Obavijesti

Lifestyle

Komentari 37

Muškarci se nisu htjeli sami 'guliti', jedva su čekali frizerke

Muškarci se nisu htjeli sami 'guliti', jedva su čekali frizerke
6

S prvim danom otvaranja salona za uljepšavanje nakon karantene došli su i novi protokoli. Zaboravite na ispijanje kave, a prilikom ulaska obavezno je staviti masku i dezinficirati ruke

VIDEO

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Otvoreni saloni: 'Velika nam je gužva, svi moraju ostaviti broj'

Mnogi frizeraji i saloni popunjeni su više tjedana unaprijed, s klijenti se susreću s novim protokolima koji podrazumijevaju ekstremne higijenske uvjete. Na ulazu u salon cipele ćete obrisati na otirač koji je natopljen dezinfekcijskim sredstvom, a čim uđete, morat ćete očistiti ruke dezinfekcijskim sredstvom i staviti masku za lice.

POGLEDAJTE VIDEO: Prvi dan otvaranja salona

Pokretanje videa...

01:18

Pitat će vas i za kontakt, no ukoliko ne želite dati broj telefona, uslugu nećete dobiti. Nove su to preporuke i uvjeti pod kojima kozmetički saloni i frizeraji moraju raditi. Što se tiče vizira, oni nisu uvjet, a i prave im probleme jer se pod njima ne vidi toliko jasno.

Obišli smo nekoliko zagrebačkih salona, a atmosfera je drugačija od samoga ulaska, osjeća se neki oprez, a dezinfekcijska sredstva na samom ulazu, maske i sama distanca koju držimo već automatski nas podsjećaju na činjenicu da su se vremena promijenila. 

Ana Kuštre, suvlasnica salona Do šminke i frizure za pol vure osim što je uvela niz promjena u ophodnji s klijentima, ovu je 'rupu' u poslovanju iskoristila kako bi obnovila salon te obojila zidove, jer ovo je kao novi početak. 

- Svi već znamo da odlazak frizeru više neće biti isti kao prije. Na ulazna vrata i na više punktova u salonu postavili smo dezinfekcijska sredstva, kako bi uvijek bila dostupna klijentima. Što se tiče evidencije klijenata pri dolaska u salon, mislim da nije nešto što bi nam trebalo stvarati poteškoće, većina salona kao i mi imaju kartoteku tako da nove klijente i onako zapisujemo u naše programe - kaže te dodaje da svi sada moraju nositi maske. 

No, ističe da su saloni i frizeraji i dosada imali visoke higijenske navike te da se pribor i inače stalno dezinficirao, kao i konstantna izmjena ručnika i jednokratnih papira za oko vrata. 

- Jednokratne ručnike smo do sada koristili za tretmane bojanja, a sada ćemo ih dodati i za šišanja. Smatram da će nam najteže biti šišati dok klijent ima masku, posebno kratka ženska i muška šišanja. Uz dobru suradnju s klijentima, koji će nam morati biti suigrači u tretmanima, mislim da će nam i to s vremenom postati normalno - otkriva frizerka. 

Ipak, napominje, ono što će sigurno svima nedostajati su ti mali rituali poput kave, čaja i kolača između tretmana. Naime, saloni su poznati kao mjesta za opuštanje, druženje i višesatno chillanje, jer od tamo izlazimo ne samo fizički revitalizirani, već i nakratko zaboravimo na svijet oko nas. 

-U salonu imamo i kutak za opuštanje i tu se često klijentice druže, u opuštenoj atmosferi i uz puno priče, smijeha i dobre vibracije. Vjerujem da će nam svima prvi tjedni poslovanja biti prilično novi i čudni, a na nama je da pronađemo način da nam svima bude što ugodnije i ljepše s našim novim mjerama koje su osmišljene da štite nas i vas - zaključuje Ana. 

-Otvorili smo uz dodatne mjere, dočekujemo klijentice s maskama na licu te rukavicama – priča Petra Granić Glowatzky, vlasnica salona Etra.

- Rukavice su se pokazale kao nezgodne jer je nemoguće sušiti i šišati kosu sa njima, poteže vlas, lijepe se za rukavice. Tako da ću ih imati, kao i do sada, za vrijeme pranja i bojenja kose, a prije samoga šišanja i sušenja kose ruke ću dezinficirati dezinficijensom i cijelo vrijeme nositi masku na licu - kaže.

Petra je pripremila i jednokratne PVC mantile i ručnike, no smatra da se to moglo riješiti na praktičniji način. 

