Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Od Canberre, grada koji nitko ne voli do džungle Sydneya

Od Canberre, grada koji nitko ne voli do  džungle Sydneya
11

Canberra je omražena zbog velikog broja političara koji žive tamo, no poznato je i da je glumac Jackie Chan živio i radio u Canberri kao zidar prije nego se proslavio

VIDEO

Portal 24sata medijski je pokrovitelj putovanja, a Bojanovu avanturu možete pratiti u našoj podrubrici Putovanja.  

Svi zainteresirani mogu poslati svoje recenzije s putovanja na kojima su bili i podijelite dobre savjete, avanturistički duh i strast za pisanjem. Svoje recenzije šaljite na mail: mojeputovanje@24sata.hr.

Odlazak iz Melbournea

Prepuni dojmova i zanimljivih priča iz Melbournea planiramo put do Canberre kako bi konačno posjetili davno izgubljenu rodbinu koja je iz Hrvatske iselila još u 70-im godinama prošlog stoljeća. Bili su jedni od mnogih koji su postali dio statistike velikog emigracijskog vala, koji ne samo da je obuhvatio Australiju već i neke druge krajeve svijeta, poput Sjeverne ili Južne Amerike. Željeli smo čuti njihovu životnu priču, njihove istinske razloge zašto su se odlučili na napuštanje Hrvatske i naposljetku, žale li za odlukom. 

Iako je prometna povezanost javnim prijevozom poput aviona ili autobusa između ta dva grada odlična ne znači i da je jeftina. Pogotovo za nas koji nismo unaprijed rezervirali ni jedan od javnih oblika prijevoza već smo stvari nekako prepustili slučaju. Imali smo sreće i ovoga puta. Preko Gumtreea, popularnog servisa za razmjenu oglasa, kontaktirali smo dvojicu Belgijanaca koji su džipom planirali put do Canberre te su nudili dva slobodna mjesta u autu u zamjenu za podjelu troškova što je nama itekako odgovaralo. Uzmite u obzir činjenicu da smo tako uštedjeli više od 200 australskih dolara. Cijena autobusne karte do Canberre kretala oko 150 dolara po osobi dok smo put automobilom platili samo 70 dolara za oboje. 

Zanimljiva je životna priča njih dvojice. Fine uredske poslove u Belgiji zamijenili su jednogodišnjom avanturom po Australiji tijekom koje zarađuju prodavajući novčanike. Kako bi mogli putovati s jednog kraja Australije na drugi, kupili su terenac u kojem nerijetko i spavaju, a ponekad zarade i do 12.000 dolara mjesečno, ovisno o kupovnoj moći turista i naravno, jesu li uspješni u svojim prodajnim sposobnostima. Njih dvojica vjerojatno će i ostati u Australiji nakon što su okrenuli novi list u svojim životima te krenuli ispočetka.

Auto je bio prenatovaren te su dva slobodna mjesta predviđena za backpackere iz Hrvatske bila kao jedno. Međutim nismo se žalili jer smo znali da nas čeka 7-satna vožnja prekrasnim krajolikom države Victorie. 

Canberra - grad koji nitko ne voli 

Već pri samom spomenu da planiramo u Canberru, puno naših novostečenih australskih prijatelja pitalo nas je isto: Zašto? Ukoliko nemaš rodbine ili prijatelja, nema ni razloga za posjetu tom glavnom gradu i političkom središtu Australije. No, mi smo imali razlog, a on se krio negdje između želje da konačno upoznamo rodbinu i pokušaja da vrijeme provedeno u tom naizgled dosadnom gradu pretvorimo u zabavu, u inat svima koji su nam govorili suprotno.

Canberra je omražena i zbog velikog broja političara koji žive tamo, no isto tako poznato je i da je glumac Jackie Chan živio i radio u Canberri kao zidar prije nego li se proslavio

Canberra je najmanji među značajnijim gradovima Australije s populacijom oko 330.000 stanovnika. Već pri samom ulasku u grad shvaćate da se tamo nećete izgubiti među visokim neboderima jer ih nema. Središte grada satkano je od važnih institucija, dućana, brojnih restorana i šoping centara dok ostatak grada stvara dojam da ste negdje na cesti usred šume izvan grada. Za netipičan izgled grada obavijenog šumom koja i usred grada razdvaja ulice zaslužna je pomno i unaprijed osmišljena projektura na čijim se stranicama nalazi svaka ulica i svaki detalj koji će kasnije biti provedeni u djela. 

