Obavijesti

Lifestyle

Komentari 23

Ograničenja u vezi: Kako reći 'ne', a biti u dobrom odnosu

Ograničenja u vezi: Kako reći 'ne', a biti u dobrom odnosu
1

Bez razumijevanja veza neće uspjeti, ali je jednako važno uvažavati partnera te ne izgubiti sebe. Pasivnost u traženju rješenja se shvaća kao nezainteresiranost

VIDEO

Učimo ljude kako da se ponašaju prema nama, tvrdi dr. Phil. Tako sputanost i nedostatak manevarskog prostora mogu biti kobni za svaku vezu. Ako se zato veza pretvori u borbu, partneri neće osjećati ljubav i ako su još posve zaljubljeni.

Kako biste to izbjegli, vrlo je važno postaviti granice i naučiti reći “ne”.  

Nemojte kritizirati partnera zbog odnosa s roditeljima, možete stvoriti još problema

- Razmjenjujte obveze i pažnju, budite koncentrirani na razgovor, odgovorite kad se to od vas traži, a ako vaš prvi pokušaj približavanja ne uspije, ponovite ga - savjetuje psihoterapeutkinja, dr. Tina Tessina. Ako je veza na početku, nakon što vi učinite prvi potez i pozovete ga na kavu, pričekajte da vas nazove. Ne budite preagresivni i nemojte ga uporno nazivati ako vam ne odgovara. No ne budite ni previše pasivni jer, ako ga nikad ne pozovete i čekate da on to učini prvi, veza neće potrajati. 

Ako ste u dugoj vezi te se on prestao truditi oko vas, taktički uzmaknite, ali bez drame, i on će učiniti ono što dugo čekate. Najvažnije je da se oboje jednako trudite da veza uspije. 

Ritam razgovora

Dok raspravljate o općenitim temama, dajte partneru dovoljno prostora da izrazi stav. Umjesto da smišljate što ćete reći, pažljivo slušajte što vam govori. Ne uskačite mu u riječ, ali i ne prekidajte tišinu ako nije vaš red da nešto kažete.

Pokažite da slušate

Kad vam partner otvori srce, odgovorite mu bez oklijevanja. Tako će znati da ste ga pažljivo slušali te da ste ga razumjeli.

Rasprava je za dvoje

Na kraju svega što kažete partneru, nemojte završiti raspravu, nego zatražite da i on nešto kaže. Misao završite pitanjem: “Slažeš li se?“ ili “Što ti o tome misliš?“. Pobjegne li mu misao, dajte mu vremena da se pribere i kaže što je točno mislio.                 

Ljubi svekrvu kao sebe samu

Ako vaš partner nastupa dominantno ili dramatizira te vas preplavljuje bujicom riječi i burnih osjećaja ili vas guši pažnjom, važno je da odredite gdje je granica.

Ako vam njegova obitelj crpi previše energije, promijenite stav

Trebate znati što u vezi želite te imati dovoljno samopouzdanja reći “ne”. To nije uvijek lako, no nužno je kako bi se izbjegle neugodne situacije. Kad partneru kažete “ne”, budite smireni. Samo ćete ga tako spriječiti da vam nameće svoje mišljenje. Katkad je najbolje ne reći ništa jer šutnja može biti “najglasnija”. Partneri koji znaju gdje su granice lakše će izgraditi kvalitetnu vezu u kojoj su ravnopravni. Kad veza preraste u brak, odnos s partnerom poprima novu dimenziju. S njim dobivate i njegovu mamu te ostatak obitelji. Da ne bude trzavica, dr. Phil preporučuje da pripazite kako se svekrva ponaša i izbjegnete probleme.

Savjeti dr. Phila

  • Sjetite se da vi i svekrva imate nešto zajedničko, a to je ljubav prema vašemu mužu.
  • Pokušajte gledati svijet njezinim očima. 
  • Imate li problema sa svekrvom, muž treba pomoći da ih riješite. Jednako i vi trebate pomoći ako on ne uspijeva normalno komunicirati s vašim roditeljima.

Osvojite svekrvu

Četvrtina rastavljenih parova za bračni brodolom krivi svekrvu ili punicu. No neslavan rekord ipak drže svekrve, koje su proglašene glavnim krivcima za neuspjeh veze. Psiholozi stoga tvrde kako je jedan od glavnih preduvjeta za dug i uspješan brak pronaći zajednički jezik s njegovom majkom.

Čuvajte "tvrdu" granicu

Ako svekrva bezobzirno prelazi granice koje ste postavili, previše ovisi o sinu i stalno traži njegovu pomoć , a on juri na svaki njezin poziv, ne smijete popustiti.

"Ogradite" dvorište

Svekrva je nešto poput doživotne susjede. Da bi odnosi bili dobri, treba vam kvalitetna i prilično visoka “ograda”. Postavite jasna pravila ponašanja kako bi i njegova mama, a i ostala rodbina znali kad se mogu umiješati u vaš život ili vam zaviriti u dom, savjetuje dr. Phil. U suprotnom će vam život izgledati kao u seriji “Svi vole Raymonda”.

Kampanja protiv vašeg braka

Ako mu je mamino mišljenje najvažnije, a njezine želje ispred vaših te, kad se porječkate, odjuri k njoj, svekrva se natječe s vama i vodi kampanju protiv vašeg braka, upozorava dr. Phil. 

"Moja mama najbolje..."

Druga žena u životu svakog muškarca njegova je mama. Ako vaš partner, gledajući vas dok kuhate, spremate ili glačate, uvijek “mudro” izusti onu: “Moja mama to radi ovako”, tad mu recite da slobodno ode k mami da mu ona sve to napravi. Unatoč svemu, ne kritizirajte njihov odnos jer to bi moglo zakomplicirati stvari.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam
Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!
POKUŠALA OBORITI REKORD

Talijanka Chiara Mangiatutto stigla u Karlovac pojesti pizzu od metra - mazala ju Nutellom!

Chiara je pokušala pojesti poznatu pizzu od metra kao 101. natjecatelj. Food influencerica stigla je sa Sicilije, a karlovačka pizza koju je mazala čokoladnim namazom sad nosi ime po njoj