artist čiji je projekt tura podržala i Zagrebačka turistička zajednica.