Obavijesti

Lifestyle

Komentari 4

Od tuša do auta: Najbolje ideje nastaju na neobičnim mjestima

Od tuša do auta: Najbolje ideje nastaju na neobičnim mjestima
1

Dok je Gertrude Stein inspiriralo promatranje krava, Nikola Tesla je u šetnji došao na ideju o izmjeničnoj struji, a J.K. Rowling osmislila je Harryja Pottera u vlaku

VIDEO

Iako se kaže da samo naporan rad može uroditi dobrim idejama, upravo je ključ kreativnosti uzeti pauzu i ustati od radnog stola, slažu se stručnjaci. 

- Odvlačenje pozornosti, primjerice odlaskom na WC, odličan su inicijator originalnih ideja i sažimanja rada. Zbog toga neke od najboljih ideja ljudima dolaze pod tušem ili dok se bave nečim sasvim desetim - kaže psihologinja s Harvarda i autorica knjige "Kreativni mozak", Shelley H. Carson. U svojoj knjizi navodi primjere slavnih ljudi koji su svoje najbolje ideje dobili na neobičnim mjestima.

Woody Allen inspiraciju uvijek traži pod tušem

Spisatelj, glumac i režiser redovito odlazi pod vrući tuš kako bi došao do originalnih ideja.

- Tamo ostavljam stvarni svijet za sobom te mi često na pamet padaju nesvakidašnje ideje kojih se nikad ne bih sjetio za stolom - rekao je Woody u nedavnom intervjuu.

Smatra kako mu vruća voda pomaže u ublažavanju stresa, a upravo je forsiranje kreativnosti najveći uzročnik stresa kod njega.

Arhimed i kada

Grčki fizičar, astronom i jedan od najvećih matematičara starog vijeka jedan je od najvećih "eureka trenutaka" doživio u kadi. U njoj je osmislio principe gustoće i uzgona dok je promatrao vodu oko sebe. Legenda kaže da je tada sav sretan iskočio iz kade i sasvim nag trčao ulicama i vikao "eureka".

Gertrude Stein voljela je promatrati krave

Neke od najboljih ideja ovoj su američkoj spisateljici i liričarki dolazile tijekom vožnje autom. Ona bi pisala svaki dan samo pola sata, a prije toga bi se obavezno vozila u okolici farmi i promatrala krave. Nakon tih prizora uvijek je bila inspirirana.

Johna Lennona inspirirao je poster

Rock legenda John Lennon ideju za pjesmu "Being for the Benefit of Mr. Kite" dobio je promatrajući poster na zidu u salonu antikviteta. Uzeo je komad papira i napisao cijelu pjesmu u tom dućanu, pred očima kupaca i prodavača.

Nikola Tesla

Veliki izumitelj imao je bezbroj odličnih ideja, no jednu od najvećih - onu o izmjeničnoj električnoj struji, dobio je u šetnji. Štapom je nacrtao ideju na pijesku i objasnio je svom partneru u šetnji.

J.K. Rowling

Britanskoj je spisateljici ideja o Harryju Potteru na um pala za vrijeme vožnje pretrpanim vlakom. Kako nije imala olovku sa sobom, a bila je previše sramežljiva da bi je tražila od nekoga, četiri sata vožnje priču si je iznova ponavljala kako bi bila sigurna da je zapamtila ideju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa