Lifestyle

Komentari 63

'Nutella je nastala kao pametno rješenje nezgodnog problema'

'Nutella je nastala kao pametno rješenje nezgodnog problema'

Slastičar Pietro Ferrero dosjetio se napraviti slatki namaz od lješnjaka, šećera i male količine sirovog kakaa, jer je bila nestašica. Smjesu je oblikovao u štrucu koja se može rezati i posluživati na kruhu

Prvi Svjetski dan Nutelle proslavljen je 5. veljače 2007. godine, a začetnica te ideje bila je američka blogerica Sara Rosso. Ona  toliko obožava ovaj prefini čokoladni namaz da je pomislila kako Nutella zaslužuje imati svoj dan. Brzo je dobila sljedbenike koji su prigrlili tu ideju i počeli tog dana pojačano skretati pažnju na Nutellu, bilo kroz objave raznih recepata, zanimljivosti, fotografija...

POGLEDAJTE VIDEO Zanimljive činjenice o Nutelli:

Danas postoji službena stranica World Nutella Day na kojoj možete pronaći zabavne, ali i ukusne, prijedloge kako obilježiti ovaj poseban dan.

Osim recepata i fotografija s Nutellom u rukama na zanimljivim lokacijama, tu su i ideje kako izraditi umjetnička djela s ovim namazom, a neki Nutellu toliko vole da o njoj pišu gotovo romantične pjesme.

Neki članovi otkrivaju što najbolje odgovara uz okus tog namaza, organiziraju tematske zabave i slično. Pozivaju sve istomišljenike da im se pridruže i fotke svojih 'Nutella' kreacija objave na društvenim mrežama uz hashtag #worldnutelladay.

'Nutella je nastala kao pametno rješenje nezgodnog problema'

- Pietro Ferrero, slastičar iz talijanske regije Pijemont, sjajno se dosjetio slatkog namaza od lješnjaka, šećera i male količine sirovog kakaa. Smjesu je oblikovao u štrucu koja se može rezati i posluživati na kruhu i nazvao ju Giandujot po tada slavnom lokalnom karnevalskom liku. Nutella je nastala kao pametno rješenje nezgodnog problema: nestašice kakaa nakon 2. svjetskog rata, a tvrtka Ferrero službeno je osnovana 14. svibnja 1946. - opisano je na službenoj stranici nutella.com.

- Fina smjesa Giandujot pretvorena je u novi proizvod koji se mogao lako mazati na kruh po imenu SuperCrema (prethodnica Nutelle) - dodali su i rekli kako je to bilo 1951. godine.

Prepoznatljiv okus i tekstura nastali su 1964. godine metodom pokušaja i pogrešaka, ali isplatilo se eksperimentirati.

- Pietrov sin Michele iskoristio je svoju genijalnost i metodom pokušaja i pogreške poboljšao recept i proizveo prvu staklenku novog namaza od lješnjaka i kakaa, ali mu još nije dao ime. Rezultat daljnjeg kreativnog razmišljanja bilo je savršeno ime za najslavniji namaz na svijetu: Nutella - napisali su i dodali da je godinu dana kasnije nastala je ambalaža nalik današnjoj.

Najčitaniji članci