Obavijesti

Lifestyle

Komentari 107

Opasna gužva: Duboko disanje čuva srce od blagdanskog ludila

Opasna gužva: Duboko disanje čuva srce  od blagdanskog ludila
1

Pred nama je doba obilja, uzbuđenja i veselih prigoda, ali i doba pojačana stresa, napetosti i pretjerivanja u jelu i piću, posebno alkoholnima...

VIDEO

Onima koji rade često je upravo ovo doba najstresnije jer se uoči blagdana odrađuju zaostali poslovi ili obavljaju tuđi jer mnogi sad uzimaju slobodne dane. Sve to može, upozorava dr. Mehmet Oz, potaknuti neku od tegoba kojima smo možda genetski skloni, a dosad se nisu pokazale.

Posebno bolesti srca mogu biti tihe i iznenaditi kad se najmanje nadamo. Mnogo ljudi iskusi iznenadne tegobe sa srcem upravo na Božić, neposredno prije ili poslije njega. No to se može spriječiti ako osvijestite sve rizike tih dana u godini. Planiranje, sumanuta kupnja darova i namirnica, zamatanje, čišćenje, kuhanje te visoka očekivanja samo su neke od aktivnosti koje nam oslobađaju hormone stresa te podižu krvni tlak i puls.

Umjesto da se ponašate poput hrčka u kolu, sjednite i predahnite. Kupujte dar po dar po danima, tako da niste u žurbi, i svaki se dan prisjetite disati ispravno barem pet minuta, savjetuje dr. Oz.

Ne zanemarujte dobre navike poput meditacije i vježbanja ni tijekom blagdana. Stručnjaci smatraju da je jedan od razloga za više srčanih tegoba tijekom blagdana upravo narušavanje dnevne rutine. Uživajte u bezalkoholnim koktelima i popijte napitak s manje alkohola, poput cidera, ili odlučno ostanite pri jednoj čaši.

- Istraživanja su pokazala da samo jedan obrok bogat masnoćama čini arterije manje učinkovitima čak na 12 sati. Masnoća se gomila na stijenkama krvnih žila i smanjuje protočnost krvi - napominje dr. Oz i dodaje da tijekom blagdana, kad zaredaju prekalorični obroci, arterije nemaju vremena da se oporave između masnih obroka.

Stoga ne smatrajte ovo doba godine razdobljem kad je sve dopušteno. Napunite tanjur povrćem, laganim mesom i cjelovitim žitaricama, ostavljajući uvijek malo mjesta. Uzmite u obzir i to da pad temperature uzrokuje stezanje krvnih žila i rast tlaka, pa vanjske aktivnosti neka budu lagane, a čišćenje snijega neka obavi netko drugi. I ne čekajte predugo prije nego što zatražite pomoć.

Neki ne žele pokvariti blagdansko raspoloženje svima oko sebe pa čekaju da nelagoda sama prođe, ali bolje je otići liječniku ako i niste sigurni što vas muči, nego doći prekasno. Posebno su u opasnosti žene u kojih  češće simptomi, ističe dr. Oz, mogu biti atipični i najčešće izostane karakteristična bol u prsima.

No važno je pripaziti na druge rizične faktore: stres i sklonost obavljanju mnogo poslova odjednom, menopauzu i obiteljsku povijest bolesti. Osjetite li neki od navedenih simptoma, odmah uzmite aspirin i požurite u bolnicu.

Pazite da su kamin ili peć očišćeni i dobro spojeni 

Čuvajte se otvorena plamena jer vatra skriva i opasne tvari koje mogu izazvati probleme s disanjem. Pazite da je vaš kamin ili peć dobro spojen s dimnjakom koji je prohodan i dobro vuče. Ne zaboravite lijekove kad putujete te ne preskačite liječničke preglede i kontrolu tlaka čak ni kad vam je najveća gužva na poslu i kod kuće.

Jelovnik bogat vitaminima, likopenom i vlaknima

Jabuka je bogata vitaminima i vlaknima te kercetinom koji djeluje antiupalno i sprečava nastanak krvnih ugrušaka. Odlične su i borovnice, avokado koji snižava loš, a podiže dobar kolesterol, rajčica koja obiluje vitaminima i likopenom, koji čuva srce, te drugo voće i povrće bogato vitaminom C.

Orašasto voće sadrži zdrava ulja, vitamin E te ostale tvari koje održavaju zdravu razinu kolesterola u krvi. Bademi su i dobar izvor proteina te vlakana pa su odlične grickalice.

Fotolia

Grah pruža osjećaj sitosti i bogat je folnom kiselinom

Odaberite smeđu rižu koja smiruje rad srca te žitarice jer su bogate vitaminima i prirodnim vlaknima. Dobro je konzumirati i integralnu tjesteninu. Zobena kaša smanjuje rizik od pojave kroničnih bolesti, poput tumora, dijabetesa i srčanih oboljenja. Mahunarke su iznimno zdrave.

Grah ima relativno veliku biološku i energetsku vrijednost. Dugo se probavlja i pruža osjećaj sitosti. Bogat je folnom kiselinom te ga treba jesti barem tri puta na tjedan.

Srčani udar kod žena najavljuju mučnina, umor i grčevi

Dr. Oz savjetuje da si ispišete na papiru upozoravajuće znake i nosite ih u novčaniku. Žene će često osjećati jaku bol u čeljusti, ramenu ili vratu. Također će češće nego muškarci tegobu sa srcem osjećati kroz trbuh. Osjetit će jaku trbobolju, nadutost, mučninu ili grčeve. Upozoravajući je znak i iznenadan, neobjašnjiv umor, kao i vrtoglavica, glavobolja te kratak dah. 

Joga, omiljena glazba i šetnja opuštaju tijelo

Ako ste tijekom blagdana  depresivni, razgovarajte češće s prijateljima.  Izbjegavajte alkohol jer može pokrenuti aritmiju te povećati rizik od infarkta i zastoja. Osvijestite svoje misli i negativne zamijenite pozitivnima.  Svaki dan izdvojite pola sata za sebe i slušajte opuštajuću glazbu, vježbajte jogu ili se toplo obucite i šetajte.

Lagane namirnice za svečani, ali zdravi objed

Za blagdanski jelovnik dr. Oz savjetuje da odaberete hranu koju vole srce, oči i nepce. Riba je odličan izbor za glavni proteinski obrok, pogotovo plava. Sadrži višestruko nezasićene masnoće, koje pomažu u borbi protiv stresa i poboljšavaju koncentraciju. Tofu je dobar izbor jer nema mnogo masti i zbog blagog ukusa se lako kombinira s drugim namirnicama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 107
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom
od 5. do 11. 5.

Veliki tjedni horoskop: Vagama se ne sviđa situacija na poslu, a Ribe će se zbližiti s partnerom

Blizanci će upotrijebiti pravu riječ u pravo vrijeme i odškrinuti vrata suradnji. Mnoštvo korisnih informacija bit će vam dostupnije nego inače, a vaša kreativnost i snalažljivost bit će istaknuti
Postao opsjednut drugom, pa svojoj ženi rekao: 'Mi smo jači'
OPROSTILA MU JE

Postao opsjednut drugom, pa svojoj ženi rekao: 'Mi smo jači'

Britanac David (64) kaže da je postao 'opsjednut' drugom ženom nakon što ju je upoznao na tečaju. Ali njegova supruga Ruth (58) oprostila mu je nakon što je shvatila da 'nije njegova krivnja'