Obavijesti

Lifestyle

Komentari 25

Orijentalna plesačica Irena: Taj ples budi radost, zbog njega se ponovno osjećam radosno

Orijentalna plesačica Irena: Taj ples budi radost, zbog njega se ponovno osjećam radosno
1

Irena Sertić već se više od 10 godina bavi Orijentalnim plesom, a zadnjih pet u Zagrebu organizira 'Oriental Fusion Stars', festival koji okuplja plesače

VIDEO

- Toliko sam puno lijepoga doživjela kroz različite stilove orijentalnog plesa kojima se bavim sad već više od deset godina, te kroz četiri uspješna međunarodna festivala 'Oriental Fusion Stars', da unatoč svim poteškoćama kroz koje svi trenutno prolazimo ne želim odustati. Organizirala sam i jubilarni peti Festival, koji se trebao održati 14. studenog, u Zagrebu, ali je zbog problema s koronom prebačen na iduću godinu. U međuvremenu želim osnažiti svoj plesni studio, kako bi što više žena dobilo priliku upoznati se s orijentalnim plesom i uživati u njemu – kaže Irena Sertić (42), voditeljica 'Plesnog studija Shireen', u okviru kojega se poučava orijentalni, tribal, romski, polinezijski i fuzijske kombinacije plesova. 

POGLEDAJTE VIDEO: Rasplesani splitski brico pleše u brijačnici

Pokretanje videa...

01:26

Rođena Karlovčanka koja je odrasla u Udbini voditeljica je nekoliko orijentalnih plesnih grupa koje okupljaju plesačice od početničkog do naprednog nivoa: Gulbahar, Emina, Zara i Emina, te je vodila i grupu Kahriman, koja je okupljala muške plesače. 

- Bila je to jedina muška skupina u Hrvatskoj, koju su činila četvorica muškaraca. Na žalost, oni se, barem kod nas, vrlo teško odlučuju za ovu vrstu plesne rekreacije, iako su mnogi  svjetski plesači orijentalnog plesa upravo muškarci – kaže. Osim toga, Irena vodi i show grupu Shireen, s kojom nastupa profesionalno. 

Iako se još kao djevojčica bavila ritmikom i šest godina plesala u folkloru, kaže da nije baš imala ambicija baviti se plesom. Krenula je u Zagreb na Filozofski fakultet, završila studij povijesti i lingvistike, i dugo vremena radila posao lektorice. Ljubav prema orijentalnom plesu probudila se slučajno, u teškom životnom razdoblju, kad je trebala pronaći nešto što će ju 'održati na nogama' i odlučila jedan do dva sata tjedno posvetiti samo sebi. 

Djevojka pleše trbušni ples uz tradicionalnu glazbu
Djevojka pleše trbušni ples uz tradicionalnu glazbu

- Ples me probudio, pomogao mi je da razvijem samopouzdanje i da opet osjetim radost te pomalo postao važna točka u mom životu – priča. U prvo vrijeme, plesala je samo 'zbog sebe', ne razmišljajući da bi to moglo prerasti u nešto više. No, kad je dobila ponudu učiteljice da se pridruži plesnoj skupini, prihvatila je i počela uživati u učenju i napredovanju.  

- Mnoge žene upravo se kroz ovu vrstu plesa počnu bolje osjećati u svojoj koži, postaju snažnije i pomirenije sa sobom. To se i meni dogodilo, a posebno sam uživala u tome što mogu biti kreativna i u plesnom stilu i u izboru kostima. Počela sam učiti i druge stilove orijentalnog plesa, polaziti radionice s vrsnim plesačicama i plesačima koji su dolazili u Zagreb i raditi na tome da razvijem svoj talent. Tako sam prije otprilike pet godina zaključila da je vrijeme da se osamostalim i pokrenula svoj plesni studio – kaže.

Cilj je bio da tako sama može birati kojim će se vrstama plesa više posvetiti, te da istodobno pokuša prenijeti tu svoju ljubav na djevojke i žene koje joj se pridruže. 

- Tako je nastala plesna škola Shireen. Skoro u isto vrijeme, iz želje da u Zagrebu okupim kvalitetne plesače i grupe koji u nekoliko dana posjetiteljima mogu pokazati svu ljepotu orijentalnog plesa, ali i kreativnih kombinacija s drugim plesovima, pokrenula sam prvi 'Oriental Fusion Stars' festival. Nisam mogla ni sanjati koliko je to teško, no velika želja, upornost i doza tvrdoglavosti pridonijeli su da na kraju na četiri dosadašnja festivala doista okupim vrhunske orijentalne plesače, među kojima su jedan od najboljih svjetskih orijentalnih plesača Serkan Tutar, Katerina Joumana, Jana Mankoč, ali i mnogi drugi plesači i skupine iz Hrvatske i inozemstva.

