Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Novi, dugoočekivani roman Toma Roba Smitha - Farma

Novi, dugoočekivani roman Toma Roba Smitha - Farma
2

Poznati britanski pisac u svom novom romanu, koji se čita u jednom dahu, na inovativan način poigrava se žanrovskim konvencijama skandinavskog trilera

VIDEO

Novi, dugoočekivani roman izvrsnog britanskog autora Toma Roba Smitha koji je na književnoj sceni debitirao međunarodnim bestselerom Dijete 44. 

Radnja prati mladog muškarca Daniela kojeg iznenada naziva otac i kaže mu da mu je majka Tilde smještena u psihijatrijskoj ustanovi u Švedskoj, zemlji u koju su se preselili nakon mirovine. Ubrzo nakon oca javlja se i majka koja govori sinu da stiže u London i moli ga da ne povjeruje ni u što što mu otac govori. 

Tilde u britansku metropolu dolazi u potpuno izbezumljenom stanju očajnički pokušavajući sinu objasniti što joj se sve događalo od odlaska iz Londona i selidbe na švedsku farmu snova, a Daniel postaje nevoljki sudac majčine priče o tajnama, lažima, zločinu i uroti u koju je, navodno, umiješan i njegov otac. 

Tom Rob Smith britanski je scenarist i pisac rođen 1979. godine u Londonu. Na književnoj sceni debitirao je kao 29-godišnjak romanom čija je radnja bila smještena u 1953., u Sovjetski Savez, u sustav koji ne priznaje zločin. Visoki dužnosnik KGB-a i nekadašnji narodni heroj Lav Stepanovič Demidov jedan je od onih koji u sustav slijepo vjeruje, ali stvari se radikalno promijene kad pronađe tijelo mrtvog dječaka. Demidov, stavljajući na kocku svoj život i život cijele svoje obitelji, krene u potragu za ubojicom, ali i borbu protiv sustava koji ga želi zaštititi. 

Dijete 44, prvi dio trilogije smještene u sovjetsku Rusiju, bio je nominiran za čak sedamnaest međunarodnih književnih nagrada, a osvojio je njih sedam među kojima su nagrade Ian Fleming za najbolji triler godine, nagrada Galaxy i Waverton. Ušao je u konkurenciju za nagradu Booker te Whitbreadovu nagradu (današnja nagrada Costa), britanska književna priznanja koja nisu sklona žanrovskoj produkciji.  

Poznati britanski pisac u svom novom romanu, koji se čita u jednom dahu, na iznimno inovativan način poigrava se žanrovskim konvencijama skandinavskog trilera: izolirana farma, obiteljske tajne, okrutni zločin, moćna elita sklona zataškavanju i prešućivanju. 

No, maskirana u proces saznavanja istine i dokazivanja majčina zdravog razuma, priča je to o ljubavi, lojalnosti i vezama roditelja i djece: koliko se poznajemo, što prešućujemo, koliko smo spremni vjerovati, koliko smo se spremni žrtvovati i, na kraju, koliko nam je zapravo stalo. Toma Roba Smitha na pisanje romana koji predstavlja značajan zaokret od njegovih ranih djela inspirirala je priča vlastite obitelji. Nemali broj kritičara ističe kako je taj roman i najbolje što je Tom Rob Smith dosad napisao, bolje od romana Dijete 44 kojim je, kako se napominje, postigao nemoguće – oduševio i Bookerov žiri, ali i osvojio čitatelje diljem svijeta.

S engleskog preveo Saša Drach.

PROČITAJTE ULOMAK OVDJE

Pogledajte trailer za knjigu Farma:

https://www.youtube.com/watch?v=tW5cIOEzAmM

Tom Rob Smith govori o Farmi:

https://www.youtube.com/watch?v=mqSOaGEg7n0

TOM ROB SMITH UKRATKO:

• Surađivao je na pisanju scenarija prve kambodžanske sapunice.

• Njegovi su roditelji trgovci antikvitetima, a majka mu je, baš kao i Danielu iz Farme, podrijetlom iz Švedske. Farma je inspirirana Smithovom vlastitom obiteljskom pričom.

• Autor je scenarija za BBC-ovu novu kriminalističku seriju London Spy koja se ujedno bavi i ljubavlju dvojice homoseksualaca. 

• Njegovi romani prevedeni su na 36 jezika.

• Filmska ekranizacija romana Dijete 44 premijerno će biti prikazana na proljeće. Film je režirao Daniel Espinosa, a u njemu glume Tom Hardy, Gary Oldman, Noomi Rapace iVincent Cassel.

(pogledajte trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Uia6y9SRsj4)

• Prava za ekranizaciju Farme kupio je BBC u suradnji sa Shine Picturesom.

KRITIKA O FARMI

Superioran psihološki triler. 

Publishers Weekly

Farma je još bolja od Djeteta 44. Zapravo, tako je dobra da ćete je brzo pročitati i onda biti ljubomorni na sve koje tek čeka ta avantura. 
Independent

Jezovit, hipnotizirajući i potpuno neodoljiv. Ove godine nećete pročitati bolji triler.
Mark Billingham

Tom Rob Smith stvorio je istinski originalni i uznemirujući triler zbog kojeg ćete se i sami pitati kome biste vjerovali. 
Jojo Moyes


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom
JESTE LI ZNALI?

Sprej WD-40 većina ima, ali ne zna što znači njegova kratica: Iznenadit ćete se odgovorom

Za sprej WD-40 manje ili više svi znaju. Pomaže u rješavanju više od 2000 problema, a sada su se mnogi iznenadili kada su otkrili da ta kratica znači 'Water Displacement', a evo što broj 40 predstavlja
Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha
KORISTITE LI GA?

Treći odjeljak ladice u perilici je jako koristan: Ovo mu je svrha

Ako želite da vam perilica odradi i pretpranje, napunite sva tri odjeljka u ladici. U njega isto stavite deterdžent za pranje rublja po izboru, tekući ili onaj u prašku