Obavijesti

Lifestyle

Komentari 82

Oprez, jedemo otrove: Otkrijte kako ukloniti pesticide s hrane

Oprez, jedemo otrove: Otkrijte kako ukloniti pesticide s hrane
1

Organskog voća i povrća je vrlo malo, a sve ono u supermarketima špricano je opasnim pesticidima. Uz neke mjere predostrožnosti smanjite rizik za zdravlje

VIDEO

Preko 90 posto svježeg voća i povrća na tržištu kontaminirano je dozom pesticida koja je štetna za ljudsko zdravlja. Iako pesticidi služe kako bi se namirnice obranile od nametnika i bolesti, oni dokazano štete ljudskom organizmu i kancerogeni su.

Iako često ne možemo utjecati na porijeklo svježih namirnica koje kupujemo, sami možemo učiniti voće i povrće zdravijim slijedeći jednostavne trikove.

Nije dovoljna sama voda

  • Ako je riječ o većoj koncentraciji pesticida, tada pranje ispod mlaza vode neće pomoći. Zeleno lisnato povrće, poput salate, kelja i blitve - perite u sudoperu s vodom u koju ste dodali žlicu do dvije sode bikarbone.
  • Pesticide možete isprati octom, tako da na dvije šalice vode stavite pola šalice destiliranog bijelog octa.
  • Ako želite posve prirodnu varijantu, djeluje i kombinacija soli i limunova soka. Napunite posudu vodom te joj dodajte žlicu soli i sok jednog limuna. Stavite u mješavinu željeno voće ili povrće te pustite da stoji 10-15 minuta. Nakon toga isperite pod mlazom vode, osušite i poslužite. 
  • Ako ne želite prati namirnice ničim drugim osim čistom vodom, onda ih pustite da se namaču tijekom noći - potopite voće i povrće u vodi te sljedećeg jutra isperite mlakom vodom. Povrće i voće nemojte prati čim ga kupite te oprano spremati u hladnjak ili smočnicu jer će se tako brže pokvariti.

Pere se i voće/povrće s korom

Limuni, naranče, mandarine, lubenice te drugo voće i povrće čiju koru ne jedemo također treba oprati. Pesticidi i bakterije lako se prenose rukama i nožem, a korice agruma nipošto ne treba ribati u kolače osim ako niste posve sigurni da dolaze iz organskog uzgoja.

Namirnice s najviše pesticida

Najviše pesticida ima u jabukama, agrumima, kruškama i grožđu. Dobro perite voće prije konzumiranja i čitajte deklaracije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 82
VIDEO

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?
MNOGI SU SE IZNENADILI

Koristite tu kraticu cijeli život, a znate li što 'WC' zapravo znači?

U 19. stoljeću riječ zahod nije se izgovarala u pristojnom društvu, niti su tjelesne funkcije bile povezivane s korištenjem toaleta. Kratica 'WC' smatrala se prikladnom i dovoljno dalekom od pravog značenja

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...
ZVIJEZDA NETFLIXOVE SERIJE

Ovo je Gunther, najbogatiji pas na svijetu. I želi doći u Zagreb...

Njemački ovčar Gunther VI. zvijezda serije 'Gunther's Millions', navodno je naslijedio bogatstvo od 65 milijuna dolara. Priča o tim milijunima puna je kontroverzi, ali je nedvojbeno da je pas planirao put u Zagreb...
Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...
SAZNAJTE ŠTO VAS ČEKA

Ružičasti Mjesec utjecat će na svaki znak Zodijaka - kod jednih na financije, drugih na ljubav...

Škorpionom vlada Pluton, planet koji upravlja i uništenjem i transformacijom, tako da ovaj Mjesec naglašava potrebu za suočavanjem s tim skrivenim problemima, kaže astrologinja Rose Smith