Lifestyle

Komentari 92

Oprez! Infekcija impetiga može se razbuktati u samo par sati

Fekalije u Jadranu: Infekcija se razbukta u samo nekoliko sati

Voda zagađena fekalijama osobito je opasna za djecu vrtićkog uzrasta koja mogu dobiti infekciju kože, impetigo. Liječenje je brzo i jednostavno, no jako je važno paziti na higijenu

Dolaskom ljeta sve je više kruzera u Jadranu pa se pojavljuju uljne i naftne mrlje, a ove godine su na površinu doslovno isplivale i fekalije. Onečišćenje fekalijama prijavljeno je na području Pule, Rijeke, Dubrovnika, Starigrada, na otoku Koločepu, Zlatnom ratu, Kaštelima, na otoku Ugljanu, a zadnje u Veloj Luci na Korčuli.

Pogledajte video

Voda zagađena fekalijama osobito je opasna za djecu koja mogu dobiti imptetigo, 

- Impetigo je zarazna bolest koju uzrokuju bakterije stafilokoka ili streptokoka, a osobito su osjetljiva mala djeca. Njihova je koža osjetljivija pa se bakterije lakše razmnožavaju. Zato se impetigo najčešće javlja kod djece vrtićke dobi, a riječ je o gnojnoj upali površinskog sloja kože, rekla je dr. Vesna Lamer, dermatovenerologinja iz ordinacije Dermatologija Dubrava.

Brzo se širi po tijelu

Bakterije prirodno žive u anusu ili u nosu pa se dodirivanjem tih područja na prljavim prstima šire dalje.

- Kad je riječ o streptokoku, on najčešće dolazi iz anusa, dok je stafilokok češći kod infekcija koje dolaze iz nosa. Za razvoj bolesti potrebna je ranica na koži, najčešće ogrebotina, koju djeca dotaknu prljavim prstima i razvije se infekcija. Tijekom ljetnih mjeseci bolest se javlja i kod kupača na moru ili u rijekama ako je voda zagađena fekalijama - ističe dr. Lamer pojašnjavajući kako se bolest može proširiti u svega nekoliko sati.

Uglavnom se pojavljuje na licu u području nosa i usta te na rukama i nogama.

Liječenje uz antibiotik

- Najčešće nam mame dolaze s rečenicom da je dijete imalo krasticu na koži, a u roku od dva ili tri sata pojavilo se pet takvih krastica. Karakterizira ih žućkasta boja meda, a umjesto krastice može se pojaviti i žućkasti mjehur na koži iz kojeg nakon pucanja isteče žućkasta tekućina i nastaje krastica - nastavila je dermatovenerologinja.

Kaže kako nema dodatnih simptoma, poput svrbeža ili pečenja, ali je riječ o vrlo zaraznoj bolesti koja se prenosi dodirom, što je poseban problem u kolektivima.

Dodatne komplikacije može prouzročiti ako djeca dodiruju te ranice ili kopaju po njima prenoseći zarazu i na druge dijelove tijela, a u ekstremnijim i opasnijim situacijama infekcija se može proširiti na bubrege ili mjehur.

- Zato ponekad tražimo analizu urina, no nasreću riječ je o bolesti koja se uz terapiju liječi lako i relativno brzo. Obično propisujemo antibiotske kreme, a ako je riječ o uznapredovaloj infekciji, djetetu možemo propisati i antibiotik na bazi penicilina - pojasnila je dr. Lamer.


Rekla je kako tijekom liječenja roditelji posebno moraju paziti na higijenu ruku i noktiju kod djece kako bi izbjegli komplikacije i širenje bolesti.

- Dodatno moraju opkuhavati ručnike, rublje i posteljinu kako bi koža uvijek imala doticaj samo s čistim i svježim tekstilom te kako bi se spriječio prijenos zaraze - zaključila je dr. Lamer.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo navode kako je riječ o učestaloj ljetnoj bolesti te da nemaju podatke o broju oboljelih na godišnjoj razini jer im ljudi ne šalju individualne prijave.

Najčitaniji članci