Obavijesti

Lifestyle

Komentari 19

Odi na Gruntek i posadi si vrtek: Uzgajajte domaće povrće online

Odi na Gruntek i posadi si vrtek: Uzgajajte domaće povrće online

Svatko tko želi posjedovati vlastiti virtualni vrt može ga otvoriti na web stranici Grunteka. Tada korisnik unajmljuje vrt od 40 metara kvadratnih, zasadi povrće i prati ga na svakom koraku

VIDEO

Aplikaciju Gruntek osmislio je Tino Prosenik, a ona je zapravo sučelje za upravljanje vrtom. Na aplikaciji se nalazi virtualan, ali istovremeno i stvaran, zeleni, ekološki, fizički vrt. Gruntek je proizvod Yachtmaster Grupe (tvrtke Jadranski skiperi d.o.o.), tima koji je do 2020. osmišljavao digitalna rješenja za nautičku industriju. Direktor i vlasnik Yachtmaster Grupe je ujedno i vlasnik Grunteka, a ima dugogodišnje iskustvo u razvoju digitalnih platformi i organiziranja međunarodnih sajmova za čarter industriju.

POGLEDAJTE VIDEO: Aplikacija Gruntek

Pokretanje videa...

Gruntek 01:46

- U korona krizi poljoprivreda je idealan sektor za implementaciju progresivnih i inovativnih rješenja. Digitalizacija poljoprivrede mogla bi obilježiti 21. stoljeće - pretvoriti potrošačko društvo u proizvođačko. Pa nam je zato cilj da Gruntek napravi u poljoprivredi ono što je Uber napravio za taxi evoluciju - ispričao je vlasnik Tino Prosenik i dodao kako je zbog pandemije došlo do pada prometa u nautičkom turizmu pa se tim okrenuo u drugom smjeru, prema poljoprivredi. Prema Proseniku, svatko tko želi posjedovati vlastiti virtualni vrt može ga otvoriti na sučelju za kupnju i upravljanje vrtom koje se nalazi web stranici www.mojgruntek.hr. Tada korisnik unajmljuje vrt od 40 metara kvadratnih, zasadi povrće na svojih osam gredica i prati ga na svakom koraku.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Prati se oranje, sadnja, održavanje, rast i razvoj - sve putem videa i fotografija na svojem mobilnom uređaju - objasnio je Prosenik. Nadalje, osim edukativnih sadržaja, korisnik će na aplikaciji primati obavijesti o stanju u vrtu. A kad dođe vrijeme za berbu, aplikacija traži korisnika da odluči hoće li mu se ubrano povrće dostaviti doma ili će on osobno doći na Gruntek i ubrati svoje plodove.

Za male stanove: Super ideje kako napraviti 'drvce' na zidu
Za male stanove: Super ideje kako napraviti 'drvce' na zidu

Od ponedjeljka do petka „Gruntovčani“ (radnici na Grunteku) beru povrće, pakiraju i šalju dostave, a subota je dan otvorenih vrata kada i korisnici Grunteka mogu doći u berbu. Ondje će ih dočekati „Gruntovčani“ sa savjetima i pomoći u berbi, ali i mini tržnica te piknik zona za pripremu svježe ubranog povrća.

- Podizanje i održavanje vrta košta 199 kuna mjesečno, kroz 12 mjeseci, a dodatno se naplaćuje sadnja, ovisno o kulturi, između 20 i 50 kuna po gredici. Plodovi se ne naplaćuju - rekao je Prosenik.  Iako je malen, ipak treba napomenuti da će tih 40 kvadrata povrtnjaka prosječno proizvesti od 140 do 200 kilograma povrća, raspoređenih kroz osam mjeseci sezone. O procesu rasta Gruntek obavještava putem newslettera i društvenih mreža, a ako poželite vidjeti kako napreduje vaše povrće – možete doći i posjetiti svoj vrt. On se nalazi u okolici Čazme pa je zato moguća i dostava uzgojenih plodova, ali samo za područje Grada Zagreba.

Cijena uključuje pakiranje i prijevoz koji stoji od 35 kuna do 40 kuna (ovisno o dijelu Grada Zagreba). Svi zainteresirani za sadnju povrća mogu birati žele li zasaditi: crveni luk, mladi luk, batat, mrkvu, peršin, salata mix, kupus, kelj, ciklu, mahune, rajčicu, paprika mix, patlidžan, krastavce, tikvice, grašak ili blitvu.