Upravo tijekom našeg boravka tamo, prilazi gradu proširuju se za dva prometna traka te se priprema teren za uvođenje javnog prijevoza tramvajem jer zasad postoje samo autobusi. Canberra je omražena i zbog velikog broja političara koji žive tamo, no isto tako poznato je i da je glumac Jackie Chan živio i radio u Canberri kao zidar prije nego li se proslavio.

Canberra je poznata i po tome što tamo živi veliki broj Hrvata. Za podatak samo, balkanski narodi čine popriličan postotak u ukupnom kriminalu ove civilizirane zemlje. Srećom, mi smo bili smješteni kod dobrih i politikom neopterećenih ljudi koji su u životu mnogo toga žrtvovali i odrekli se kako bi danas imali čak i više nego što im je potrebno te su nas podsjetili na naše roditelje.

Vrijeme smo u Canberri kratili razgovarajući s rodbinom o životu i radu u Australiji uz tanjur naše domaće juhe kuhane sa srcem. 

Sydney - urbana džungla 

Sve ono što Canberra nije, Sydney je. I ono dobro ali i loše. Već pri samom ulazu u grad shvatili smo što znače jutarnje gužve kada na cesti jedva da ima pomaka, stoga posljednjih 30 kilometara u autobusu traje kao vječnost. Sydney je lijep grad u kojem se poželiš izgubiti, a u kojem je to i moguće pošto je pomalo šlampavo građen za razliku od planirane Canberre ili recimo, Melbournea. Najveći je grad australskog kontinenta, uz Melbourne ujedno društveni, gospodarski i financijski centar Australije. Sydney je poznat i kao značajno turističko središte gdje ćete, ako ste željni sunca, odmora, ali i zabave, vrijeme potratiti na poznatoj Bondi Beach ili Coogee Beach no za piće budite spremni odvojiti i 10-ak dolara.

Sydney je osjetno skuplji od ostatka Australije no sve po logici s obzirom na to da je i standard veći. Javni prijevoz funkcionira kao i u drugim australskim gradovima, a koristi se bus, nadzemna željeznica (motorail) i trajekt (ferry). Mi smo imali tu nesreću da smo imali samo jedan lijep dan za razgledati Sydney jer je taj dio Australije u vrijeme našeg boravka tamo pogodio snažan uragan koji je danima bio top tema svih medija. Prvog dana jeseni u Australiji na vidiku nije bilo naznaka da će se nevrijeme smiriti stoga smo odlučili vratiti se u Perth na još par dana kako bi ulovili malo sunca prije povratka u Hrvatsku te kako bi fotografirali ono što nismo posljednji put kada smo bili tamo - prije mjesec dana.

Pratite me i na Facebooku

Portal 24sata medijski je pokrovitelj putovanja, a Bojanovu avanturu možete pratiti u našoj podrubrici Putovanja.   

Svi zainteresirani mogu poslati svoje recenzije s putovanja na kojima su bili i podijelite dobre savjete, avanturistički duh i strast za pisanjem. Svoje recenzije šaljite na mail: mojeputovanje@24sata.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

'Mama je znala da nešto nije u redu... Čim mi je pomirisao dah, liječnik me poslao u bolnicu'
ISPOVIJESTI: KAKO SMO IZBJEGLI SMRT

'Mama je znala da nešto nije u redu... Čim mi je pomirisao dah, liječnik me poslao u bolnicu'

S vremena na vrijeme, naš unutarnji glas nas navodi da donesemo odluke koje inače ne bismo razmatrali, kao što je odustajanje od putovanja ili iznenada odabiranje druge rute na posao

Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja
ŠTO VAS OČEKUJE ZA 1. MAJ

Dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja: Bikovi će negodovati, a Ovan uživati u društvu prijatelja

Pročitajte dnevni horoskop za srijedu 1. svibnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid
ZA SVAKI ZNAK ZODIJAKA

Mjesečni horoskop za svibanj: Djevicu čeka ljubav, Lava prekid

Jake pozicije Venere u Biku i Marsa u Ovnu snažan su poticaj za ostvarenje poslovnih, ali i ljubavnih želja. Donosimo što vas čeka, ocjene mjeseca i najbolje datume