Lifestyle

Komentari 8

Od male ideje do uspjeha: Dvije Hrvatice zarađuju na planerima

Od male ideje do uspjeha: Dvije Hrvatice zarađuju na planerima

Dvije Martine, jedna Paracki, druga Marić, prijateljice su od djetinjstva. Rezultat njihova druženja i kreativnosti je zajednički posao na planerima za vjenčanja i bebe koji - cvjeta

Još kao ‘klinke’ izražavale smo kreativnost u organiziranju rođendana, izrađivanju čestitki i ostalih kreativnih stvari koje čine djetinjstvo. Voljele smo iste stvari, papire, bilježnice, olovke, boje, šljokice i sve sitnice od kojih smo mogle nešto stvoriti i dopuniti sa sitnim detaljima, pričaju prijateljice i poslovne suradnice Martina Paracki (31) i Martina Marić (31) o ideji za zajednički poslovni projekt izrade posebnih, jedinstvenih planera za vjenčanje i rođenje, koji pomažu u pripremama i organizaciji tih događaja, te na kraju postaju prekrasna uspomena na njih.

Prijateljstvo ih prati od vrtićke dobi, a to je i jedan od prvih detalja koje spomenu. Mame su uvijek bile uz njih i poticale njihovu kreativnost, a to je na kraju rezultiralo osnivanjem tvrtke Book2go j.d.o.o. i upuštanjem u poduzetničke vode. Jedna Martina je završila za odgojiteljicu predškolske djece, a druga je politolog. Sad je jedna Martina direktorica i vodi poslovanje, dok je druga zaposlena.

- Kad smo pokretale posao, znale smo da će to biti nešto što stvara uspomene i mjesto na kojemu možeš upisati svaki svoj korak prilikom planiranja i organizacije. U tom promišljanju došle smo na ideju ‘wedding plannera’, kojih tad nije bilo na našem tržištu. Odmah smo krenule u realizaciju, a od početaka do gotovog proizvoda trebalo nam je šest mjeseci. Za nas je to sve bio nepoznati teren - grafički dizajn, vrste papire, vrsta tiska, no vremenom smo sve i upoznale - kažu poslovne partnerice.

Planere dizajniraju same, uz pomoć dizajnerice koja odrađuje zamišljene ideje i pripremu za tisak.

- Kad smo otvarale poduzeće, razmatrale smo mogućnosti sufinanciranja, ali zbog administrativnih prepreka, uloženog truda i vremena u pisanje poslovnog plana, dugog roka čekanja na odobrenje te rizika da sredstva nećemo ostvariti, odluka je pala na ulaganje vlastitih sredstava. Rizik je zapravo glavna razlika koju preuzimate između osobe koja radi za sebe i osobe koja radi za nekoga. Bitni su dobra poslovna ideja i početni kapital, ali kad se vodiš srcem, i tvoja ideja o kojoj si toliko razmišljao napokon je realizirana, to nema cijenu - kažu nam Martine.

Svakim im danom posao raste pa su tako, osim Facebooka i Instagrama, koje same vode i na kojima se reklamiraju, pokrenule i webshop na kojem se planeri mogu naručiti.


Nemojte se opterećivati, savjetuju mladim poduzetnicima, da vaša ideja nije revolucionarna, jer ništa nije u potpunosti originalno. Samo dodajte svoj “touch” onome što radite, postavite prioritete u životu i okružite se ljudima koji dijele s vama istu viziju, zaključuju Martine.

Sloboda u organizaciji

Nadopunjujemo jedna drugu, radimo kompromise te je sve stvar dobre komunikacije i dogovora. Neprocjenjiva je sloboda i vrijeme koje si sam možeš organizirati. Jedna od nas odlazi na pola godine na Novi Zeland, pa se nadamo da će se vratiti s novim idejama.

Povezale se s drugima

Surađujemo i s velikim kompanijama, između ostalog s farmaceutskom tvrtkom koja naš planer za trudnice Me and my baby poklanja uz kupljene tablete za trudnice u ljekarnama, pričaju naše sugovornice.

Najčitaniji članci