Stručnjakinja vrhunski izvodi vrući trbušni ples
Stručnjakinja vrhunski izvodi vrući trbušni ples

Festival je spoj orijentalnog plesa i svih ostalih plesnih pravaca, koje možete, ili ne možete zamisliti u toj kombinaciji, te kao takav, jedinstven projekt u jugoistočnoj Europi.

- Neki od najboljih plesača za boravka u Zagrebu svake godine održe i radionice, koncipirane tako da im mogu pristupiti i plesači sa plesnim iskustvom, ali na kojima se i građani mogu upoznati s različitim stilovima plesa – ističe Irena.

U početku je, kaže, vjerovala da će sve to biti samo hobi, no onda je počela sanjati da će se jednog dana moći u potpunosti posvetiti plesu, održavanjem tečajeva i profesionalnim nastupima s grupom. 

- Teško je u tome uspjeti ako ste zaposleni i radite u smjenama, jer ne možete održati ritam treninga. Nije lako pronaći dvoranu u pristupačnom dijelu grada po prihvatljivoj cijeni, kako trošak tečaja plesa za polaznice ne bi bio visok i ne biste bili na gubitku, a ako često selite, grupe se počnu osipavati, pa se vraćate na početak. Zato sam nedavno odlučila ozbiljnije se posvetiti tome – priča Irena. I baš kad je odlučila dati otkaz i krenula, pojavio se korona virus, pa je to isprva usporilo planove. 

- No, iskreno vjerujem da možemo plesati u manjim grupama, uz visoke mjere zaštite i sigurnosti, te da to mnogim ženama, pa i muškarcima koji se odvaže pokušati, može pomoći da se lakše nose sa stresom zbog straha od korone i neizvjesnosti koja nas okružuje – kaže.  

Trbušni ples senzualno i zdravo oblikuje tijelo žene
Trbušni ples senzualno i zdravo oblikuje tijelo žene

 S velikim žarom dodaje kako je ples općenito, a posebno orijentalni, jedna od najpozitivnijih aktivnosti kojima se u životu možemo prepustiti, pri čemu je nebitno imate li neko plesno iskustvo, bavi li se netko plesom rekreativno, za svoju dušu, ili profesionalno. Kao i to je li žena vitka, ima li višak kilograma, je li u kondiciji ili ne.

Štoviše, ovaj ples je jedan od najboljih načina da steknete kondiciju i izgradite mišiće, pa i da se riješite pokojeg kilograma viška. Mnogim ženama pomaže da poprave držanje, ojačat će zglobove i mišiće te može ublažiti PMS i bolne menstruacije, ističe Irena.

- Iz iskustva mogu reći: Što god vas vodilo u tome da se okušate u orijentalnom plesu, sigurno ćete se zaljubiti u njega. Jedino je važno da budete otvoreni za taj duh Orijenta, te da tu svoju ljubav prema plesu nesebično i s puno emocija dijelite s publikom. To je ono što se broji i što vas čini jedinstvenom – zaključuje Irena. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 25
VIDEO

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna
SVESTRANA BILJKA

Čuvarkuću bi svi trebali imati kod kuće: Evo zašto je korisna

Skromna čuvarkuća ima vrlo slična svojstva kao aloe vera, no njezino je djelovanje nešto blaže. Nisu zahtjevne za uzgoj i brzo će se razmnožiti na suhim mjestima, čak i krovovima

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'
VRTLARICA, PLESAČICA, NOVINARKA....

'Igrala sam se vatrom i odnijela titulu najljepše mame Hrvatske'

Rođena Zagrepčanka Daisy Osmičević (34) s adresom u Vinkovcima osvojila je titulu najljepše mame Hrvatske, a oduševila je svojim nastupom
VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes
REAGIRAJTE NA VRIJEME

VIDEO Pogledajte znakove koji mogu upućivati na dijabetes

Od neobično napuhnutog trbuha do mrlja na vratu, niz je znakova koji upućuju na to da se tijelo može približavati stanju koje dovodi do bolesti dijabetesa