Obavijesti

Lifestyle

Komentari 30

Oduvijek slušamo da je to tako: Privlače li se različitosti uistinu?

Oduvijek slušamo da je to tako: Privlače li se različitosti uistinu?
6

Usredotočite se na pronalaženje nekoga tko je kompatibilan s vama u područjima koja su vam najvažnija, kao što su zajedničke vrijednosti, ciljevi i stilovi komunikacije

VIDEO

Sigurno vas je nekada privukao netko tko je potpuno drugačiji od vas... Prema psiholozima i stručnjacima za veze, odgovor na pitanje privlače li se suprotnosti u stvarnom životu - je i da i ne.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

Krivila je svoj dobar izgled za to što nikada nije bila u ozbiljnoj vezi: 'Dečki me se boje' 00:58

Iako je sasvim moguće imati kemiju s potpunom suprotnošću, hodanje ili vjenčanje s nekim tko je vrlo različit od vas može predstavljati neke jedinstvene izazove. 

Dobro je biti u vezi sa ženom koja voli čitati knjige - ona dobro pamti detalje i suosjeća
Dobro je biti u vezi sa ženom koja voli čitati knjige - ona dobro pamti detalje i suosjeća

Što znači kada kažu 'suprotnosti se privlače'? 

- U svojoj biti, ideja da se suprotnosti privlače sugerira da je vjerojatnije da će oni koji imaju različite osobnosti, interese i pozadinu biti privučeni jedni drugima - kaže Amira Martin, terapeutkinja i pomoćna profesorica na Fakultetu društvenih znanosti Sveučilišta Columbia.

Ovo se može manifestirati na razne načine, poput tihog introverta koji se zaljubi u ekstroverta, ili umjetnik slobodnog duha izlazi s ravnodušnim računovođom... Ponekad se 'suprotnosti' manje odnose na suprotne osobnosti, a više na suprotne sklonosti i osobne ukuse, primjerice kad partner pusti country glazbu u autu, a vi to ne možete podnijeti, ili oni stalno žude za sladoledom od jagoda, a vi samo za onim od čokolade...

To također može značiti da se izvana činite 'suprotnostima', na neki način, poput različitog fizičkog izgleda ili pripadnosti različitim kulturama.

Zašto nas toliko privlače naše suprotnosti ako s njima naizgled imamo malo toga zajedničkog?

Lauren Korshak, terapeutkinja i autorica kaže kako ljude često privlače osobine koje im nedostaju ili su manje istaknute, posebno kada vide drugu osobu koja utjelovljuje te karakteristike.

- Na primjer, ako ste općenito sramežljivi ili tjeskobni, mogao bi vas privući netko tko je iznimno siguran i samouvjeren - objašnjava ona.

U drugim slučajevima, različitosti se privlače zbog čiste novosti - zabavno je družiti se s nekim novim i zanimljivim.

Učenje o nečijim različitim životnim iskustvima može biti uzbudljivo, kaže Shan Boodram, stručnjakinja za seks i veze.

- To je granica koju nikada niste istražili, a ta razina nepoznatog može biti ono što pobuđuje zanimanje za nekoga - dodaje.

Što istraživanje doista kaže?

Iako je uvriježeno mišljenje da se suprotnosti privlače, istraživanja pokazuju da je vjerojatnije da će parovi koji dijele sličnosti zapravo dugo trajati.

Studija o zadovoljstvu u braku iz 2005. otkrila je da je sličnost važan pokazatelj uspjeha dugoročne veze, pri čemu je osobnost ključni čimbenik u određivanju hoće li par potrajati ili ne. Studija iz 2017. pokazala je da bliski prijatelji i romantični partneri imaju tendenciju da dijele slična temeljna uvjerenja, vrijednosti i hobije, a druga istraživanja sugeriraju da nas čak privlače pojedinci sa nama sličnim fizičkim osobinama, jer ih smatramo vjerodostojnijima. Studija iz 2022. o ponašanju u aplikacijama za pronalaženje partnera pokazala je da će visoko obrazovani korisnici vjerojatnije odabrati profil na kojem je označena i diploma višeg obrazovanja, što sugerira da je čak i 'online sličnost' važna.

- Drugima bi moglo biti lako gledati na svoju vezu kao na dokaz 'suprotnosti koje se privlače' - kaže terapeut Daniel Matchar. Međutim, kada se ispita veliki uzorak parova, ovaj obrazac ne vrijedi. Svatko ima primjer para koji je takav, no kad biste napravili inventuru svih parova koje poznajete, vjerojatno bi postalo jasno da se obično radi o anomalijama.

