Lifestyle

Komentari 0

Pandemija korone je odličan motiv za prestanak pušenja

Pandemija korone je odličan motiv za prestanak pušenja

Pušači bi pandemiju morali shvatiti kao najozbiljnije upozorenje da odmah prestanu s tom navikom, kažu zdravstveni stručnjaci. Vjerojatnije je da će pušači teže oboljeti pa čak i umrijeti zaraze li se koronom nego nepušači

Pušenje oštećuje trepetljike, sićušne vlati nalik četkicama koje pokrivaju površinu plućnih stanica i stalno se ritmično gibaju.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Oni su plućni sustav čišćenja otpada. Trepetljike guraju sluz i bakterijski talog prema gore kako biste ih mogli iskašljati - kaže pulmolog i internist Stefan Andreas, član Njemačke zaklade za pluća.

To je vrlo važna funkcija ako vam pluća napadne koronavirus. Dobra je vijest da se trepetljike relativno brzo oporavljaju nakon prestanka pušenja.  

- Prestanak pušenja relativno brzo smanjuje rizik od teških simptoma covida. Ne iste sekunde, ali svaki dan sve više - kaže Andreas. 

Isti savjet ima i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koja ističe da su izgledi pušača da se zaraze koronavirusom veći i zbog toga što stalno primiču ruke ustima. 

- Nema nijednog djelića pluća kojemu pušenje ne šteti. Što više i dulje pušite, šteta je veća. Uključujući i onu trajnu - upozorava Andreas.

Premda prestanak pušenja smanjuje rizik od težih simptoma zaraze, on je i dalje veći nego u osoba koje nikad nisu pušile. Taj je rizik za otprilike 30 posto veći za bivšeg pušača koji je 30 godina pušio kutiju cigareta dnevno (ili 15 godina dvije kutije), u odnosu na osobu koja nije nikada bila pušač, kazao je Andreas. 

To znači da pušači i bivši pušači moraju posebno čuvati zaraze koronavirusom i poštivati sve mjere zaštite, zaključio je.

Najčitaniji članci