Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
9 komentara

Orijent u centru Zagreba nudi slastice koje će oduševiti sve

Najpoznatije zagrebačke slastice od sada se mogu probati u centru grada, u jučer otvorenoj slastičarnici Orijent, koja na prvi pogled asocira na bečku kavanu...

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
9 komentara

Ljubitelji pravih slastica napokon su dočekali da omiljena slastičarnica Orijent zaživi u samom centru grada. Kako i priliči dugoj tradiciji ove slastičarnice koju su godinama vodile sestre Ildeza Tahiri i Šeherezada Sučević, prostor na samom početku Petrinjske uređen je sukladno s time. U oči odmah upada ogroman kristalni luster iz 1820. godine kakav bi mogli naći u nekoj svečanoj dvorani, te dva zlatna secesijska zrcala iz 1840. godine. 

Sve to pomalo asocira na neku mini-bečku kavanu. Kad pogled padne na vitrinu, shvatite da je najstarija zagrebačka slastičarnica unatoč ovom osvježenju zadržala sve svoje najbolje kolače u ponudi. I odahnete. 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Prošlo ljeto preuređen je prostor izvorne slastičarnice u Maksimirskoj ulici, koju je sestrama ostavio njihov otac Zulfi Tahiri, a novo vodstvo u kojem su ostale u savjetodavnoj ulozi, pokazuje da je "lajt motiv" Orijenta ostaje - biti najbolji. Novom slastičarnicom tako su se približili svim stanovnicima Zagreba, ne samo onima u istočnom dijelu grada. 

- Iako smo prilično popularni bilo je teško dovući ljude u Maksimirsku s Trešnjevke ili Jaruna, zato smo se odlučili na taj korak. No neizmjerno smo sretni kad nas nazovu ljudi iz Karlovca, Rijeke ili Ljubljane, i rezerviraju stol, govoreći da će doći za pola sata zasladiti si - govori novi direktor Orijenta Davor Sučević. 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

- Naravno da su Ildeza i Šeherezada još uvijek s nama. Smišljaju nove recepte kao i do sada, ali više nisu u operativnom dijelu. Sada više putuju po svijetu i donose još ideja za izradu novih i modernijih slastica. Cilj nam je zadržati kvalitetu, što je ogroman izazov, ali tradicionalne kolače nadograđujemo najnovijim trendovima - kaže Damir.

Samo za otvorenje nove podružnice u Petrinjskoj 2 osmišljen je novi kolač Golden Eye, kolač s makadamijom i bademima. Punjen je kremom od karamele sa vanilijom te tankim diskom od zapečenog kokosa koji daje diskretnu notu okusu, a da se i ne osjeti kokos - govori Davor.

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Tako malo koja slastičarnica u ponudi ima kolač s kikirikijem, ili bez brašna kakvi su primjerice 7. kontinent ili 6. čulo, a koji se između ostalog temelje na bademovu ili orahovu brašnu. Pravi naziv im je darcquoise. 

Stalne mušterije često, gotovo svakodnevno dolaze na kavu i kolač u Maksimirsku, međutim novim rebrandingom i angažmanom na Instagramu i društvenim mrežama, Orijent se neprimjetno približava mlađim generacijama koje nisu toliko upoznate s ovom kultno slastičarnicom. 

- Tradiciju oko izbora imena kolača nismo htjeli ukinuti. Ildeza i Šeherezada, kad bi "izbacile" novi kolač, uvijek su pitale svoje mušterije na Facebooku o novom imenu. I iz njihovih komentara bi izabrale najbolji. A pratitelja Orijent ima preko 10.000 - kaže Davor. Već je novi kolač "na pladnju", otkrio nam je, a radi se o savršenoj kombinaciji kestena i bezea s kremom od čokolade, no još tesaju završni vizualni identitet. 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Nagovještava nam još jedan logičan korak koji slijedi, a to je otvorenje podružnice i u zapadnom dijelu grada, tako da će Zagrebačka ponuda time biti zaokružena. A tada je sve moguće, pa i širenje izvan granica Hrvatske, što bi samo doprinijelo brendiranju Hrvatske kao jedne od izvrsnih gastro-destinacija, vrijednosti koje zapravo nismo ni svjesni. 

Svi već pitaju za sladoled

Zaštitni znak ove slastičarnice koja postoji više od osamdeset godina je pravi sladoled od jaja koji malotko još radi, ne samo u Zagrebu vć i u Hrvatskoj. Imaju upita kad će ga staviti u ponudu, a Davor nam kaže da planiraju već krajem veljače. Ideja im je da sladoled nude cijele godine. 

Slano, slanije...

Imat ćemo u ponudi slani program, ali to će biti drugačije vrste peciva od standardih pekarnica, baš kao što Orijent ima nesvakidašnju ponudu slastica - bit će tu i sirnica i bučnica, te ostale vrste domaćih peciva, kaže Davor. 

Torte bez šećera?

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Imali smo nekoliko upita za izradu torti bez šećera. Iskušavali smo i izradili ih nekoliko, pa ih i pojeli, ali sada tražimo još dobrih sastojaka bez šećera. Uskoro ćemo u ponudi imati nekoliko torti koje će se moći naručiti, sa zamjenom za šećer koju mogu podnijeti svi dijabetičari, objašnjava direktor slastičarnice.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message