Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Gastroadvent: Tu su lizalice od kozjega sira i sladoled od algi

Gastroadvent: Tu su lizalice od kozjega sira i sladoled od algi
1

Tema 10. Gastroadventa u Splitu je ružmarin kojeg su splitski kulinarski virtuozi dodavali u slane poslastice od kozjeg sira, božićna jaja sa šatoom od tartufa, pa i u inačicu slavnog keksa

VIDEO

Ružmarin i kozji sir, namirnice koje u kombinaciju valja znati dobro ugoditi kako bi u jelima dale i okusne i ljekovite benefite, bile su tema nedjeljnog Gastroadventa u splitskom Chops Grill Steak & Seafood restoranu.

Riječ je o manifestaciji kojom splitska nutricionistkinja Olja Martinić deset godina okuplja novinare na paljenju adventskih svijeća uz gozbe biranih splitskih restorana, čineći tako svojevrsnu fuziju nutricionizma, gastronomije i turističke promocije.

Za okuse ove je nedjelje bio zadužen chef Marko Đurašević, kulinarski virtuoz rodom iz Podgorice koji je više od 20 godina radio po vrhunskim restoranima Španjolske te uz Chops Grill smišlja i jelovnike 'sestrinskog' restorana Porto fino u Dioklecijanovoj palači, gdje je i šef kuhinje.

Stolove su krasile delicije s ružmarinom oblikovane poput klasičnih slastica, pune umamija i nesvakidašnjih okusa nastalih preplitanjem mediteranske i azijske kuhinje.

Između ostalog, Đurašević složio je piruete (lollipop) od kozjega sira s datuljama i suhim šljivama, crumbleom od lješnjaka, pistacija i ružmarina.

Bila su tu i 'božićna jaja' nadjevena pjenicom od krumpira i s aromom jadranskog bora, u koje je umiješao i šato od tartufa te ružmarina, crème fraîche i kavijar.

Zatim se zaigrao s japanskim kuhinjom te je temaki kornete od nori algi koji se inače pune sushijem i rižom, napunio souffléom kvinoje u ružmarinovom ulju, tartarom tune, kavijarom pastrve i vlascem. Bilo je tu i nadjeva od bakalara i morskog planktona.

- Ovo je bila serija malih zalogaja, a jedan od njih bila je i slana inačica Oreo keksa, inače jedne od najprodavanije slastica u svijetu svih vremena, koju smo složili od kave, dehidriranih crnih maslina, rajčica i cikle, ružmarina te napunili kremom od kozjeg sira. Od jela koje sam radio po Španjolskoj našla se na jelovniku Gastroadventa pasta puži koju sam malo reinterpretirao i složio kao svojevrsnu kombinaciju Katalonije i Slavonije odakle mi je majka, jer je punjena potrbušinom crne slavonske svinje.

Imala je i za dodatak consommé (bistru juhu) od dehidrirane tune kako se to radi u Japanu - ispričao je Đurašević, koji je ljetos za 24 sata pripravio sladoled od inćuna.

Također, na jelovniku Chops Grilla našao se filet mignon Wellington, a za desert slastica prigodno nazvana "med i mlijeko", ustvari kombinaciji kozjeg sira, bijele čokolade i tartufa te meda od ružmarina. 

Uz jela se moglo kušati od izumiranja spašenu šoltansku vinsku sortu Dobričić (Dobričić Villa Superior) otočkog vinara Vicka Kaštelanca, kao i u New Yorku ove godine nagrađeno maslinovo ulje Šoltana.

Poruka ovog drugog od četiri paljenja adventskih svijeća, koja se organiziraju svake nedjelje u došašću, bila je da se ružmarin treba daleko više koristiti u kuhinji zbog svojih iznimnih ljekovitih svojstava.

- Osim što je ružmarin najsnažniji antioksidans, ustanovljeno je da može popraviti narušenu DNK strukturu. Ružmarinova ulja imaju blagotvorna svojstva za kožu, pa čak i suzbiti pojavu nekih malignih oboljenja. Tijekom 2010. godine objavljene su dvije znanstvene studije koje potvrđuju da ekstrakt ružmarina učinkovito sprječava i nastajanje toksičnih spojeva prilikom pečenja hrane, kaže Olja Martinić. 

- Pečemo li ribu ili meso na visokoj temperaturi, a posebno na otvorenoj vatri, ako koristimo ružmarin količina toksičnih spojeva koja nastaje pripremom jela na grillu znatno je manja. Dodajmo da se i druga ključna namirnica ovog dijela Gastroadventa - kozji sir po nalazu američkih znanstvenika pravio u okolici Šibenika prije 7.200 godina. To je čak 4 tisuće godine ranije nego što se smatralo, a utvrđeno je DNK analizom ostataka na posuđu iz neolitika koje je pronađeno, kaže Olja Martinić. 

Dodaje kako kozji sir ima vrlo poželjna nutritivna svojstva, prije svega manje laktoze od kravljeg, a nama nutricionistima je važno jer ima snažan probiotički učinak, daje iznimne benefite našem probavnom sustavu.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Pokretanje videa...

zenzacija 10 09:49
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 18. travnja: Raku će stići zanimljive vijesti, a Ribe ići kod liječnika

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 17. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'
DRUGAČIJA DIJETA

'Nisam pila ništa osim domaćeg soka od naranče 40 dana. Evo što mi se nakon toga dogodilo'

Australka je tijekom korizme iz prehrane izbacila svu hranu te je konzumirala isključivo domaći sok. Oduševljena je što je taj ritual učinio njezinu tijelu, no ipak, to nije za svakoga
'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'
ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

'Našao sam tajni dnevnik od supruge. Kad sam ga prolistao odmah sam zatražio razvod'

Jedna djevojka se požalila kako je je bivši dečko poslao poruku da je neka cura s kojom je bio zatrudnjela. Taman je išla van s prijateljicama pa su je tješile. Iselila sam se od njega nakon dva dana