Obavijesti

Lifestyle

Komentari 20

Devet razloga zašto je bolje, ali i zdravije spavati u hladnoj sobi

Devet razloga zašto je bolje, ali i zdravije spavati u hladnoj sobi

Namještanje temperature u spavaćoj sobi na 18 Celzijusa donosi brojne pogodnosti na fizičko zdravlje pojedinca, ali i na to da on djeluje mlađe, manje je izložen stresu te je čak i plodniji - pokazuju studije

VIDEO

Spavanje u pretoploj sobi ne samo da nam stvara nelagodu i znojenje, već propuštamo i brojne pogodnosti koje bismo mogli dobiti samo spavanjem u hladnoj sobi. Temperatura od 18 Celzijusa može doista značiti razliku između lošeg i mirnog sna.

POGLEDAJTE VIDEO: Neobične stvari koje tijelo radi kad spavamo

Pokretanje videa...

Čudne stvari koje se događaju tijekom sna 01:16

Prednosti spavanja u hladnoj sobi:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

1. Pomaže nam da ostanemo svježi i izgledamo mlađe

Spavanje u sobi s nižom temperaturom potiče proizvodnju melatonina, koji se naziva i tjelesnim 'hormonom spavanja'. Također je antioksidans, što znači da služi kao hormon protiv starenja tijela.

2. Moglo bi pomoći u sprečavanju nesanice

Studije ističu da je nekoliko oblika nesanice zapravo povezano s višim tjelesnim temperaturama. Mnogi ljudi s nesanicom imaju poteškoće s regulacijom tjelesne temperature, ograničavajući sposobnost gubitka topline. Čineći naše spavaće sobe hladnijima, možemo pomoći tijelima da se ohlade i potaknuti san, piše Bright Side.

Otkrili smiješno jednostavan i učinkovit trik za brže zaspati
Otkrili smiješno jednostavan i učinkovit trik za brže zaspati

3. Drži stres podalje

Više temperature znače da tijelo oslobađa više 'hormona stresa' zvanog kortizol. Hladnija soba može pomoći u održavanju razine kortizola, a to znači manje stresa i bolju kvalitetu sna.

4. Smanjuje rizik od određenih bolesti

Spavanje u hladnoj sobi može smanjiti naše šanse za razvoj metaboličkih bolesti poput dijabetesa. Također, poboljšava razinu hormona rasta koji pomaže u prevenciji bolesti srca, depresije i pretilosti. Povećani melatonin također smanjuje rizik od  Alzheimerove bolesti.

5. Može rezultirati dubljim i neprekinutim snom

Kad smo u dubokom snu, naše tijelo obavlja ključne zadatke poput popravljanja stanica i konsolidacije memorije, ali nije u stanju regulirati našu tjelesnu temperaturu. Povišenje temperature može nas probuditi iz dubokog sna, pa boravak u hladnoj sobi smanjuje šanse da se to dogodi.

6. Sprječava gljivične infekcije

Žene mogu spriječiti infekcije gljivicama spavajući u sobi koja je niže temperature. Bakterije i gljivice vole živjeti u toplom i vlažnom okruženju, pa ih hlađenje prostorije tijekom noći može držati podalje.

7. Može pomoći u poboljšanju plodnosti muškaraca

To je zato što dugotrajno izlaganje toplini može loše utjecati na plodnost muškaraca. Spavanje u hladnoj sobi, zajedno sa širokim donjim rubljem, može spriječiti da se to dogodi. Ako planirate uskoro raditi na potomstvu, ovo je još jedan razlog za spuštanje termostata.

Traže sretnike kojima će platiti 2500 kn da spavaju 'kao bebe'
Traže sretnike kojima će platiti 2500 kn da spavaju 'kao bebe'

8. Brani od loših masnoća

Spavanje u hladnoj sobi može poboljšati metabolizam našeg tijela, aktivirajući naše 'smeđe masti' koje sagorijevaju kalorije iz našeg tijela. Također bi mogao pomoći u uklanjanju neželjenih masnoća iz našeg tijela, što može rezultirati gubitkom kilograma.

9. Može vam pomoći u ublažavanju boli i upale

Baš poput stavljanja leda ili hladnog obloga na otečeno ili upaljeno područje tijela, spavanje u hladnoj sobi može imati umirujući učinak koji može pomoći protiv bolova i upala, što bi inače moglo prekinuti vaš san. To bi mogao biti dio razloga zašto mnogi sportaši radije spavaju u hladnoj sobi nakon utakmice.
 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati
KOJE SU OPTIMALNE DOZE?

Manjak magnezija: Evo koji su prvi simptomi i što uzimati

S obzirom na to da kakao sadrži visoku dozu magnezija, pozitivan učinak na san možete imati i od šalice toplog kakaa prije spavanja. U toj su kategoriji i indijski oraščići i bademi

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...
SUPROTNOSTI KOJE SE NE PRIVLAČE

Najgori parovi Zodijaka: Nekad nema smisla ni pokušavati...

Blizanci često ne uspijevaju predočiti Ribama probleme koje imaju u vezi što stvara ogromne rascjepe između njih. Lavovi mrze stav Bikova da se uvijek drže pravila i nikada ne riskiraju
Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna
NE ŽELITE UNIŠTITI EKRAN

Pravilno čišćenje TV ekrana: Sredstva za pranje prozora su loša ideja, dobra krpica je bitna

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto takvo kod kuće. Jednostavno je. Samo pomiješajte destiliranu vodu s bijelim octom u jednakom omjeru