Neke statistike, međutim, pokazuju da se suprotnosti doista mogu privući i učiniti da stvari funkcioniraju - uz upozorenje. Studija iz 2020. objavljena u Developmental Psychology otkrila je da su dijeljenje intimnih misli i osjećaj da ih partner cijeni u vezi jednako važni kao autonomija i odvojeni interesi.

Dakle, čak i ako ste potpune suprotnosti, veza može biti korisna sve dok postoji dovoljno komunikacije i zajedničkog jezika. Suvremeni spojevi također izgledaju drugačije nego prije nekoliko desetljeća, a danas postoji veća vjerojatnost da će se suprotnosti privlačiti u odnosu na ranije.

- Pandemija nas je natjerala da odbacimo plan o tome s kim i kako izlazimo - kaže Boodram, koja je u svom radu s svjedočila mnogim uspješnim pričama o različitosti.

Nedavna anketa pokazala je da su sada mnogi otvoreniji prema osobama koje smatraju da izlaze izvan njihovog 'tipa', dodaje Boodram.

Iako veza s vašom potpunom suprotnošću može zvučati zastrašujuće, stručnjaci kažu da postoji potencijalno dobra strana.

Tretirajte muža kao neznanca i bit će puno sretniji, evo zašto
Tretirajte muža kao neznanca i bit će puno sretniji, evo zašto

Evo nekih prednosti:

1. Možete uravnotežiti jedno drugo

Klinička psihologinja Chelsea Sarai, kaže da izlazak s nekim tko je drugačiji od vas može pružiti osjećaj ravnoteže u romantičnoj vezi.

- Vi možete međusobno nadopunjavati osobnosti i pružiti različite perspektive života- objašnjava ona.

Ovo također može značiti da je vaš životni stil uravnoteženiji, dodaje Korshak.

- Ako je jedan partner organiziran i orijentiran na detalje te voli upravljati svakodnevnim planovima poput financija, a drugi je kreativan vizionar koji uvijek uvodi spontane ideje, mogu stvoriti uravnoteženiji život nego što bi bilo koja osoba imala sama - dodaje.

2. Možete učiti jedni od drugih

- Ako ste netko tko je pomalo rezerviran, izlazak s nekim tko je otvoreniji mogao bi vam pomoći da izađete iz svoje ljušture i istražite nova iskustva - kaže Martin. 

Slično tome, ako ste uvijek bili vrlo analitični i logični, hodanje s nekim tko je kreativniji i intuitivniji moglo bi vam pomoći da iskoristite svoju emocionalnu stranu.

3. Manje je vjerojatno da će vam biti dosadno ili da ćete stagnirati

Prema bostonskoj terapeutkinji Angeli Ficken, izlazak s nekim tko je drugačiji od vas samih može vezu održati uzbudljivom i uvijek se razvijati.

- Biti s nekim s drugačijim interesima može pružiti odmor od rutine i spriječiti da stvari postanu previše predvidljive ili svakodnevne - objašnjava ona.

4. Oni mogu izazivati vaše pretpostavke i uvjerenja

 Ako ste oduvijek vjerovali da trebate biti s nekim tko je isti kao vi da biste bili sretni, izlazak s vašom suprotnošću mogao bi pomoći da proširite svoju perspektivu, prema Martin.

- Ili ako ste oduvijek pretpostavljali da vas oni drugačiji od vas neće razumjeti ili cijeniti, izlazak s vašom suprotnošću može pokazati da to nije nužno točno - dodaje.

5. Naučite kako napraviti kompromis

Prema istraživanju koje je 2022. proveo Plenty of Fish, 41% samaca izjavilo je da je u prošlim vezama najčešće zanemarena stavka bila sklonost popuštanju, a ne kompromis.

Kada izlazite s onim tko je drugačiji, strpljivost, kompromis i sposobnost sagledavanja partnerove perspektive ključne su vještine. Možda se nećete uvijek slagati, ali ako znate kako se naći u sredini, vaša romansa može ojačati.

6. Može održati strast živom

Korshak kaže da izlazak s vašom suprotnošću može čak povećati privlačnost.

- U terapiji promatramo parove u spektru od ‘isprepletenih’ do potpuno ‘diferenciranih’. Razlikovanje, ili osjećaj da smo odvojeni od drugoga, može dovesti do veće privlačnosti i veće intimnosti - pojašnjava.

S tim u vezi, Martin kaže da su prednosti hodanja sa suprotnošću moguće samo ako možete učinkovito komunicirati i poštovati međusobne razlike.

- Ako se neprestano svađate ili osjećate da su vaše razlike nepremostive, ove se dobrobiti možda neće ostvariti - ističe.