- Naime, imam dovoljno klasičnih ručnika i mantile za šišanje koji se odmah nakon korištenja odlažu i peru na 90 stupnjeva. S druge strane, jednokratni papirnati ručnici i PVC mantili su loši za očuvanje prirode i okoliša. Uostalom, ispod plastike se više znojimo, što nije praktično -  tvrdi Petra. 

Osim dezinfekcijskih sredstava na više mjesta, sada će češće prozračivati salon te iza svakog klijenta dezinficirati čitavo radno mjesto. Uvela je i ionizator i pročišćivač zraka koji ubija bakterije, viruse, plijesan i prašinu koja se skuplja u zatvorenoj prostoriji.

Protokol je novi i u kozmetičkim salonima. Na ulazu su dezinficijensi, a zamolit će vas da stavite i masku i ostavite podatke. 

- Mi u našem salonu imamo organiziran radni prostor tako da je svako radno mjesto u zasebnoj kabini. I do sada smo poštivali visoke higijenske standarde. Korištenje rukavica kod pedikure i manikure i određenih tretmana lica je i do sad bio standard - komentira Antonija Tretinjak, vlasnica salona De Luxe. 

- Sterilizator je obavezan u salonu od prije, kao i zbrinjavanje infektivnog otpada. Jednokratne zaštite na krevetima smo koristili od uvijek. Paziti ćemo jedino da je malo veći razmak između dva korisnika usluga, kako bismo izbjegli njihov bliski kontakt. Svi trebamo nositi maske tokom cijelog dana i dodatno pojačati dezinfekciju pribora i  prostora - dodaje.

Smiju raditi sve tretmane, no maska se skida jedino ako se radi nešto oko usana ili nosa. No, ako klijent ne može nositi masku, kozmetičarka će staviti vizir. 

- Već prilikom naručivanja potrebno im je postaviti određena pitanja koja su usko vezana uz preporuku HZJZ kako bi minimalizirali kontakte sa potencijalno zaraženim osobama – zaključuje Tretinjak. 

POGLEDAJTE VIDEO: Mjere opreza u kozmetičkim salonima

Pokretanje videa...

Kozmetički saloni 02:39

Nakon malo duže stanke svoja vrata otvorio je i Drago Ivačko, frizer i vlasnik salona na Vrbiku, Drago Beauty.

- Vrlo smo motivirani, veseli i organizirani. Nismo navikli dugo biti bez posla - rekao je Drago.

No s popuštanjem mjera frizeri moraju poštivati određene mjere koje je izdao HZJZ poput održavanja fizičke distance unutar prostora koja iznosi metar i pol, radi se s maskama i jednokratnim rukavicama, a sve se dezinficira. 

- Rad s maskama je neophodan i jednostavno ćemo se svi naviknuti na novonastale uvjete. S obzirom na kvadraturu i broj radnih mjesta, u salonu će odjednom biti max 2 klijentice, kako bi poštivali mjere razmaka od 1,5m - rekao je Drago.

Prije nego što klijent uđe u salon mora dezinficirati ruke i cipele.

- Na ulazu u salon se nalazi kadica za obuću koja je natopljena dezinficijensom koji je virucid, baktericid i fungicid u jednom, kako bi očistili obuću. Nakon toga klijent dezinficira ruke, a ako nema svoju masku, mi ćemo mu obavezno dati jednu - kaže Drago.

Osim toga, klijenti su dužni i potpisati izjavu u kojoj potvrđuju da nisu u samoizolaciji, nemaju povišenu temperaturu i kašalj, te da nisu boravili izvan RH u posljednjih 14 dana.

- Što se tiče narudžbi, one se primaju isključivo online ili telefonski, a susjede i klijente u prolazu ćemo uputiti na zakazivanje termina telefonom ili online te nikako neće ulaziti u salon ako se u njemu nalazi maksimalni propisani broj klijenata. Mjere ćemo morati svi poštivati. Kako frizeri, tako i klijenti - tvrdi Drago.

Na frizure više neće moći dolaziti ni pratnja, a ako dođete ranije morati ćete čekati ispred salona. 

HZJZ objavio: Evo kojih mjera se trebaju pridržavati frizeri
HZJZ objavio: Evo kojih mjera se trebaju pridržavati frizeri

- Ako klijentica dođe ranije na termin, morat ce pričekati izvan prostora salona. Klijenti moraju doći bez pratnje, a u salon će se moći ulaziti tek kad klijent napusti prostor i kad sve dezinficiramo - objašnjava Drago.

Sve će biti jednokratno, a bez pranja kosa neće se moći raditi niti jedna frizerska usluga.

