Lifestyle

Komentari 20

Od ove hrane zubi najviše žute - limunada, cikla, smoothieji...

Od ove hrane zubi najviše žute - limunada, cikla, smoothieji...

Oštećenje zubne cakline razlog je zbog kojeg se razvija karijes, ali i mijenja boja. Dr. sc. Davor Ćurković otkrio nam je od koje hrane zubi najviše žute i kada treba prati zube

Hrana koja sadrži šećer, škrob i kiseline, poput prirodnih i gaziranih sokova, voća i povrća kao što su cikla, borovnica, kupina i slično, zatim slatkiši, limun, crni čaj i vino, osobito bijelo, koje je kiselije od crnog, stvaraju mikropukotine u caklini zuba. U njima se potom talože tvari koje uzrokuju promjenu boje zuba, upozorava stomatolog dr. sc. Davor Ćurković s privatnom ordinacijom u Zagrebu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Dodaje kako uništena zubna caklina pridonosi direktnom pristupu neželjnim supstancijama u dentinske kanaliće, što uzrokuje karijes te demineralizaciju dentinske mase pa se stvaraju bijele mrlje, poznate kao caklinski biseri. 

 - Naime, zadržavanje hrane na zubima pogoduje razvoju bakterija usne šupljine, koje pretvaraju ugljikohidrate, škrob i slično u kiseline koje nagrizaju caklinu i dentinske kanaliće - pojašnjava naš sugovornik. 

 

Stvaranje karijesa i promjenu boje zuba moguće je donekle spriječiti tako da tijekom unosa namirnica koje uzrokuju eroziju cakline skratimo zadržavanje te hrane u ustima te čišćenjem četkicom i zubnim koncem nakon svakog obroka. 

- Ako nemate tu mogućnost, onda je potrebno isprati usnu šupljinu običnom vodom - dodaje dr. Ćurković. No kada dođe do promjene boje zuba, bjelinu je teško vratiti i malo je toga što možemo učiniti sami, kod kuće. Naime, naš sugovornik upozorava kako posebnu pažnju treba obratiti na paste i gelove za izbjeljivanje, koji su preplavili tržište i služe za kućnu uporabu. 

- Ništa od onoga što nije klinički ispitano i preporučeno od dentalnih asocijacija ne bih preporučio. Na tržištu se pojavljuju i paste za svakodnevnu primjenu koje sadrže u sebi preparate fluora, mikrogranule i sl. koje neadekvatnom i pretjeranom primjenom mogu oštetiti caklinu. Osobito upozoravam na mikrogranule ili sitne čestice koje mehanički djeluju na abraziju cakline i dentina - kaže stomatolog.

Nažalost, erozija zubne cakline je ireverzibilan proces, koji se ne može sanirati u potpunosti. Ipak, klinički je dokazano da preparati fluora koji se mogu naći u nekim pastama za zube, premazima ili gelovima mogu djelomično ojačati caklinsku strukturu. 

- Zato je potrebno voditi brigu o higijeni usne šupljine kao i namirnicama i njihovoj učestaloj uporabi - dodaje dr. Ćurković. A izbjeljivanje zubi prepustite stručnjacima. 

- Danas se najčešće u ordinacijama dentalne medicine koriste metode izbjeljivanja udlagom s gelom, laserom i LED lampom. Gelovi obično sadržavaju oko 15% karbamid peroksida ili 30%-35% vodikova peroksida (hidrogen), koji svojom aktivacijom uklanjaju obojene supstancije iz caklinskih mikropukotina. Laser i LED svjetlo svojom toplinom aktiviraju i ubrzavaju proces izbjeljivanja - pojašnjava naš sugovornik. 

No u zadnje se vrijeme laser sve manje koristi, radi ireverzibilnog oštećenja zubne pulpe, zbog njenog prevelikog zagrijavanja. Kod tih načina izbjeljivanja dolazi i do djelomičnog oštećenja caklinske strukture, kao i mekog tkiva oko zubi (gingiva), pa je potrebno zaštititi gingivu te ograničiti broj izbjeljivanja jednom do dva puta godišnje.

Za bjelje zube manje kave, čaja i tamnih umaka

Sva tamna hrana i pića umanjit će rezultate izbjeljivanja zubi. Zato bi trebalo uvesti promjene u prehranu. Bijela riba i meso te kravlji sir bolji su odabir od tamnih umaka na bazi rajčice. Također, valja smanjiti unos kave i čaja. 

Ako zub boli na slatko ili kiselo, riječ je o karijesu

Kad zubi bole na slatko i kiselo, taj signal često zna biti simptom karijesa, pogotovo ako se radi o pojedinačnom zubu. S druge strane, intenzivna bol na toplo simptom je uznapredovalog procesa u zubnoj pulpi.

Zubi se peru pola sata nakon kiselog obroka 

Jedete li kiselu hranu (voće ili salatu s octom), najgore što možete učiniti je oprati zube odmah nakon jela. Kisele namirnice čine zubnu cakinu osjetljivom, pa pranje može izazvati gubitak boje te povećati rizik pucanja zubi. Pričekajte pola sata kako bi kalcij iz sline demineralizirao osjetljiva područja te potom dobro iščetkajte zube.

Konac je ključan jer četkica pere tek tri plohe zuba

Suvremena stomatologija preporučuje četkicu od umjetnih vlakana, ne pretvrdu, dovoljno malu, kojom možemo dosegnuti svaki zakutak oko zuba. Zub ima pet ploha, a četkicom se mogu oprati samo tri, pa koristite i konac. 

Na stomatološke kontrole ide se jedanput godišnje

Nedovoljna higijena uzrokuje stvaranje naslaga te upalu zubnog mesa. Zatim nastaje karijes, taloži se kamenac, zubno meso postaje sivo, a sve te promjene vode gubitku zuba. 

Najčitaniji članci