Lifestyle

Komentari 4

Odlični trikovi kako puno lakše ukloniti stare tapete sa zidova

Odlični trikovi kako puno lakše ukloniti stare tapete sa zidova

Uklanjanje tapeta potpuno je izvedivo, ali za to je potrebno vrijeme i potiče vas da se zapitate zašto ste se uopće odlučili to raditi. Ipak, zahvaljujući ovim savjetima maksimalno ćete si olakšati posao

Tapete su u prošlosti bile jako popularne, a i danas sve više ljudi se odlučuje na nove moderne motive s kojima će svojem domu pružiti karakter.

POGLEDAJTE VIDEO: Stari školski bus pretvorili u dom iz snova

Ali, kao i sa svim drugim, tapete ostare, pa ih je u nekom trenu potrebno skinuti sa zidova. Pomoću ovih savjeta skidanje starih tapeta će biti puno jednostavniji i brži posao:

Što trebate znati prije početka rada?

Stvari će na ovom poslu postati neuredne i vlažne, pa je dobro isključiti električno napajanje i prelijepiti sve utičnice koje će vam se naći na putu tijekom rada.

Također, tijekom ovog posla trebate biti strpljivi. Uklanjanje tapeta potpuno je izvedivo, ali za to je potrebno vrijeme, poprilično je ljepljiv posao (prekrijte podove) i potiče vas da se zapitate zašto ste se uopće odlučili to raditi.

Ipak, zahvaljujući ovim savjetima, skratit ćete posao na dan, dva, ovisno o kvadraturi zidova s kojih skidate tapete. 

Kako ukloniti rubnjake tapeta

Rubnjaci tapeta uklanjaju se na isti način kao i paneli s dodatnim izazovom da se većina, ako ne i cijeli, rad odvija na ljestvama.

Najprije isprobajte šav tapeta vrhom noža, pazeći da ne izdubite zid. Ako se papir lako odvaja od zida, imate sreće! Slobodno možete početi sa skidanjem rubnjaka i tapeta, ali ako se to ne dogodi, morat ćete ljepilo omekšati prije nego što možete skinuti tapetu. 

Da biste to učinili, uzmite parni uređaj za skidanje tapeta i polako s njim prelazite preko manjih dijelova tapeta koje ćete potom odlijepiti sa zida. Nemojte previše pritiskati jer biste mogli oštetiti zid. Para ili otopina za skidanje tapeta će omekšati ljepilo.

Ako nemate ovaj alat, poprskajte vodom, ili još bolje - namočite spužvu u vodu, iscijedite višak i lagano mokrom spužvom pritišćite tapete kako biste omekšali ljepilo. Ostavite nekoliko minuta da djeluje na ljepilo.

Noktom isprobajte malo područje - ako se tapeta lako skida - započnite s poslom. Ako se ljepilo još uvijek drži na zidu, još jednom mokrom spužvom ili alatom za skidanje tapeta prijeđite preko tog dijela. 

Za skidanje tapeta trebat će vam nož za kit sa zaobljenom oštricom. Polako nožem odvajajte tapetu od zida. Vjerojatno će vam ostati nešto ljepila na zidu, ali ni to nije nerješivi problem.

Kako ukloniti ljepilo za tapete?

Nakon što uklonite tapete sa zida, vjerojatno ćete imati dijelove na kojima vam je ostalo ljepila. Najlakši način da ga uklonite je da namočite spužvu u vruću vodu i s njom ribate mjesto na kojem ima još ljepila.

Možete dodati i malo deterdženta za posuđe. Nemojte preskakati ovaj dio jer će zid ostati neravan, a moguće su i mrlje ili promjena boje na području s ljepilom, ako ga namjeravate ubrzo prebojati. 

Kako ukloniti jako stare tapete?

Čak i pedeset ili sto godina stare tapete se mogu ukloniti sljedeći gore navedene savjete i metode, ali možda ćete prilikom skidanja ovakvih tapete trebati uložiti puno više truda u ribanje ljepila sa zidova.

Ovisno o tome jesu li profesionalno postavljene ili ne posao može postati puno zahtjevniji.

Ako je vaš dom stariji, možda imate gipsane zidove umjesto suhozida - koji su mekši i skloniji vlazi i udubljenjima - stoga je potreban dodatan oprez kod skidanja tapeta kako ne biste uništili zid, piše Country Living

Najčitaniji članci