Problemi s nekim tko je vaša suprotnost:

Izlazak s nekim tko je drugačiji može biti sjajan, ali može predstavljati i velike probleme. Evo nekih mogućih padova:

1. Potrebno je više truda i komunikacije da biste došli na istu stranicu

Korshak objašnjava da izlaziti s osobom suprotnom od vas samih općenito predstavlja veći izazov nego izlaziti s nekim sličnim vama.

- Potrebno je više truda da se u početku razumijete - kaže ona. Iz ovoga mogu nastati nesporazumi, ali s vremenom, strpljenjem, zajedničkom pažnjom, razmišljanjem o rastu, a ponekad i terapijom za parove, možete naučiti razumjeti partnera i imati siguran odnos unatoč razlikama.

2. Možda ćete češće doživljavati sukobe

Studija iz 2018. objavljena u Self and Identity otkrila je da ako ste previše različiti od partnera, komunikacija i rješavanje sukoba mogu biti velika borba.

- Iako razlike mogu biti korisne, previše njih može stvoriti sukob i otežati procvat veze - kaže Sarai. Martin dodaje da ako osobni ciljevi i vrijednosti nisu usklađeni, povećava se mogućnost razmirica.

3. Dugoročno može biti teško pronaći zajednički jezik

Ako niste u stanju napraviti kompromis ili stvoriti zajedničku viziju o tome kako vaš odnos izgleda, to može dovesti do borbe za moć, neuravnotežene dinamike ili općeg nezadovoljstva.

- Ako ste previše različiti, možda ćete imati poteškoća u pronalaženju zajedničkog jezika ili emocionalnom povezivanju - kaže Martin. I dok velike razlike nisu nužno kršenje dogovora, ako se općenito ne možete naći u sredini, veza možda neće biti održiva.

Kako pronaći kompatibilnog partnera?

U kompatibilnoj vezi, individualne kvalitete dobro funkcioniraju zajedno na prirodan način, a sukobe možete međusobno rješavati s poštovanjem i učinkovito. Iako ne morate biti slični da biste bili kompatibilni, važno je da se vi i partner na neki način nadopunjujete.

- Potičem svoje klijente da se usredotoče na pronalaženje nekoga tko je kompatibilan s njima u područjima koja su im najvažnija, kao što su zajedničke vrijednosti, ciljevi i stilovi komunikacije - kaže Martin.

Pronaći nekoga tko dijeli vaša temeljna uvjerenja i tko vas može podržati u životnim usponima i padovima u konačnici je važnije nego pronaći nekoga tko vas izaziva na svaki mogući način.

Veze su ranjivo iskustvo i može biti teško reći je li osoba s kojom ste ona prava, osobito ako se identificirate kao suprotnosti. Ali, sasvim je moguće pronaći sreću sa svojom suprotnošću i uspostaviti ravnotežu u kojoj oboje poštujete i nadopunjujete osobnosti jedno drugoga.

- Općenito gledano, iako koncept 'suprotnosti se privlače' može imati neke istine u sebi, važno je upamtiti da je svaka veza jedinstvena i da ne postoji univerzalna formula za uspjeh - ističe Sarai.

Važno je da parovi pronađu ravnotežu između sličnosti i razlika koja im odgovara. Kompatibilnost je bitnija od konkretnih sličnosti i razlika između vas i partnera.

- Pronalaženjem nekoga tko vas nadopunjuje, umjesto da vam se jednostavno suprotstavlja, možete stvoriti odnos koji je izgrađen na poštovanju, razumijevanju i zajedničkom rastu - kaže Martin.

Ono što je najvažnije je pronaći nekoga tko vas podržava u tome da postanete najbolja verzija sebe, donosi MBG.

16 brutalnih istina o ljubavi koje svi moraju naučiti na teži način
16 brutalnih istina o ljubavi koje svi moraju naučiti na teži način
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept
POMAŽE

Super trik kako ukloniti korov - jednostavan i prirodan recept

Ovaj trik pomaže kod korova koji izbija između pločica u dvorištu, ali i onog koji vam raste po vrtu. Kako se radi o prirodnom pripravku, postupak je potrebno ponoviti nekoliko puta

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest
ASTRO PROGNOZA

Dnevni horoskop za utorak 23. travnja: Biku će pasati samoća, a Vage dobiti radosnu vijest

Pročitajte dnevni horoskop za utorak 23. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje
Recept za domaći pelinkovac
PRIPREMA JE JEDNOSTAVNA

Recept za domaći pelinkovac

Tri žlice listova pelina i cvjetnih vrhova dobro usitnite i stavite u staklenu bocu. Prelijte jednom litrom crnog ili bijelog vina te umiješajte od 150 do 200 grama meda i dobro zatvorite