Obavijesti

Lifestyle

Komentari 43

Odlične pogačice - napravite ih bez dizanja tijesta, brzo i lako

Omiljeni doručak ili užina uz popodnevni čaj okus duguje neodoljivu tijestu s mlaćenicom koje se može obogatiti grožđicama, sjemenkama suncokreta ili svježim sirom

VIDEO

Scones peciva pripremala su se još u 10. stoljeću u Škotskoj i Walesu. Bila su hrana siromašnih jer su osnovni sastojci za izradu bili ostaci kruha i biskvita. S vremenom su postali omiljena poslastica svih Britanaca, bez obzira na položaj u društvu. Postali su omiljeni doručak te nezaobilazni dodatak popodnevnih čajanki.

Mala peciva podrijetlom iz Škotske jedu se na području cijele Britanije, SAD-a, Australije i Novog Zelanda. Njihova popularnost sigurno se krije u jednostavnom i brzom načinu pripreme, bez “počivanja” i “dizanja” tijesta, kao što je to slučaj s tijestom od kvasca. Scones se pripremaju s praškom za pecivo, a mliječan okus daje im mlaćenica, vrhnje ili mlijeko kojim se povezuje brašno.

U nekim recepturama, osim brašna, maslaca, šećera i malo soli, dodaje se i jaje. U većini njih umućeno jaje koristi se samo za premazivanje oblikovanih krugova od tijesta. Dovoljno im je petnaestak minuta da se ispeku, a u tijesto možete ubaciti šaku žutih ili crnih grožđica, sušene brusnice, sitno sjeckane sušene marelice, datulje ili suhe šljive.  

Engleski muffini su naziv koji se koristi u Americi za ovu vrstu peciva, koja s muffinima, osim oblika, nema puno toga zajedničkog. Originalni naziv je scones i peciva su najčešće neutralnog blagog okusa. Scones nisu desert, nego prilog uz poslijepodnevni čaj ili pecivo za doručak.

Odlično pristaju uz marmeladu ili samo maslac, a Britanci ih premazuju i sa skutom, vrhnjem i džemom. Brzo su gotova i dobro podnose zamrzavanje, pa ih možete ispeći, pospremiti u zamrzivač i po potrebi zagrijati u pećnici. Tijesto se preporučuje što kraće mijesiti, a ono mora biti meko, glatko i ne smije se lijepiti za prste. Najbolje je sve sastojke kratko izmiješati s vilicom ili nožem, skupiti u kuglu i razvaljati je na pobrašnjenoj radnoj površini.

Pretjerano dugim i žustrim miješanjem sconesi će biti žilavi i neće se lijepo dignuti. Nakon što ste sa suhim sastojcima izmiješali maslac u mrvičastu smjesu, dodali malo tekućine, sve sastojke samo pokupite i oblikujte tijesto u loptu. Razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini u oblik pravokutnika i izrežite čašom ili modlom krugove ili kvadrate. 

Peciva sa skutom i šljivama

Sastojci: 500 g oštrog brašna, 60 g šećera, 2 žličice praška za pecivo, žličica ribane limunove korice, 120 g maslaca, 3 dl mlijeka, 1/4 žličice soli, jaje, karamelizirane šljive: 500 g šljiva, 1/2 šalice (od 2 dl) šećera, sjemenke mahune vanilije, 100 g skute

Priprema: Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol, dodajte koricu limuna i manje komade ohlađenog maslaca. Utrljajte maslac u brašno, dodajte hladno mlijeko i izmiješajte vilicom.  Povežite tijesto rukama, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu i razvaljajte na debljinu od 4 cm.

Izrežite kalupom krugove i prebacite na lim obložen masnim papirom. Premažite umućenim jajetom i pecite na 200°C, oko 20 minuta. U zagrijanu pećnicu na grill program stavite očišćene šljive obilno posute šećerom i vanilijom. Pecite oko 5 minuta dok se ne karameliziraju. Poslužite ih na sconesima sa skutom.

Scones s čokoladnim mrvicama

Sastojci: 250 g brašna, 250 g kukuruznog brašna, vrećica praška za pecivo, 2 jaja, 2 i 1/2 dl pasirane buće, žlica bućinog ulja, 80 g maslaca, žličica soli, žlica šećera, dl mlijeka, umućeno jaje, bućine sjemenke 

Priprema: Oguljene komade buće pirjajte na laganoj vatri s malo tekućine dok ne omekša, pa usitnite štapnim mikserom. Pomiješajte prosijano bijelo i kukuruzno brašno s praškom za pecivo, šećerom i solju. Utisnite rukama omekšali maslac, dodajte ulje, jaja, pasiranu buću i po potrebi mlijeko.

