Obavijesti

Lifestyle

Komentari 16

Oprezno večeras! Ako imate problema sa srcem, tijekom stresne tekme se dignite i šećite

Oprezno večeras! Ako imate problema sa srcem, tijekom stresne tekme se dignite i šećite

Postoje istraživanja koja su pokazala da se u vrijeme velikih nogometnih nadmetanja bilježi veći broj ljudi koji dožive srčani udar, pogotovo među onima koji i inače imaju problema sa srcem i krvnim žilama

VIDEO

Svi oni koji se spremaju za navijanje za hrvatsku reprezentaciju u večerašnjem dvoboju protiv Španjolske, za titulu prvaka Uefine Lige nacija, umjesto o angažmanu u nabavi piva, grickalica ili "ozbiljnih" zalogaja koji se mogu pojesti u poluvremenu, trebaju razmisliti o tome kako odgledati dvoboj sa što manje rizika.

POGLEDAJTE VIDEO: Na polufinalnoj utakmici protiv Danske u Roterdamu bilo je mnogo naših navijača

Pokretanje videa...

Hrvatski navijači u Rotterdamu 00:53

Naime, mnoga istraživanja pokazala su da, ako imate povišen tlak, suženje krvnih arterija ili neki drugi problem sa srcem, treba "stati na loptu" jer povećana doza stresa, uz alkohol i obilan obrok, mogu povećati rizik od infarkta.

- Treba uzeti u obzir i vrućine, zbog kojih i inače raste puls. Veliko uzbuđenje djeluje na isti način, a ujedno podiže krvni tlak, što dovodi do povećanog opterećenja za srce, pogotovo ako već imate neki problem. Primjerice, ako postoji suženje krvnih žila, tad krv jednostavno ne može doći do srčanog mišića i ne isporučuje srcu dovoljno kisika. Istodobno, u stanju uzbuđenja srčani mišić troši više kisika i zbog tog nesrazmjera može doći do infarkta - pojasnio je moguće rizike za 24sata kardiolog prof. dr. Nikša Drinković još u vrijeme lanjskog Svjetskog prvenstva u nogometu.

Akteri hvale navijanje: 'Ovo je bilo za sjesti i gledati u tribine'
Akteri hvale navijanje: 'Ovo je bilo za sjesti i gledati u tribine'

Da biste smanjili rizik od komplikacija, držite se redovite terapije koju vam je prepisao liječnik i, umjesto da sjedite pred TV-om i svađate se s Dalićem i igračima, prošećite po stanu i obavite neke sitnice dok "na pola uha" slušate prijenos u drugoj sobi. Tako će napetost biti manja. Ako ne vidite baš svaki loš potez ili promašaj naših igrača, manje ćete se nervirati, a na kraju je ionako važan samo konačan rezultat. Sve ono što propustite ionako možete vidjeti u emisijama nakon utakmice.

Titula svjetskih prvaka povećala rizik od infarkta

UEFA Nations League - Semi Final - Netherlands v Croatia

Rezultati istraživanja provedenog u njemačkim bolnicama 2014., koji su objavljeni u časopisu Scientific Reports, pokazali su da je od sredine lipnja do sredine srpnja 2014. - tijekom četiri tjedna koliko je trajalo Svjetsko prvenstvo - zabilježeno 18.479 intervencija povezanih s infarktom. Bilo je to 2,1 posto više nego u istom razdoblju godinu ranije, odnosno 3,7 posto više nego u ista četiri tjedna 2015. godine. Najveći broj udara bilježi se na dan utakmice Njemačke i Argentine, kad su Nijemci postali svjetski prvaci.

I kod onih koji misle da su zdravi postoji doza rizika

Važno je imati na umu da rizik od infarkta na ovakav dan nije veći samo za ljude koji imaju neku dijagnozu kardiovaskularnih bolesti nego i za one koji inače nemaju problema sa srcem i misle da su zdravi. Naime, visoka doza stresa na površinu može iznijeti i probleme kojih dotad niste bili svjesni, odnosno pogoršati simptome koje ste zanemarivali, ili pripisivali nečem drugom, upozorava prof. dr. Drinković.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 16
VIDEO

Dnevni horoskop za ponedjeljak 29. travnja: Jarac će zablistati na poslu, Vodenjak u ljubavi
KAKAV VAS DAN OČEKUJE?

Dnevni horoskop za ponedjeljak 29. travnja: Jarac će zablistati na poslu, Vodenjak u ljubavi

Pročitajte dnevni horoskop za ponedjeljak 29. travnja i saznajte koga očekuje uspjeh na poslu ili u financijama, kakva je situacija na ljubavnom planu, ali i tko mora pripaziti na zdravlje

'Sin ima izljeve bijesa i galami. Stanje je nesnosno i tako mi je svaki dan. Očajna sam...'
PISMO MEVLUDINU

'Sin ima izljeve bijesa i galami. Stanje je nesnosno i tako mi je svaki dan. Očajna sam...'

Bili smo kod psihijatrice i ona je utvrdila lakšu duševnu zaostalost te znatno oštećenje ponašanja koje zahtijeva nadzor ili liječenje. Lijekovi mu ne pomažu
Najbolje seks poze za svaki ugao doma: Osjetite dobre vibracije na perilici rublja
9 PRIJEDLOGA

Najbolje seks poze za svaki ugao doma: Osjetite dobre vibracije na perilici rublja

Jedno je od najuzbudljivijih mjesta za seks hodnik jer prijetnja da netko može uletjeti čini stvari još zanimljivima. Okrenite se prema vratima i poduprite se rukama, a tijelom se odmičite od vrata