Obavijesti

Lifestyle

Komentari 0

Oprez, promjenjivo vrijeme koje izaziva zdravstvene probleme će ipak potrajati, kažu u DHMZ

Oprez, promjenjivo vrijeme koje izaziva zdravstvene probleme će ipak potrajati, kažu u DHMZ

Biometeorološke prilike u zemlji su negativne, a nakon kratke pauze u ponedjeljak, isto nas očekuje i u utorak, pa srčani i kronični bolesnici moraju biti posebno oprezni

VIDEO

S promjenom vremena počele s se pogoršavati biometeorološke prilike u cijeloj Hrvatskoj, upozorili su iz Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ). 

POGLEDAJTE VIDEO: Potvrdile su se najave hidrometeorologa, noćas je zemlju zabijelio nijeg

Pokretanje videa...

Snijeg zabijelio Zagreb! 00:27

- Naglo i veliko zahlađenje u unutrašnjosti zemlje može uzrokovati poteškoće osobito srčanim i bolesnicima s krvožilnim bolestima, te starijoj populaciji, no i manje osjetljive skupine mogle bi imati problema. Stoga upozoravamo na pojačanu zaštitu od hladnoće popraćene oborinom. Poslijepodne će se oborina vjerojatno zadržati samo na krajnjem jugu Hrvatske, gdje jedino neće zahladnjeti. No vlažno i podjednako toplo vrijeme cijelog dana, također će nepovoljno djelovati na kronične bolesnike, osobito srčane i plućne. Meteoropati će biti lošeg raspoloženja, slabe koncentracije i razdražljivi – stoji u upozorenju koje je objavljeno u nedjelju. 


Dobra je vijest da će već u ponedjeljak doći do smirenja vremena, ali kratkoročno, kolikoće trajati i dobro raspoloženje, koncentracija i radni elan, jer već za utorak stiže novo upozorenje zbog nove promjene vremena. Ovog puta više problema mogli bi imati kronični bolesnici i starija populacija na području Jadrana, zbog zatopljenja u juga, koje teško podnose plućni i srčani bolesnici, te bolesnici koji boluju od krvožilnih bolesti. No od nesanice, glavobolje, lošeg raspoloženja i nervoze može patiti i manje osjetljiva populacija, ističe se u upozorenju za utorak. 

VIDEO Snijeg zabijelio Zagreb! A sutra će biti preko 15 stupnjeva
VIDEO Snijeg zabijelio Zagreb! A sutra će biti preko 15 stupnjeva

Nagle promjene vremena mogu biti vrlo neugodne za ljude koji imaju problema s bolestima srca i krvnih žila, povišenim krvnim tlakom te kroničnim bolesnicima. Nagli pad temperatura vodi sužavanju krvnih žila i povećava rizik od srčanog ili moždanog udara, pa se kardiološkim bolesnicima savjetuje poseban oprez, kaže prof. dr. sc. Hrvoje Tiljak, liječnik obiteljske medicine iz Novog Zagreba. I dijabetičari trebaju biti pažljiviji jer velike oscilacije u temperaturama mogu otežati kontrolu šećera u krvi i zahtijevaju prilagodbu terapije. 

Dok traje ovakvo vrijeme nastojte ne izlaziti ako to nije potrebno i smanjiti fizičku aktivnost te posebno izbjegavati teške fizičke napore. Vodite računa o tome da redovito uzimate prepisanu terapiju i nipošto ne mijenjajte doze lijekova na svoju ruku. Pripazite i na to kako ćete se odjenuti kada izlazite van. Naime, zbog toplog vremena mnogi ljudi se prerano skinu u lagane jakne i kratke rukave, zbog čega je lako prehladiti se. 

Što pomicanje sata radi vašem organizmu? Kronični bolesnici moraju najviše biti na oprezu
Što pomicanje sata radi vašem organizmu? Kronični bolesnici moraju najviše biti na oprezu

Ako ste ovih dana namjeravali presaditi flance povrća u vrtu, bilo bi dobro odgoditi izlaganje biljaka vanjskim temperaturama još koji dan, jer će vrijeme još biti promjenjivo,uz mogućnost pada temperature ujutro, a time i mraza. Ono što ste već posadili zaštitite malčiranjem, odnosno postavljanjem lišća drveća na zemlju oko mladica, ili pokrijte gredice jutom, odnosno agronomskim platnom. Izbjegavajte plastične vreće ili kartonske kutije, jer biljke ispod njih ne mogu disati. 
 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora
JEDITE KAO KRALJ

Vrijeme idealno za roštiljanje: 12 recepata, ideje za marinade i top trikovi roštilj majstora

Ne okrećite meso svakih nekoliko minuta. Svaki puta kada odrezak okrenete na roštilju, s njega kapaju sokovi koji ga čine sočnim, a odlučite li se za pripremu ribe, napunite je ružmarinom, origanom i kaduljom
Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara
VIŠE UŽITKA

Tajna dobrog vođenja ljubavi ne krije se u mnoštvu centimetara

Malo je muškaraca koji u erekciji ne mogu doseći veličinu dovoljnu da zadovolji svaku ženu, dok oni koji sumnjaju u veličinu svog alata mogu razvijati druge prednosti i vještine, kažu stručnjaci