Obavijesti

Lifestyle

Komentari 6

Od sedam kajmaka, šest ih ima umjereno soli prema deklaraciji

Od sedam kajmaka, šest ih ima umjereno soli prema deklaraciji

Kajmaci su vrlo jednostavnog sastava, pa je i ovima koje smo analizirali dodana samo kuhinjska sol kako bi se poboljšao okus, ali i kao konzervans

VIDEO

Kajmak je kremasti mliječni proizvod koji se tradicionalno priprema u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Turskoj te na Bliskom istoku, u Aziji, Iranu, Afganistanu i Indiji.

Na istoku se priprema od mlijeka bivola, a drugdje od kravljeg mlijeka. Po tradicionalnoj recepturi, mlijeko se pusti da sporo zavrije pa na laganoj vatri vrije oko dva sata. Potom se uklanja vrhnje, ostavi da se ohladi i lagano fermentira nekoliko sati ili dana. Po trajanju fermentacije razlikujemo mladi i stari kajmak. Onaj stariji je nešto oštrijeg okusa od mladog i žućkastije boje.

POGLEDAJTE VIDEO: Banka humanog mlijeka u Zagrebu

Pokretanje videa...

01:56

Od proizvoda koje smo analizirali, kajmaci President, K Plus i Spar su mladi. Na deklaracijama Meggle, Veronika, Pilos i Euromilk kajmaka piše da imaju maslac, što je u biti vrhnje.

Kako bi se maslac “razblažio”, dodani su mu svježi sir i mlijeko. Upravo zbog činjenice da je kajmak na bazi fermentiranog vrhnja, razlikuje se od svježeg sira koji se dobiva fermentacijom mlijeka. Kajmak je sličan kiselom vrhnju, koje se isto dobiva fermentacijom, ali kiselo vrhnje obično ima manje mliječne masti pa se razlikuje po konzistenciji. Budući da je na bazi vrhnja, kremaste je konzistencije i blagog okusa pa odlično ide uz meso s roštilja.

Fresh cow

Isto zbog vrhnja, kajmak obiluje mliječnom masti pa tako u suhoj tvari sadrži između 70 i 80 posto mliječne masti. Ova mast obiluje zasićenim masnim kiselinama koje u prekomjernim količinama mogu štetiti zdravlju srca i krvnih žila pa ih ne bismo trebali prečesto jesti. Od kajmaka koje smo analizirali, najmanje masti imaju mladi kajmaci K Plus i Spar, dok je najviše ima Meggle. Upravo zbog mliječne masti kajmaci obiluju kalorijama i na 100 grama imaju od 343 do 514 kalorija.

Eko kuharica: 'Hrvatskoj sam predstavila batat, a moji recepti često izazivaju čuđenje'
Eko kuharica: 'Hrvatskoj sam predstavila batat, a moji recepti često izazivaju čuđenje'

Kajmaci su vrlo jednostavnog sastava, pa je i ovima koje smo analizirali dodana samo kuhinjska sol kako bi se poboljšao okus, ali i kao konzervans. Svi kajmaci, osim Euromilk, imaju umjerene količine soli. Najmanje soli je u President 0,8 grama, dok je najviše ima u Euromilk kajmaku - 1,7 grama na 100 grama. Dnevno ne bismo trebali konzumirati više od pet grama soli jer prekomjerna konzumacija može dovesti do razvoja povišenog krvnog tlaka.

Jesti ga samo povremeno

Zbog količine soli i mliječne masti, pa tako i kalorija, trebali bismo ga jesti povremeno, samo onih dana kad uživamo u roštilju. Nakon što kajmak otvorimo, trebali bismo ga čuvati u hladnjaku i potrošiti u roku od nekoliko dana.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 6
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'