Obavijesti

Lifestyle

Komentari 10

Ono smo što jedemo: Ajurveda zna kako očuvati zdravlje

Ono smo što jedemo: Ajurveda zna kako očuvati zdravlje
2

Učiteljica joge Petra Carmichael (40) već treću godinu studira 5000 godina staro ajurvedsko znanje čija se snaga krije u prevenciji bolesti, i to najviše hranom

VIDEO

Ne mogu vjerovati da sam tolike godine poučavala jogu bez znanja ajurvede - pomalo s čuđenjem govori Petra Carmichael na početku našeg razgovora. No to ne znači da jedno ne može bez drugoga nego samo koliko je njihova kombinacija blagotvorna za ljudsko zdravlje. Četrdesetogodišnja Petra danas je studentica 3. godine ajurvedske medicine, a jogu poučava 11 godina. Također, zajedno sa Sandrom Petrom Pintarić već četiri godine uspješno vodi zagrebačku joga školu Divya.

- S jogom sam se upoznala tijekom studija jezika i prirodnih znanosti u Sydneyu - prisjeća se Petra koja je u Australiji provela pet godina. Kaže kako je vrlo mlada počela obilaziti svijet, a afrički kontinent jedini se, barem dosad, nije našao na njezinu planu puta. 

- Živjela sam i u Engleskoj, Indiji te sjevernoj Irskoj - dodaje. A zbog majčine teške bolesti u jednom se trenutku vraća u rodnu Češku te polako počinje mijenjati stvari oko sebe.

- O majci sam se brinula posljednje tri godine njezina života u kojima smo obje ustvari jako uživale, jer smo, nažalost, znale što nas čeka - objašnjava. Kako su joj liječnici savjetovali da prestane jesti meso, zajedno su, govori Petra, promijenile prehrambene navike. 

Osnovni cilj ajurvede je očuvanje zdravlja, što se jasno može iščitati i iz prijevoda riječi sa sanskrta koji glasi - “znanje o životu”, a jedan od glavnih saveznika u toj borbi je hrana.

- Prema ajurvedi, svi ljudi u sebi imaju doshe. Dosha ustvari znači poremećaj i ima ih tri - Vatta, Pitta i Kapha. U većine ljudi dvije su dominantne, iako postoje i tzv. tridoshični pojedinci, no takvi su rijetki - tumači Petra. 

A kako bi ih ponovno izbalansirali, potrebno je svakodnevni jelovnik prilagoditi dominantnim doshama tako da se jede više hrane koja je smiruje i manje one koja je povećava. Tako će prvi morati pripaziti na suhu i hladnu hranu, drugi pak na prezačinjenu i hranu s previše ulja, a treći na pretešku i presočnu. Međutim, postoje i namirnice koje na primjer, odgovaraju svim trima doshama poput đumbira, komorača, divlje riže, kvinoje, šafrana, kardamona, koprive, rabarbare, slatkog krumpira... Ono što je posebno zanimljivo su i karakterne razlike između dosha - kada se nauče prepoznavati, mogu uvelike olakšati komunikaciju.

- Vatte se sastoje od elemenata zraka i etera, imaju nepredvidljiv apetit i prirođen otpor prema rutini. Pitte od vatre i vode, probava im savršeno funkcionira pa često misle da mogu pojesti bilo što, energične su i britka uma, dok se Kaphe sastoje od zemlje i vode te su stoga sklonije debljanju, često inertne - objašnjava ta studentica ajurvede, koja u zagrebačkom Učilištu Somalata pet dana u mjesecu polazi intenzivna predavanja profesora iz Londona i Šri Lanke. Njezino zanimanje za to drevno znanje javilo se još 2004. u Indiji koju je kaže, zavoljela “na prvu”.

- Indija je za mene posebna zemlja - duhovita i kaotična, no tamo je kaos nekako čudno organiziran i opet nekako miran. Naravno, ona mi predstavlja izvor joge i ajurvede.