Umijesite glatko tijesto koje se ne smije lijepiti za ruke. Rastanjite ga na debljinu prsta. Čašom ili kalupom izrežite krugove i slažite na lim obložen papirom za pečenje. Premažite ih s umućenim jajem i malo mlijeka, te pospite bućinim sjemenkama. Pecite ih na 200°C oko 15 minuta.

Klasične pogačice

Sastojci: 225 g brašna, 1 i 1/2 žličica praška za pecivo, prstohvat soli, 10 g omekšalog maslaca, 1 i 1/2 žličica šećera, 1 i 1/2 dl mlijeka, žlica sušenih grožđica

Priprema: Prosijte brašno s praškom za pecivo i prstohvatom soli. Utrljajte omekšali maslac, pa dodajte šećer i sol. Lagano dodajte mlijeko i grožđice, miješajući tijesto vrhom noža.Pobrašnjenim rukama umijesite smjesu u mekano tijesto, ako je presuho dodajte još malo mlijeka. Rastanjite valjkom na debljinu od 2 cm.

Izrežite čašom ili okruglim modlom za kolače krugove od tijesta. Premažite ih mlijekom ili umućenim jajetom i pecite u zagrijanoj pećnici na 220°C, oko 15 minuta. Ohlađena peciva razrežite i premažite krem sirom i marmeladom.

Pogače s borovnicama i glazurom od limuna

Sastojci: 125 g borovnica, 300 g brašna, 130 ml mlijeka, 150 g kiselog vrhnja, 80 g šećera, 2 žličice praška za pecivo, prstohvat soda bikarbone, 1/2 žličice soli, 130 g maslaca, glazura: 150 g šećera u prahu, limunov sok

Priprema: Stavite borovnice u zamrzivač na 15 minuta. Zamrznite i maslac. U posudi za miješanje sjedinite suhe sastojke, brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. Dodajte zamrznuti, krupno naribani maslac i pomiješajte sve vilicom. Dodajte hladno mlijeko i vrhnje, te lagano izmiješajte.

Razvaljajte tijesto u kvadrat veličine 40X40 cm. Preklopite gornju i donju stranu tijesta u pravokutnik, pa preklopite opet lijevu i desnu stranu pravokutnika dok ne dobijete kvadrat. Kratko ga ohladite u zamrzivaču, do 5 minuta. Premijesite tijesto i razvaljajte na kvadrat veličine 40X40 cm. Po tijestu rasporedite zamrznute borovnice, utisnite ih u tijesto i zamotajte u roladu.

Pritisnite je dlanovima i oštrim nožem izrežite tijesto na četiri jednaka kvadrata, a svaki izrežite dijagonalno, dok ne dobijete osam trokuta. Prebacite ih na lim obložen papirom za pečenje i pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C,  oko 20 minuta. Još vruće prelijte glazurom od šećera u prahu i limunovog soka

Engleski muffini s grožđicama

Sastojci: 500 g glatkog brašna, 2 žlice kukuruzne krupice, paketić praška za pecivo, 2 žlice šećera u prahu, žličica soli, 120 g maslaca, 3 dl mlijeka, jaje, 80 g svijetlih grožđica, maslac za premazivanje

Priprema: Prosijano brašno pomiješajte s kukuruznom krupicom. Dodajte prašak za pecivo, sol i šećer, te listiće maslaca. Utrljajte ga prstima u mrvičastu smjesu, dodajte mlijeko i grožđice, pa vilicom pomiješajte sastojke. Umijesite mekano glatko tijesto.

Razvaljajte ga na pobrašnjenoj površini na debljinu od 3 cm. Izrezujte čašom krugove promjera 4 do 5 cm i posložite na papir za pečenje. Premažite ih umućenim jajem i pecite na 200°C, oko 15 minuta. Premažite peciva maslacem i poslužite uz čaj.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 43
VIDEO

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'
ŠALA NA SVOJ RAČUN

'Ja sam prosječna, a muž mi je prezgodan. Svi me pitaju kako imam samopouzdanja uz njega'

Hazel se ne srami priznati da ima supruga koji je zgodniji od nje, niti da ju to uopće ne smeta. Kako kaže, sigurna je u njihovom odnosu i u svojoj se koži osjeća odlično

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja: Rak neka odgodi bitne odluke, a Lavu sve ide od ruke

Pročitajte dnevni horoskop za četvrtak 25. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam