Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Okovali ga i bacili u vodu, a on se oslobodio u samo 57 sekundi

Okovali ga i bacili u vodu, a on se oslobodio u samo 57 sekundi

Iluzionistu je 7. srpnja 1912. trebalo 57 sekundi da se pojavi na površini rijeke. Mislili su da ima nadnaravne moći. U Roswellu je 1947. godine pala neobična letjelica

VIDEO

Harry Houdini je američki iluzionist najpoznatiji po svojim trikovima oslobađanja iz nemogućih situacija poput zatvorenih spremnika ispunjenih vodom dok su mu svi udovi zavezani lancima. Taj trik dospio bi na naslovnice svaki put kad bi ga izveo. Slično se dogodilo i 7. srpnja 1912. godine u New Yorku. Gomila se okupila da vidi Houdinija, "kralja lisica" u kutiji bačenoj u East River. Ljudi je bilo toliko da se u sve morala umiješati i policija pa ga odvesti čamcem.

storyeditor/2022-07-06/2022-07-07.png

Okovanog s lancima i privezanog u kutiji bacili su ga s Guvernerova otoka. Harry Houdini se pojavio za 57 sekundi, 70-ak metara od mjesta na kojemu je bio bačen. Popeo se na brod, a kutija je isplivala na površinu. Mnogi su tvrdili da "nitko živ ne može izvesti takve trikove" pa su mu pripisivali nadnaravne moći. Kako bi demantirao glasine, objavio je knjigu "Handcuff Secrets". Tamo je napisao:

- Za otključavanje brava koristim snagu mišica, konjsku dlaku i minijaturne ključeve. Dok bi me okivali u lance, maksimalno bih raširio ramena i blago odmaknuo ruke od tijela, što bi mi pomagalo u oslobađanju.

Slučaj u Roswellu

Nakon olujne noći, farmer iz New Mexica je 7. srpnja 1947. godine išao na polje provjeriti svoju stoku. No tamo je ugledao metalne krhotine koje su bile razbacane oko kilometar i pol te jarak dugačak oko 100 metara. Sakupio je komadiće, a bio je u šoku jer taj sivi metal nije mogao ni savijati ni slomiti. Bio je tanak poput papira i lagan kao perce. Sve je prijavio šerifu, a on je javio zrakoplovnoj vojnoj bazi Roswell. Na mjesto događaja poslan je bojnik Jesse Marcel. Sve je brzo zatvoreno za javnost, a službeno priopćenje bilo je kako je "srušeni disk oporavljen", a nakon toga pisalo se kako je riječ o meteorološkom balonu. Glenn Dennis, mladić koji je radio u lokalnom pogrebnom poduzeću, primio je neobičan zahtjev iz mrtvačnice vojne baze. Naime, trebali su malene hermetički zatvorene lijesove i pitali su ga kako sačuvati tijela koja su izložena vanjskim utjecajima nekoliko dana.

Slučaj u Roswellu nikad nije rasvijetljen. Svi koji su se pokušali "uplesti" su spriječeni i tu je intervenirala vojna policija.

Uhićeni osumnjičeni za atentat

Nakon sarajevskog atentata u lipnju na austro-ugarskog prijestolonasljednika Franju Ferdinanda, 7. srpnja 1914. godine služile su se mise u Beču, Buenos Airesu, Parizu... U to vrijeme u Sarajevu je trajala istraga u kojoj je uhićeno oko 500 ljudi, većinom srednjoškolaca. Među njima je bio i Gavrilo Princip.

Ovdje pogledajte ostale vremeplove.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'
NA DANAŠNJI DAN

Žene po prvi put tražile svoja prava: 'Želimo veću plaću, manje radnih sati i pravo glasa'

Plus+ Posebno se ističe 8. ožujak 1908. godine kada je više od 15.000 izašlo na ulice New Yorka. Zahtijevale su kraće radno vrijeme, bolje plaće i pravo glasa. Godinu kasnije obilježen je Dan žena

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice
NA DANAŠNJI DAN

Patentirana je šivaća mašina koja je mogla zašiti rupice

Plus+ Prema riječima Charlesa Millera taj se šivaći stroj značajno razlikovao od postojećih po tome što je omogućavao šivanje s dvije niti paralelno. To je omogućilo brže i kvalitetnije šivanje šavova
Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit
NA DANAŠNJI DAN

Atomsko sklonište Jugoton je odbio 6 puta, a nakon prvog albuma postali su apsolutni hit

Plus+ Drugačiji koncept i kataklizmički tekstovi dominirali su, a kritičari rock glazbe napali su Atomce. Međutim, u tri tjedna prodano je 16 000 primjeraka debi albuma. Publika je bila oduševljena