Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Bježe od vas zbog zadaha u ustima? Ovi trikovi će pomoći

Bježe od vas zbog zadaha u ustima? Ovi trikovi će pomoći

Ova neugodna pojava naziva se halitoza te ukoliko potraje i zadaha se nikako ne uspijevate riješiti, stručnjaci savjetuju odlazak stomatologu kako bi pronašao uzrok problema

VIDEO

Nemojte misliti da će vam ispiranje usne šupljine vodicom za usta četiri puta na dan uvijek riješiti problem lošeg zadaha. Kada su vam usta postanu suha, to znači da imate manje sline. A, kada je u ustima manje sline, hrana i bakterije imaju tendenciju zadržavati se tamo puno više vremena, kaže dr. Ada S. Cooper, glasnogovornica Američke udruge stomatologa. 

Uzrok lošeg zadaha često je, kaže, dehidracija, odnosno nedovoljan unos tekućine u organizam. Iako, razlozi za neugodan zadah mogu biti raznoliki, od bezazlenih do ozbiljnijih razloga. Dr. Cooper smatra da redovito ispijanje vode svakog dana u velikom broju slučajeva može držati čovjeka podalje od stomatologa.

Prepoznajte lažljivca: Otkrit će ga način na koji slaže rečenice
Prepoznajte lažljivca: Otkrit će ga način na koji slaže rečenice

Također, usta se znaju osušiti i zbog ispijanja kave i alkohola, kao i kod uzimanja određenih lijekova. Ova stručnjakinja naglašava da ne Bi trebalo preskakati pranje zubiju prije spavanja jer će u protivnom u ustima biti ostataka hrane koji će se raspadati te bakterija koje će se noću razmnožiti i stvoriti loš zadah.

Inače, ova neugodna pojava ima i svoj službeni naziv - halitoza te ukoliko potraje i zadaha se nikako ne uspijevate riješiti, dr. Cooper savjetuje odlazak stomatologu kako bi pronašao pravi uzrok problema, prenosi Reader's Digest.

Dreamstime

Đumbir i peršin će vas spasiti

Od halitoze prema nekim procjenama pati četvrtina ljudi. To je česta ili trajna prisutnost neugodnog zadaha koja nastaje kao nuspojava fermentacije čestica hrane u ustima što rezultira stvaranjem hlapljivih sumpornih spojeva. Kod takvih problema pomaže konzumacija đumbira, bilo u obliku čaja ili grickanja komadića korijena.

Pošpricajte octom sve okvire prozora i vrata - spasit će vas
Pošpricajte octom sve okvire prozora i vrata - spasit će vas

Istraživači iz Njemačke, sa Tehničkog sveučilišta u Münchenu, proučavali su kako đumbir djeluje na ponašanje molekula u slini, a potom su testirali svoju teoriju na volonterima te pratili kako se njihov dah mijenja, odnosno poboljšava. Rezultati su bili odlični.

Neugodan zadah je neutraliziran zahvaljujući spoju u đumbiru - gingerolu, sastojku koji ima sposobnost stimulirati enzim sulfhidril koji neutralizira supstance u usnoj šupljini odgovorne za neugodan zadah. On pojačava razinu enzima za 16 puta i to u svega nekoliko sekundi.

Pokretanje videa...

01:29

- Rezultat uzimanja đumbira je poboljšanje mirisa naših usta. Ovo otkriće može pomoći tvrtkama koje rade proizvode za oralnu higijenu, mogu naučiti kako đumbir radi - pojasnio je Thomas Hofmann, voditelj studije.

Dah vam može osvježiti i grickanje svježeg peršina, posebno nakon što ste pojeli neko jako začinjeno jelo, možda puno češnjaka ili luka. Naime, u peršinu se nalazi visoka koncentracija klorofila, a upravo on uništava bakterije u ustima koje se počinju razvijati nakon obroka. Peršinom su dah osvježavali i stari Rimljani. Osim peršina, pomažu i svježa menta, bosiljak te ružmarin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak
NJEMU JE UPALILO... SEDAM PUTA!

Spremate se uplatiti srećku? Ovi savjeti serijskog pobjednika povećavaju izglede za dobitak

Ove ideje i savjete su pobjednici koristili prije, a smatraju ih korisnima u lovu na dobitak. Nipošto nisu jamstvo za osvajanje nagrade, ali mogu povećati šanse za dobitak

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!
STRAVA I UŽAS

Nikad nije oprao 'onu stvar', a spavao je s četrdeset žena?!

Zach je odlučio posjetiti dr. Naomi Sutton uvjeren da ga je penis 'izdao' kad mu se počelo događati da zbog preuske kožice na vrhu spolovila ne može doživjeti orgazam
Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...
MISLITE DA STE MEĐU NJIMA?

Najopasniji znakovi Zodijaka: Manipuliraju, agresivni su, ljubomorni, temperamentni...

Vješto skrivaju svoje pravo lice i s njima se nikako ne želite naći u konfliktu. Manipulacija, ljubomora i agresivnost samo su neke od njihovih 'vrlina'