Petra Carmichael u Zagrebu živi gotovo 10 godina, a doselila se nakon što se na jednom ljetovanju zaljubila kao tipična Čehinja, šali se na svoj račun.

- Jedne godine s prijateljicom sam ljetovala u Makarskoj. Zaljubila sam se pa sam dolazila živjeti u Hrvatsku i po 10 mjeseci. Nakon što sam prekinula tu vezu, odlučila sam se vratiti u Češku. Spakirala sam se i krenula, kad mi je u Grazu zazvonio mobitel. Bila je to jedna od mojih polaznica koja je tražila cimericu i uvjerila me da se vratim. S njom sam živjela gotovo tri godine i ona me je upoznala sa suprugom - sa smiješkom se prisjeća. 

- Ajurveda ne pomaže uvijek - ističe Petra te nikada ne isključuje zapadnu medicinu, a svaku od tri doshe muče različiti zdravstveni problemi.

- Kaphe imaju problema s tjelesnom težinom i dišnim sustavom, Pitte imaju česte upale, a Vatte općenito pate od bolova te imaju problema sa živčanim sustavom. 

Svako godišnje doba, svako doba dana pa svaka životna dob imaju svoju doshu. Naša sugovornica otvoreno govori kako ajurvedska znanja nisu najjednostavnija za prihvatiti, no tu se kao i u jogi radi o životnom stilu koji ne uključuje samo prehranu nego i ponašanje te razumijevanje. Početnicima savjetuje rješavanje testova kojih je pregršt na internetu kako bi odredili predominantnu doshu. No želite li biti sasvim sigurni u rezultate, najbolje se konzultirati s ajurvedskim liječnikom koji će je naposljetku točno odrediti s pomoću pulsa. A prije svih testova i konzultacija tu je knjiga Vasanta Lada “Ayurvedic principles”. 

Nakon prve i vrlo uspješne radionice ajurvedske prehrane, koju je održala prošli mjesec, Petra za proljeće planira novo izdanje, ovog puta s naglaskom na detoksikaciju tijela i ajurvedsku masažu.

Jela koja smiruju Pittu

Kitchari s mungo grahom i kokosom 

Sastojci: Šalica basmati riže, 1/3 šalice korijandra, 1/3 šalice kokosa, 2 žlice gheea, malo naribanog svježeg đumbira, 1/2 šalice mungo graha, 1/4 žličice soli (mineralne), 1/2 žličice kurkume, 6 šalica vode

Priprema: Odvojeno operite grah i rižu. Ako imate vremena, namačite grah nekoliko sati pa ocijedite. U blenderu izmiksajte đumbir, kokos, korijandar i pola šalice vode. U dubokoj tavi zagrijte ghee, dodajte izmiksane sastojke, kurkuma i sol. Miješajte dok ne prokuha. Dodajte rižu, grah i šest šalica vode. Pustite da prokuha i kuhajte još pet minuta nepoklopljeno. Zatim poklopite, ali ne do kraja, smanjite vatru i kuhajte dodatnih 25-30 minuta.

Lassi s korijandrom i krastavcem

Sastojci: 1/2 šalice korijandra, 1/2 šalice krastavca, 1/2 žličice smeđeg šećera, 2 šalice vode, šalica jogurta lassi

Priprema: Izmiksajte u blenderu i poslužite, krastavac dodajte po želji.

Preuzeto iz tjednika SuperMile - svake srijede besplatno ekskluzivno uz 24sata!

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom
Muzej Iluzija: Naših muzeja ima od Kine do Amerike, uskoro 50
SVJETSKO, A NAŠE

Muzej Iluzija: Naših muzeja ima od Kine do Amerike, uskoro 50

Do ljeta ćemo imati 50 muzeja i najveći lanac muzeja smo u svijetu, kaže tim iz Metamorfoze na čelu s Rokom Živkovićem i Teom Širolom. Ljudi vole edukativnu zabavu i iznenađenja