- Koristit ćemo jednokratne ogrtače, jednokratne ručnike i rukavice, a klijenti i frizeri nosit će zaštitne maske. Ja i inače preferiram pranje kose klijentu prije usluge, jer to omogućava kvalitetniju izvedbu usluge I higijenu, a sada je to i obavezno propisano. Nakon klijenta, pribor i alat se dezinficira u Barbicidu (virucid, baktericid i fungicid) i električnom sterilizatoru. Radne površine, stolice i radni prostor se čiste dezinficijensom. Drugi klijent ne smije sjesti na stolicu dok propisani protokol nije izveden - tvrdi Drago.

Prije nego djelatnik frizerskog salona dođe na posao mora izmjeriti temperaturu.

- Svim djelatnicima je preporučeno da temperaturu mjere kod kuće i ne dolaze na posao ako je tjelesna temperatura viša od 37,2C ili ako imaju respiratorne probleme - kaže Drago.

Prva klijentica koja je sa smiješkom na lice došla u Dragine frizerske ruke bila je Andreja Eškić.

- Pa mislim da sam kao i većina žena jedva dočekala taj dan. Osjećam se fenomenalno. Po prvi put se osjećam kao da se stvari lagano vraćaju u normalu. Nošenje maske mi ne smeta. Brzo sam se navikla - kaže Andreja. 

POGLEDAJTE VIDEO: Otvaranje frizerskog salona Drago Beauty na Vrbiku nakon popuštanja mjera

Pokretanje videa...

01:18

- Presretni smo što smo počeli raditi, rekla nam je Vesna Vidmar, vlasnica salona Vessna na zagrebačkoj Savici. Prošli je tjedan primala narudžbe i kaže, živjela s bilježnicom u kojoj radi raspored.

Svi koji su nazvali, došli su na red i cijeli tjedan je popunjen. Oni koji sad nazovu, dobit će termin za minimalno sedam dana.

- Očekivala sam i veću gužvu pa mislim da se ljudi još malo boje. Oni hrabriji su se naručili i dobili svoj termin - govori frizerka. Dodaje kako su do otvaranja nabavili sve potrebno i da se pridržavaju propisanih mjera.

- Kupili smo dezinficijens koji je na ulazu, maske i rukavice. Što se tiče ručnika, koristimo obične koje uvijek prokuhavamo. Što se tiče jednokratnih ogrtača, njih oduvijek i imamo i koristimo pa to nije nikakva novost - objasnila je.

Osim toga, potpisuje se izjava u kojoj potvrđuju da nisu u samoizolaciji, da nemaju povišenu temperaturu i kašalj, te da nisu boravili izvan RH u posljednjih 14 dana.

U frizerskom salonu zbog kvadrature mogu biti dva klijenta te se time poštuju mjere od minimalno dva metra.

Kaže da čekanja nema.

- Svatko ima svoj termin i s tim nemamo problema. Ako netko dođe malo ranije, pričeka ispred salona gdje smo postavili jednu fotelju. Vani je toplo pa to nikome neće smetati - kaže Vesna.

No, ističe kako nisu u potpunosti zadovoljni mjerama koje su propisane.

-  Zbog njih ćemo imati problema. Recimo, stavila sam na papir i sve vrlo detaljno izračunala. Dok se dezinficira prostor, pripremi sve što je potrebno za klijenta, potpiše izjava i dok mi obavimo gablec, od sedam, ostaje efektivno samo četiri sata rada - ispričala nam je frizerka. 

- Problem je taj da jedan dezinficijens košta oko 80 kuna. Moramo sami kupovati maske i rukavice, a recimo muško pranje kod nas stoji deset kuna. Primorani smo naplatiti taj dodatan i obavezan pribor jer jednostavno bismo bili u minusu. Ovako ćemo se nekako pokriti. No, ako klijent želi, može donijeti i svoju masku i rukavice - govori.

Nada se kako će se nešto u vezi toga poduzeti jer kaže, ne namjerava otpuštati ljude.

- S time niti država ne bi dobila ništa, a ni meni to nikako nije opcija. Imam ljude koji kod mene rade godinama - priča Vesna i ističe kako se nada da će struka dobro promotriti kako njihove mjere funkcioniraju u praksi i prema tome reagirati.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: 11 TOP BEAUTY I MAKEUP TRIKOVA S ODLIČNIM SAVJETIMA S TIKTOKA

POGLEDAJTE VIDEO (Boris Banović) #ZAJEDNO24SATA:

Pokretanje videa...

00:24
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'