Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
24 komentara

Opasne kreme za tijelo! Ljudi su izgorjeli u krevetu zbog njih

U jednom slučaju istragom je utvrđeno da je posteljina žrtve bila puna kreme za liječenje kožnih bolesti. Mrtvozornik je bio toliko šokiran da je poslao dopis proizvođaču...

Foto: Dreamstime
24 komentara

Nanošenje određenih krema na tijelo prije odlaska u krevet može dovesti do smrti ako dođe do požara, pokazala je to istraga provedena u Velikoj Britaniji kojom je potvrđeno 37 smrtnih slučajeva od 2010. godine. Radi se o kremama koje se obično koriste kod ekcema i drugih kožnih bolesti, a koje sadrže veliku količinu parafina.

Nakon nanošenja na tijelo i odlaska na spavanje taj parafin se nagomilava u posteljini i ona postaje lako zapaljiva. Jedna od žrtava bio je i 63-godišnji Christopher Holyoake koji je poginuo 2015. nakon što mu je upaljač došao u kontakt s posteljinom. On je koristio dermatološku kremu naziva E45. 

Istragom je utvrđeno da mu je posteljina bila puna spomenute kreme, a mrtvozornik je bio toliko šokiran onime što je vidio u slučaju nesretnog Christophera da je poslao dopis proizvođaču s molbom da na pakiranje stave upozorenje. Proizvođač je pristao na to.

U drugom slučaju žrtva je bio 84-godišnji starac John Hills iz staračkog doma. Njegova odjeća je buknula nakon što mu je na nju ispala lula. On je koristio kremu naziva Cetraben, koja kao i E45 sadrži veliku količinu parafina.

Stradao je i Philip Hoe kojeg je zapalio žar cigatere. On je takvu kremu upotrebljavao zbog psorijaze  Oko 90 posto tijela bilo mu je opećeno. Umro je vrlo brzo nakon dolaska u bolnicu.

I vatrogasci su šokirani

- U četiri od posljednjih šest smrtnih slučajeva kojima sam osobno prisustvovao, krema je imala izravan utjecaj na širenje plamena i brzinu kojom se to odvijalo. Same kreme nisu opasne, ali postaju opasne kada se spoje s drugim čimbenicima - rekao je Darren Munro, zapovjednik vatrogasne postaje London’s Wandsworthi.

Munro upozorava kako redovito pranje pidžama i ostale odjeće kao i posteljine ne može ukloniti sav parafin i on se vremenom nagomilava.

Britanska Regulatorna agencija za lijekove i medicinske proizvode poziva sve proizvođače krema za kožu koje sadrže parafin da na njih stave upozorenje. Neki su to već napravili, a drugi rade na tome, prenosi The Sun.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message