Vjerojatno ne pečete smrznuto meso na pladnju bez papira za pečenje ili nikad ne čistite displej pečnice, ali poanta nije da to treba raditi, već zašto se to treba raditi i kako čišćenje utječe na rad pećnice
Olakšajte si: 10 trikova za bolji i dugotrajniji rad vaše pećnice
Ovi postupci će samo naštetiti vašoj pećnici pa ih treba izbjegavati:
1. Pećnicu ostaviti prljavu danima
Vaše svakodnevno čišćenje kuhinje vjerojatno je više usmjereno na tanjure i pribor za jelo nego na samu pećnicu, ali nekoliko brzih poteza će imati veliki učinak na čistoću pećnice.
- Ne samo da je masnoća i nečistoća koja se skupljala mjesecima teža za očistiti, već može dovesti do dimljenja za vrijeme pečenja. Prljavi pod pećnice na koji se prolio sok od pečenja ili ulje, s vremenom će zagorjeti, a potom se i zadimiti - kaže John Cohen, potpredsjednik tvrtke za profesionalno čišćenje Molly Maid.
2. Dopustiti da se sokovi i komadi hrane zapeku na dnu
Kako bi što jednostavnije očistili ulje i sok od pečenje s poda, ali i zidova pećnice, najbolje je prilikom pečenja na pod pećnice staviti metalnu foliju ili drugi pladanj u kojem će se zadržati tekućine i mrvice, objašnjava Cohen.
3. Staviti peći zamrznutu hranu
Ako vam je ikad palo na pamet staviti peći smrznuto meso u pećnicu na laganu temperaturu kako bi se prvo otopilo, a potom ju povećali kako bi se ispeklo - riskirate trovanje hranom, piše Reader's Digest.
- Ako to radite, ne bi smjeli peći meso po receptu nego ga prilagoditi prema stanju mesa, a za svako meso je drugačije. Dužina pečenja ovisi i o količini komada mesa, a prije nego li se ispeče, svaki komad mesa je potrebno otopiti - objašnjava Frank Porto, kuhar i profesor na Institutu kuharstva.
4. Pretpostaviti da je temperatura točna
Vaša pećnica mjeri temperaturu na jednom mjestu, obično na nekom koje nije na sredini pećnice. Razlog tome je što su neki dijelovi pećnice topliji od drugih, pa se hrana ne peče na istoj temperaturi koju ste namjestili.
Rješenje ovog problema je prilično jednostavno. Termometar za pećnice se može nabaviti u većini trgovina u kojima se prodaju kuhinjska pomagala, a s njim ćete uvijek biti sigurni u točnu temperaturu.
5. Peći na topli zrak umjesto na klasičnim postavkama grijanja
Pored standardnih postavki za pečenje, koje zagrijavaju pećnicu s jednog mjesta, neki modeli imaju postavku konvekcije koja koristi ventilator kako bi ravnomjerno rasporedila toplinu. Ne zvuči kao velika razlika, ali taj zrak koji cirkulira pećnicom peče hranu puno brže, tako da bi lako mogli prepeći jelo ako pratite upute iz recepta. Ako recept ne kaže drugačije, držite se s postavki za pečenje.
Naravno, za sve postoji vrijeme i mjesto, kaže Vera Stewart, autorica knjige 'VeryVera: Recepti iz moje kuhinje'.
- Ako pečete slojeviti kolač i više jela istodobno, potrebna je cirkulacija zraka i uklanjanje izravne topline. U tom slučaju pečenje na cirkulaciji zraka je puno bolja opcija od klasične - kaže ona.
6. Ostaviti žičane vodilice i rešetke za vrijeme pirolize
Ako ludo visoke temperature mogu odstraniti masti i prljavštinu u vašoj peći, može se činiti da je ostavljanje vodilica i rešetke u pećnici za vrijeme samočišćenja dobra ideja. Ali, nije...
Osim ako proizvođač ne navede da su vodilice i rešetke dizajnirane za samočišćenje, morat ćete ih izvaditi. Većina rešetki će posmeđiti tijekom samočišćenja, a premaz koji produljuje vijek korištenja rešetki i vodilica lako može biti uništen. Nažalost, umjesto toga moraju se ručno prati.
7. Izbjegavati očistiti rubove
Ne želite ni razmišljati o tome što se krije u prostoru između vrata i pećnice. Kako biste spriječili da mrvice i prolivene tekućine privuku razne nametnike, Cohen preporučuje omatanje noža za maslac s vlažnom krpicom za pranje, s kojim ćete potom protrljati sve te uske utore i prostor između vrata i pećnice te odstraniti ostatke hrane.
- Držite nož pod kutem kako biste spriječili padanje mrvica na pod i otresite ostatke u sudoperu ili smeću nakon svakog prolaska nožem. Kad vidite da nema više sitnih mrvica, operite krpicu te ju namočite s jabučnim octom i prijeđite ponovo ta teško dostupna mjesta - objašnjava Cohen
8. Ne očistiti displej
Prilikom pečenja dirate hranu, začine, pa posude za pečenje i na kraju i gumbe na pećnici s kojima namještate duljinu i temperaturu pečenja. Mislite li da pritom niste ostavili određeni broj bakterija na gumbima? Jeste.
Nakon svakog pečenja je potrebno gumbe i displej oprati s krpicom i deterdžentom, a ako imate starinske ručkice koje se mogu odvojiti od pećnice, stavite ih u kipuću vodu u koju ste umiješali malo deterdženta ili dezinficijensa.
9. Peći s voštanim papirom
Voštani papir i papir za pečenje, iako izgledaju jako slično, imaju potpuno drugačije karakteristike. Iako vosak upija vlagu, nije otporan na vrućinu. Stavite ga u vruću pećnicu i rastopit će se - ili još gore, papir se može zapaliti na pladanju za pečenje.
10. Peći hranu na pladnju za pečenje bez podloge
Vaša pećnica je vruća, ali ne i vruća kao i sam grijaći element. Iako je rijetkost da se bilo što u pećnici zapali, treba paziti da dijelovi pećnice koji se ekstremno zagrijavaju budu čisti i da im ništa preblizu ne stoji.
- Znao sam raditi s električnim pećnicama koji bi znale zapaliti papir za pečenje ako je stajao preblizu izvora topline - objašnjava Proto.