Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
38 komentara

Opasni toksini u kući: Tepih je drugi zagađivač vašeg doma

Čak i sušenje rublja u sobi može povećati rizik od astme, a opasni spojevi nalaze se i u dječjim maramicama, dok različite alergije vrebaju iz pasti za zube

Shutterstock
Foto: Shutterstock
38 komentara

Novi tepih u dnevnom boravku zagađuje zrak gotovo kao dim cigarete. Tepisi sadrže mnoštvo kemikalija, od hlapljivih organskih spojeva, preko premaza koji ih štite od mrlja, pa do deterdženata koji sprečavaju gorenje. Para-diklorbenzen, sastojak iz novih tepiha, potencijalno je karcinogen. 

Za miris novog tepiha zaslužan je i 4-fenilcikloheksan koji može izazvati probleme s vidom i dišnim putovima. Tepihe bi bilo dobro zamijeniti pamučnim prostirkama, no najzdravija opcija su drveni podovi ili pločice, savjetuje dr. Walter Crinnion s odjela medicine okoliša Sveučilišta u Arizoni. 

Upozorava da u svakom prosječnom kućanstvu ima barem deset otrovnih kritičnih točaka koje mogu narušiti zdravlje. Otrovni sastojci vrebaju iz pasta za zube, mirisnih svijeća, dječjih bojica i vlažnih dječjih maramica te jeftinog namještaja od iverice i šperploče. I sredstva za čišćenje pećnica sadrže niz opasnih sastojaka, uključujući opasnu lužinu, kaustičnu sodu, zatim etere, etilen glikol, metilen klorid te štetne naftne destilate. Spomenuti sastojci mogu nadražiti kožu i izazvati opekline, stoga su rukavice nužne. 

No umjesto agresivnim sredstvima pećnicu je bolje očistiti smjesom sode bikarbone i vode, savjetuje dr. Crinnion. Dobro je izbjegavati i sušenje rublja u sobama jer ćete tako udisati i deterdžente što povećava rizik od astme. 

Depresivni zbog vlažne odjeće 

Ako mokru odjeću i obuću ne osušite potpuno te je spremite u ormar, ona će postati plodno tlo za plijesan koja uzrokuje iritacije, dišne probleme i kašalj te pojačava simptome astme i alergije. Plijesan slabi i imunitet, a visoke se koncentracije povezuju i s depresijom.

Za dječju sobu birajte namještaj od punog drva 

Namještaj od iverice i šperploče često sadrži toksične izocijanate ili formaldehide iz ljepila. Bromirani i klorirani usporivači vatre u tapeciranom namještaju s poliuretanskom pjenom povezani su s rizikom od raka, neurološkim oštećenjima i hormonalnim poremećajima. 

Čitajte deklaracije na vlažnim maramicama 

Antibakterijski spoj bronopol koji sadrže neke vlažne maramice štetan je za kožu i pluća te za imunološki sustav. U vlažnim se maramicama često nalaze i toksični ftalati koji, tvrde američki znanstvenici, imitiraju ženske hormone. 

Čak i flomasteri mogu biti opasni ako su blizu lica 

Trajni markeri su visoko na popisu dječjeg pribora koji može biti opasan. Mnogi sadrže štetna otapala, uključujući i ksilen - koji može iritirati nos, oči, pluća  i grlo. Savjetuje da trajne markere zamijenite bezolovnim bojicama ili markerima na bazi vode.

Mirisne svijeće povećavaju rizik od bolesti mozga 

Da bi se usporilo sagorijevanje svijeća, posebno mirisnih, u fitilj se često stavljaju metalne žice pa gorenjem fitilji proizvode čađu koja sadrži opasnu količinu olova, a smatra se da uzrokuje poteškoće pri učenju i Parkinsonove bolesti. Svijeće s umjetnim mirisima uz to sadrže plastifikatore i mješavine otrovnih otapala, stoga ih palite samo u posebnim prigodama i nemojte da gore predugo.

Alergija, astma, ali i teže bolest vrebaju iz paste 

Odaberite pastu za zube koja ne sadrži triklosan, toksični antibakterijski sastojak koji nadražuje kožu te može uzrokovati pojavu tumora, savjetuje dr. Walter Crinnion. Triklosan smanjuje imunitet te je povezan s visokim stopama alergija i peludne groznice u djece. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message