Obavijesti

Lifestyle

Komentari 9

Masturbacija je dobra 'škola' za zadovoljstvo s partnerom, a ponavljanje - majka orgazma

Od učestalosti do tehnike: Kako masturbacija utječe na sam seks

Većina žena koje masturbiraju i poavljaju iste tehnike i aktivnostii u seksu s partnerom zadovoljnije su seksom i imaju manje problema s orgazmom, pokazalo je istraživanje

VIDEO

Čak 40 posto žena ima poteškoća u postizanju orgazma tijekom heteroseksualnog partnerskog seksa, pokazala je studija iz 2019. godine, kojom se ispitivalo postoji li veza između masturbacijskih navika i zadovoljstva partnerskim seksom.

Pokazalo se da učestalost masturbacije žena nije u korelaciji s tim, no istraživači su primijetili da su zadovoljnije one žene koje ponavljaju aktivnosti koje ih uzbuđuju i vode do orgazma u 'solo' akciji i u partnerskom odnosu. One imaju manje poteškoća s postizanjem orgazma u seksu s partnerom. 

POGLEDAJTE VIDEO: Koja vam je najdraža poza u seksu?

Pokretanje videa...

Najdraža poza u seksu? 03:17

Studija je objavljena u časopisu Journal of Sexual Medicine. 

- Mnoge žene, možda čak i 30 do 40 posto njih, imaju poteškoće u postizanju orgazma tijekom heteroseksualnog partnerskog seksa, posebno ako se primarni oblik stimulacije dogodi vaginalnim odnosom – kaže autor studije David L. Rowland, profesor psihologije na sveučilištu Valparaiso.

Pet najluđih seks rekorda: Žena doživjela 134 orgazma u 1 satu
Pet najluđih seks rekorda: Žena doživjela 134 orgazma u 1 satu

Ovo je pitanje relevantno, kaže, jer se masturbacija ženama ponekad 'propisuje' kao rješenje ako imaju problema s postizanjem orgazma tijekom seksa s partnerom. No, ponekad se smatra da masturbacija ometa orgazam tijekom partnerskog seksa, pa i zbog toga vrijedi istražiti to pitanje, pojašnjava. 

Učestalost

Za studiju je anketirano preko 2000 žena iz SAD-a i Mađarske, koje su putem Interneta popunjavale anketu. Pokazalo se da u prosjeku masturbiraju jednom u dva tjedna, a one koje imaju partnerski seks imaju ga u prosjeku dvaput tjedno. 

Većina žena izvijestila je da si tijekom masturbacije voli stimulirati klitoris, no tek polovina žena čini to i u seksu s partnerom. Gotovo sve žene koje su prijavile da tijekom masturbacije stimuliraju klitoris to čine i tijekom partnerskog odnosa. Također, omiljeni položaj u seksu s partnerom ženama je omiljena poza i u masturbaciji, pokazalo se.  

Žena priznala: 'Masturbiram tri puta na dan, ne mogu bez toga'
Žena priznala: 'Masturbiram tri puta na dan, ne mogu bez toga'

Tako 53 posto žena koje preferiraju određeni položaj tijela (i 48 posto onih koje vole analnu stimulaciju tijekom masturbacije), to ponavljaju i tijekom partnerskog seksa. Uz to, 38 posto žena koje su se bavile seksualnom fantazijom (i 36 posto žena koje su koristile seksualne igračke, poput vibratora) tijekom samozadovoljavanja, uključuje te aktivnosti i u seks s partnerom. 

Učestalost masturbacije ne utječe na zadovoljstvo u seksu s partnerom

Pokazalo se da učestalost masturbacije žena nije u korelaciji s iskustvima orgazma s partnerom. Međutim, istraživači su primijetili da – što je veće preklapanje aktivnosti tijekom ženske masturbacije i partnerskog seksa – to je vjerojatnije da žena neće imati problema s orgazmom. Žene koje rjeđe usklađuju aktivnosti češće su zadovoljnije masturbacijom nego partnerskim seksom.

Savjet liječnika: Masturbacijom ojačajte svoj prirodni imunitet
Savjet liječnika: Masturbacijom ojačajte svoj prirodni imunitet

- Žene koje masturbiraju ne doživljavaju nikakve posebne prednosti ili nedostatke ukoliko postignu orgazam tijekom partnerskog seksa. Međutim, žene koje pokazuju veću sličnost između ponašanja i tehnika koje koriste za stimulaciju tijekom masturbacije i tijekom seksa s partnerom imaju manje poteškoća s postizanjem orgazma od žena koje aktivnosti iz 'solo' seksa rjeđe ponavljaju u krevetu s partnerom – rekao je Rowland. 

Vodi li zadovoljstvo vezom do boljeg seksa?

Zadovoljstvo vezom ključna je varijabla u razumijevanju toga koliko su žene bile zadovoljne i u partnerskim i u solo seksualnim aktivnostima. Općenito, žene koje su zadovoljnije svojim odnosom s partnerom imale su manje poteškoća s postizanjem orgazma. 
- To je dvosmjeran odnos. Žene koje imaju veće seksualno zadovoljstvo tijekom partnerskog seksa uživaju u bliskosti s partnerom, poboljšavajući tako svoj odnos. Istodobno, žene koje imaju bolji odnos s svojim partnerom vjerojatno im bolje prenose svoje seksualne potrebe, povećavajući tako svoj potencijal da se uzbude i postignu zadovoljstvo – dodaje. 

Ženska masturbacija i orgazam s partnerom: Sve što želite znati
Ženska masturbacija i orgazam s partnerom: Sve što želite znati

Kako komunicirati s partnerom o masturbaciji i seksualnim željama?

Razgovor s partnerom o seksu ključan je za bolji seks. Savjetnica za odnose Kate McCombs kaže da se u tim razgovorima ne treba usredotočiti samo na želju i zadovoljstvo. Treba razgovarati o seksualnom zdravlju općenito, o tome koliko često želite imati seks i kako se nositi s vremenima kad vi i partner želite i trebate različite stvari tijekom seksa.

Započnite s jednostavnim pitanjima kako biste bliže upoznali svog partnera.

Megwyn White, direktorica edukacije u Satisfyeru, vodećoj marki seksualnog wellnessa sa sjedištem u Njemačkoj, kaže kako partneru trebamo postaviti nekonfliktna i zabavna pitanja, koja  mogu pomoći da se zbližite i pružiti dobru osnovu za komunikaciju o seksualne želje, prenosi portal Big Think.

To može uključivati pitanja poput:

- Postoje li stvari koje ne radim [tijekom seksa] a koje bi željela/želio da radim?
- Koje je tvoje omiljeno seksi sjećanje na nas?
- Postoji li neki trenutak našeg seksualnog života u prošlosti koji bi željela/želio ponoviti?

Čitanje erotike (ili razgovor o erotskoj priči koju ste pročitali) može pomoći.

Čitanje erotskih priča i sadržaja ne samo da može pomoći u raspoloženju, već i da otkrijete više o svojoj seksualnosti i komunicirate s partnerom o svojim potrebama. 
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju
OČARAT ĆE VAS

Najbolji ljubavnici: Četiri znaka Zodijaka nemaju konkurenciju

Jedan od njih je Lav. On zrači samopouzdanjem i unutar i izvan spavaće sobe. Magnetskom karizmom i energijom osvaja partnera razigranim i avanturističkim duhom

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara
'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'