Obavijesti

Lifestyle

Komentari 15

Od madeža do raka kože: Uoči opasne promjene na vrijeme

Od madeža do raka kože: Uoči opasne promjene na vrijeme
1

Sunčanje ubija: Svrbež, promjena oblika i boje znak su za uzbunu, a čak i ako je sve u redu, preporučuje se pregledati madeže barem jedanput na godinu

VIDEO

Zadnjih pet godina melanom je na popisu najčešćih malignih bolesti. Prema podacima Registra za rak RH, na 100.000 stanovnika oboljelo je 13,4 muškaraca i 11,9 žena, kaže dr. sc. Ivana Nola, specijalist dermatovenerologije. 

Učestalost malignog melanoma povećala se za 149 posto za muškarce i 130 posto za žene, a smrtnost od melanoma za 50 posto. Iako vam se opekline od sunca, kao i sunčanje ili šetanje po suncu, možda čine bezazlene, uvelike povećavaju rizik od malignog melanoma. U 80 posto slučajeva melanom je povezan s oštećenjima od sunca, no veliku ulogu imaju i geni te jakost imunološkog sustava. 

- Rizičnu skupinu svakako predstavljaju osobe izrazito svijetle kože, svijetlih očiju, svijetle kose, osobe koje imaju velik broj pjegica, crvenkasti pigment i crvenkastu kosu, osobe s velikim brojem madeža, osobito displastičnim (atipičnim madežima), kao i osobe koje u najbližoj obitelji imaju već postavljenu dijagnozu malignog melanoma - poručuje dr. sc. Ivana Nola. Potencijalni “sumnjivci” zbog kojih treba napraviti dermatološki pregled su novi madeži, ali i postojeći koji su promijenili boju, oblik i veličinu. 

- Melanom se uglavnom prepoznaje po nagloj promjeni pigmentacije unutar madeža ili promjenom rubova, povećanjem madeža, tj. ispupčenom promjenom na madežu, a ponekad se pojavljuje svrbež unutar madeža ili krvarenje u madežu. No često promjene unutar madeža mogu biti i banalne. Sve madeže mora pregledati dermatolog kako bi uočio ‘sumnjivog’ - savjetuje dr. sc. Nola.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Tip kože

  • svijetla koža, često s pjegicama
  • plava ili crvena kosa
  • plave ili zelene oči
  • koža iznimno osjetljiva na sunce, često crveni
  • na suncu bez zaštite može se biti 3-10 minuta
  • nema smisla pokušavati potamnjeti, samo si štetite

2. Tip kože

  • svijetla koža, no malo tamnija od tipa 1
  • plava do tamnoplava kosa
  • plave oči
  • koža osjetljiva na sunce, polako tamni i sklona je opeklinama
  • na suncu bez zaštite može se biti 10-20 minuta

3. Tip kože

  • malo tamnija put
  • tamnoplava do smeđa kosa
  • razne boje očiju
  • koža malo osjetljiva na sunce, lako i brzo tamni, preplanulost traje dugo
  • na suncu bez zaštite može se biti 20-30 minuta

4. Tip kože

  • pomalo smeđa koža
  • tamnosmeđa ili crna kosa
  • tamne oči
  • jaka koža, brzo i dubinski tamni, preplanulost traje dugo
  • na suncu bez zaštite može se biti 40 minuta

Krema za sunce nije dovoljna

Kako biste na vrijeme uočili bilo kakve promjene na tijelu, potrebno je redovito vršiti samopregled, a za njega vam je potrebno samo zrcalo. Tijekom cijele godine, čak i za kišnih dana, kožu štitite kremom sa zaštitnim faktorom 30, a na lice možete nanijeti i kremu s većim UV faktorom. Kad ste na plaži, svakih nekoliko sati nanesite novi sloj kreme za sunčanje sa zaštitnim faktorom 50. 

Ona štiti kožu od UVB zraka koje izazivaju opekline i oštećenje gornjih slojeva kože te od UVA zraka koje prodiru dublje u kožu. Najbolji odabir su kreme koje sadrže blokatore sunca poput cinka koji fizički odbija sunčeve zrake. Potražite kremu za sunčanje bez parabena jer taj konzervans može dodatno iritirati osjetljivu kožu. Da biste kožu prikladno zaštitili, potrebno je nanijeti i dovoljnu količinu kreme za sunčanje. 

Pravilo je jednostavno - dvije žlice kreme razmažite po tijelu, a pola žličice na lice, uključujući nos i uši. Iako ste se namazali, to nije dovoljna zaštita. Izbjegavajte najjače sunce te se zaštitite odjećom, šeširima, sunčanim naočalama i suncobranima na plaži.

Odgovorno izlaganje suncu i dobra zaštita

Suncu se ne smije izlagati od 11 do 17 sati, a u tom periodu preporučuju se nositi bijele majice ili bijele lanene košulje dugih rukava te bijele lanene hlače. Osim toga, nosite šešire, sunčane naočale i mažite dijelove kože izložene suncu kremom s visokim faktorom, uglavnom 50+, savjetuje dr. sc. Ivana Nola.

Promjene se vide dermatoskopom

Najbolja zaštita je redoviti dermatološki pregled, barem jedanput na godinu, koji obuhvaća digitalnu dermatoskopsku snimku madeža uvećanog do 120 puta. Pretraga omogućuje rano otkrivanje promjena u madežu, objašnjava dr. sc. Ivana Nola.

Rano otkrivanje vodi izlječenju

Najbitnija je pravovremena dijagnoza, kao i pravovremeno operativno odstranjivanje madeža uz PHD analizu jer se samo “rani” melanom, odnosno “tanki melanom” može potpuno izliječiti, upozorava dr. sc. Ivana Nola.

Obavite samopregled uz pomoć dvaju zrcala 

1. korak: Najprije pregledajte lice i uši. Bilo bi dobro da vam netko drugi pregleda tjeme ako imate puno kose, no možete i sami uz pomoć sušila za kosu.

2. korak: Ne zaboravite pregledati laktove, pazuhe i nadlaktice. Sljedeći na redu su trbuh i prsa. Žene bi osobito trebale pregledati područje ispod grudi.

3. korak: U sjedećem položaju pomoću zrcala pregledajte unutarnju stranu bedara, noge, tabane, gornji dio stopala, nokte i spolne organe.

4. korak: Uz pomoć manjeg zrcala u velikom zrcalu pregledajte potiljak, stražnju stranu ušiju, vrat, ramena i gornji dio leđa te stražnji dio ruku.

5. korak: Uz pomoć ručnog zrcala i, prema potrebi, velikog detaljno pregledajte donji dio leđa, stražnjicu, stražnji dio bedara te stražnji dio ruku.  

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu
ZA MIR I BLAGOSTANJE

Božićni feng shui: Drvce treba stajati u centru kuće i na jugu

Prema tradicionalnom vjerovanju drvce treba biti veće od najviše osobe u obitelji i postavljeno u središte doma, a svijeće na blagdanskom stolu pročistit će energiju

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad
NEUGODNA PRIZNANJA

Kako biste vi reagirali? Ovo su definitivno najgori pokloni ikad

Božić je vrijeme darivanja. Sve nas muči ista misao - što pokloniti najmilijima. Bitna je namjera, a ionako što god poklonili, ne možete biti gori od nekih od ovih Twitteraša...
Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Bez bronzera i dodatnog jastuka nema party looka

Za blistavu kožu na dugo očekivanom tulumu pomoći će spavanje na dodatnom jastuku koje sprečava zadržavanje tekućine oko očiju