Lifestyle

Komentari 5

'Oprez s ljuljačkama, mom sinu su prsnule kapilare u očima'

'Oprez s ljuljačkama, mom sinu su prsnule kapilare u očima'

Snovolovka je naziv ljuljačke na kojoj djeca leže te se mogu ljuljati ili vrtjeti u njoj. Mama iz SAD-a otkrila je da ta igra može biti iznimno opasna nakon što je sina vodila na hitnu

Amerikanka Rebecca Jordan iz Floride ima dvoje djece, a njezina objava krajem svibnja na Facebooku postala je viralna nakon što joj je sin završio u bolnici zbog igre na ljuljački.

Dječak (10) igrao se s prijateljima u njihovom vrtu. Imali su ljuljačku snovolovku. Dječak se vratio ljubičastog skalpa i popucalih očnih kapilara uz obrazloženje da ga boli mozak.

- Naš sin voli se vrtjeti i pomalo traži uzbuđenja (znate kakvi su dječaci). Jučer se igrao s grupom djece na dvorištu te na spravama s igrališta. Sjeo je u ljuljačku snovolovku te zamolio drugog dječaka da ga vrti što brže može (kao što je radio već puno puta), znate onu poznatu rečenicu: Brže, više, okreći me brže. No ovog je puta glavu držao izvan ljuljačke - nastavila je Rebecca pojašnjavajući kako je po završetku igre dječak ustao, a pritisak mu je svu krv usmjerio prema vrhu glave uzrokujući modrice. Pao je, vjerojatno se onesvijestivši prema riječima majke, prenosi Daily Mail. 

- Skalp mu je izgledao kao da ga je netko obojio ljubičastim sprejem. Vrtio se na ljuljački oko minutu, a vjerojatno je nekoliko minuta bio u nesvijesti. Kako je ljuljačka ubrzavala, centrifugalna sila je potaknula krvni pritisak prema glavi gdje se nakupljala krv. Zbog toliko ekstremnog pritiska su mu prsnule kapilare u očima.

Nekoliko djece je dotrčalo s njim i rekli su nam što je bilo, a on je kazao da ga boli mozak. Počeli smo ga pregledavati i tada vidjeli što sve nije u redu, nabraja dalje Rebecca.

- To je itekako moguće zato što su kod djece vrlo tanke kapilare lica u području vjeđa i lako pucaju, a pod utjecajem centrifugalne sile krv se slije u gornje dijelove glave. Najopasnije je ako dijete ima u podlozi neku prirođenu grešku za koju ni ne zna, jer tada može doći do krvarenja u glavi. Te sile mogu biti jednake silama udarca djeteta u glavu pri padu s bicikla. Dakle, igra na takvoj ljuljački nije bez rizika. Nekoj djeci neće biti ništa, ali ako se prijeđe sila granice pucanja kapilara, kod rizične skupine mališana moguće su teške posljedice. U Hrvatskoj još nismo imali takvu situaciju, pa vrijedi upozoriti roditelje da kod korištenja takvih igračaka i sprava treba biti oprezan i koristiti ih umjereno - istaknuo je neurokirurg iz Klinike za dječje bolesti Zagreb prof.dr. Miroslav Gjurašin. Ozljede mozga se bojala i Rebecca, pa je zato sa sinom pojurila prema Hitnoj.

- Liječnici i sestre su bili zbunjeni i mislili su najprije da si je nečime obojio glavu. Još nikad nisu vidjeli takav tip modrice. Brzo su mu pregledali glavu, oči i uši te ga poslali na CT. Hvala Bogu da su nalazi bili normalni te da nije pretrpio unutrašnje ozljede niti mu je otekao mozak - nastavila je Rebecca. Zato je sad odlučila upozoriti druge roditelje da budu oprezni kad im se djeca vrte na takvim spravama.

- Ne želim vas uplašiti ili zabraniti djeci da se zabavljaju, no razmislite o opreznosti kad vam se mališani vrte na ljuljačkama - napisala je u objavi na Facebooku pojašnjavajući kako roditelji rijetko misle o posljedicama dok im se djeca veselo smiju i raduju, no oni bi trebali znati kad je igra prebrza, predugo traje ili je previše agresivna.

- Dopustite djeci da budu djeca, no imajte na umu njihovu sigurnost i činjenicu da postoje ograničenja u igrama, dodala je. Objasnila je i kako nije mislila da se tako nešto može dogoditi, a tek je tada shvatila da opasnost vreba i na dječjem igralištu.

- To je lekcija koju sam dobro naučila. Nikad ne bismo djecu ograničavali u igri i veselju, no sad smo puno oprezniji i učimo ih da promisle o svojoj sigurnosti i mogućim nezgodama - zaključila je.

Najčitaniji članci