Na Okinawi prestaju jesti na prvi znak sitosti, odnosno čim im je želudac 80 posto pun pa se ne prejedaju. To nazivaju "hara hachi bu", a hranu dijele po njenoj težini
Okinawa dijeta: Japanci znaju kako dugo održati vitku liniju
Na japanskom otoku Okinawi ljudi žive dulje nego bilo gdje na svijetu i nikad nemaju problema sa suvišnim kilograma. Iako tamošnji sretni stogodišnjaci to mogu zahvaliti i genima te načinu života, novija američka istraživanja pokazuju da je njihova prehrana vrlo bitna. Na Okinawi se jede tri puta više žutog i zelenog povrća, ponajviše slatkoga krumpira (batata). Ova prehrana također sadrži 20 posto manje kalorija od uobičajene prehrane. Siromašna je mastima i šećerom, a i žitarica se jede nešto manje.
Stanovnici Okinawe su gotovo vegetarijanci - jedu samo malo ribe, a gotovo nimalo mesa, jaja i mliječnih proizvoda. Bjelančevine dobivaju iz soje i iz mahunarki, najčešće soje.U zapadnjačkoj verziji ove dijete, namirnice se dijele prema kalorijskoj gustoći, odnosno broju kalorija koje sadrži gram neke hrane.
Raznovrsnost je također bitna. Svakog dana prosječni stanovnik Okinawe jede 18 vrsta voća i povrća. Izgleda mnogo, no pojedete li voćnu salatu (u koju bez teškoća možete utrpati pet različitih vrsta voća), miješanu salatu i varivo od nekoliko vrsta povrća, možete se barem približiti ovom idealu. Na Okinawi prestaju jesti na prvi znak sitosti, odnosno čim im je želudac 80 posto pun. To nazivaju “hara hachi bu”.
Bradley Wilcox, autor knjige “Okinawa diet plan” kaže kako to omogućuje mozgu da dobije signal o sitosti.Oni koji žele smršavjeti i poboljšati zdravlje, mogu vidjeti rezultate već nakon mjesec dana. No ova dijeta dovoljno je zdrava i uravnotežena da se tako jesti može cijeli život, kao što to čine na Okinawi. Kondiciju održavaju radom u vrtu, vježbanjem tai-chija i dugim šetnjama. Dobra dopuna ove dijete su i sve druge lagane vježbe koje ujedno djeluju opuštajuće. Zapadnjačka verzija preporučuje i vježbe snage.
OVDJE PRATITE SVOJ USPJEH UZ BESPLATNI DNEVNIK MRŠAVLJENJA
VRSTE HRANE
Pero-laka: To je hrana kalorijske gustoće manje od 0,7. Možete je jesti koliko god želite, bez osjećaja krivice. Toj skupini pripada juha od povrća (0,3), jabuke, breskve, bobičasto i većina drugog voća (manje od 0,6), brokula, tikvica, grašak i većina drugog povrća (manje od 0,5), nemasni jogurt i tofu (0,6).
Laka: Možete je jesti umjereno, nekoliko porcija na dan. To je bijela riba (1,0), kuhane žitarice poput riže i tjestenine (1,4), sushi (1,4), kuhane mahunarke (1,5) i pureća prsa (1,4).
Srednja: Jedite samo male porcije. Masna crvena riba (1,8), peciva od cjelovitog brašna (2,0) nemasno meso (2,2).
Teška: Ovoj skupini pripada sva slatka, masna hrana s malo vode i vlakana. Primjerice, masni sir, biljno ulje, slanina, pomfrit, čips i majoneza. Jesti je vrlo rijetko, vrlo male porcije.
OVDJE PRATITE SVOJ USPJEH UZ BESPLATNI DNEVNIK MRŠAVLJENJA