Devet razloga zašto je bolje, ali i zdravije spavati u hladnoj sobi
Devet razloga zašto je bolje, ali i zdravije spavati u hladnoj sobi

Ovaj virtualni vrt zasigurno je popularan među mladim, urbaniziranijim slojevima društva, ali rezultati istraživanja ove tvrtke su ipak pokazali kako u svim dobnim i socijalnim kategorijama ima zainteresiranih; neki su fokusirani na porijeklo namirnica, a nekima samo nedostaje poljoprivreda. Prema tome, podijelili su svoje korisnike u dvije skupine. Prva skupina su oni koji žele dokumentiranu proizvodnju hrane; što su nazvali “big brother poljoprivreda“. Sve se snima, objašnjava i svi procesi u proizvodnji su nedvojbeno organski.

 

- Interes je tu velik među ljudima koji se profesionalno bave pripremom hrane, ali i ljudima koji promišljaju o porijeklu hrane koju koriste - tvrdi. Druga skupina su ljudi koji žele s djecom u vrtu uprljati ruke.

Zubne četkice: Kako ih dubinski očistiti, a kad ih trebate baciti?
Zubne četkice: Kako ih dubinski očistiti, a kad ih trebate baciti?

- Puno je roditelja koji žele da im djeca imaju iskustvo branja mirisne rajčice, čupanja mrkve iz vlažnog tla i boravka u prirodi. Prema povratnim informacijama zaključujemo da su se roditelji zasitili turističkih izleta s djecom u okolici Zagreba i sada naginju aktivnijim i edukativnijim izletima - naglasio je vlasnik Grunteka. Na aplikaciji Gruntek radi Yachtmaster tim u Zagrebu i Poljoprivredna zadruga Plodovi Moslavine, iz Čazme. Voditelj zagrebačkog tima je Mirta Alfirev, a voditelj čazmanskog je Vjekoslav Budanec. Također, ekipa Grunteka raspoređena je na poslovni i poljoprivredni tim. U poslovnom timu, u zagrebačkom uredu trenutno radi 10 ljudi: na digitalnoj platformi, dizajnu, marketingu, PR-u i prodaji. Za poljoprivredni tim na samom Grunteku u Čazmi predviđeno je, u ovoj fazi, 11 osoba, pod vodstvom Vjekoslava Budaneca, predsjednika Poljoprivredne zadruge Plodovi Moslavine.

- Moj tim i ja svakodnevno vodimo brigu o svakom vrtu na Grunteku, u skladu s prirodom, onako kako su to činili naši bake i djedovi - tvrdi Budanec i dodaje kako je i on sam odrastao na selu s biljkama i životinjama i sve je bilo u skladu s prirodom. Svo njegovo obrazovanje je bilo u domeni vrtlarstva i cijeli život se ne može odvojiti od toga.

- Nadam da ću svoju ljubav prema uzgoju povrća uspjeti podijeliti sa svima koji do sada nisu imali prilike imati vlastiti vrt - srdačno će Budanec. Zbog pandemijske situacije vrt i domaće povrće su opcija koja ima višestruke prednosti.

- Imati svoj vrt, proizvoditi vlastitu hranu i dovesti klince da uberu povrće, zaboravljeno je iskustvo koje će uskoro ponovo postati dio naših života. Ova godina idealna je da nas vrati temeljnim životnim vrijednostima - zaključio je Prosenik.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'
ŠOKANTNO OTKRIĆE

'Moja braća su djeca mog muža, varao me s mojom mamom...'

Prema riječima muža, njezina mama ga je 'zavela' kad su imali 18 godina i živjeli u njihovoj kući. Od tada su imali nezaštićene spolne odnose barem jednom mjesečno

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'
'SVE SAM OTKAZALA'

'Umjesto zavjeta, na vjenčanju sam čitala poruke koje je moj zaručnik slao ljubavnici'

'Dva dana prije vjenčanja, dok sam finalizirala narudžbe za proslavu, na njegovom telefonu naišla sam na pretinac imena 'Sunshine'. Osjećala sam mučninu dok sam ga otvarala'
Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete
LIJEPE BOJE

Modni stil na izborima: Dame su iskoristile trik Kraljice Elizabete

Izborna večer inspirirala je naše dame u politici da biraju boje, kako bi se istaknule u moru muškaraca koji su birali tamno odijelo i košulju. Donosimo zanimljive modne kombinacije političara