Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Od danas se vraća povratna naknada za boce od mlijeka, jogurta ali i za bočice od 2 dcl

Od danas se vraća povratna naknada za boce od mlijeka, jogurta ali i za bočice od 2 dcl
4

Naknada se uvodi od 1. srpnja, a u prodavaonicama će još neko vrijeme biti boce s oznakom za povrat i bez nje. Ako boca nema oznaku, ne smiju naplatiti 50 lipa više jer se boca ne može vratiti i dobiti novac natrag

VIDEO

Jednokratna ambalaža od mlijeka i tekućih mliječnih proizvoda koju će od 1. srpnja stavljati na tržište mora imati oznaku za povratnu naknadu. No ona koja je dan ranije stigla u prodavaonice nije je morala imati i smjet će ih prodavati. Tako će na policama neko vrijeme biti mlijeko i jogurti u bocama s i bez oznake ‘50 lipa’.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:42

Iz Fonda za zaštitu okoliša napominju da trgovci ne smiju zaračunati 50 lipa više za proizvod koji na boci nema tu oznaku. Zbog toga se boce od mlijeka neće moći vratiti na automatu, nego će takvu ambalažu morati pregledavati ručno, a naknada će se dobiti samo za bocu koja ima oznaku za povratnu naknadu i za koju je plaćeno 50 lipa.

Za boce od mlijeka i mliječnih proizvoda prijašnjih godina se moglo dobiti 50 lipa, no to su ukinuli u kolovozu 2015. Da će se boce vratiti u sustav povratne naknade Vlada je odlučila još lani, ali su primjenu odgodili za 1. srpnja 2021. Od 1. siječnja ove godine naknadu su dodatno uveli za bočice od dva decilitra u kakvima su obično sokovi u kafićima i restoranima.

Zbog uvođenja povratne naknade za boce od mlijeka i mliječnih proizvode iz Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) krajem ožujka su upozorili da će to biti težak udarac za domaću proizvodnju pa su zatražili od Vlade da opozove tu odluku. Vladi su tada poslali zahtjev "da se još jednom preispita ova odluka koja će zasigurno nanijeti dodatni udar na proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda domaćih proizvođača, koji se i inače teško nose sa sve većom uvoznom konkurencijom, ali i brojnim nepoštenim trgovačkim praksama koje su prisutne na tržištu u Hrvatskoj".

- U poljoprivrednoj komori smatramo da će uvođenje povratne naknade na mlijeko i mliječne proizvode imati snažno destimulirajući utjecaj na primarnu proizvodnju mlijeka u Hrvatskoj - istaknuo je tada predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Dodao je i kako se svježe mlijeko koje je 100 posto mlijeko proizvedeno na hrvatskim mliječnim farmama dominantno pakira u PET ambalažu, a uvođenjem povratne naknade domaće će mlijeko na polici trgovina za krajnjeg kupca poskupjeti za visokih 50 lipa (po litri).

Smatraju da će kupci onda radije odabrati mlijeko u kartonskom pakiranju, a onog trajnog se često može u prodavaonicama pronaći po sumnjivo niskim cijenama.

No u Vladi nisu odustali od uvođenja povratne naknade za mlijeko i mliječne proizvode.

- Pitanja ambalaže važan su dio i Europskog zelenog plana. Komisija će predložiti da se sva ambalaža može ponovno upotrijebiti ili reciklirati do 2030. godine. Kod nas je 2019. sakupljeno 701,368.136 boca u sustavu povratne naknade, od toga 414,311.089 PET boca, 179,091.447 limenki i 107,965.600 staklenih boca. Taj broj se povećava iz godine u godinu - kazali su u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU).

Thinkstock

Kupci će se sad trebati naviknuti da je mlijeko u boci koja se može vratiti, no bit će skuplje 50 lipa. Trebat će bocu isprati, spremiti pa ponijeti u prodavaonicu. No boce od mlijeka i jogurta koje smo kupili prije 1. srpnja i nemaju oznaku '50 lipa' ne može se vratiti i za njih dobiti naknadu. Isto je vrijedilo i za bočice od dva decilitra kupljene prije 1. siječnja ove godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8

VIDEO

Detaljan popis: Donosimo veliki vodič radnih vremena trgovina i šoping centara nedjeljom
AKO VAM NEŠTO ZATREBA

Detaljan popis: Donosimo veliki vodič radnih vremena trgovina i šoping centara nedjeljom

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Djevice će se zabavljati na poslu, a Vage upustiti u ljubavne pustolovine
od 26.5. do 1.6.

Veliki tjedni horoskop: Djevice će se zabavljati na poslu, a Vage upustiti u ljubavne pustolovine

Škorpioni bi trebali poraditi na svom imunitetu, hraniti se zdravije i urednije živjeti. Starijima će se pojačati kronične tegobe pa ništa ne prepuštajte slučajnostima nego posjetite liječnika.
Okušajte znanje u novom kvizu: Samo najbolji će ga moći riješiti
KVIZ NEDJELJOM

Okušajte znanje u novom kvizu: Samo najbolji će ga moći riješiti

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...